Eko: stethoscoop van de 21e eeuw heeft iPhone-app en cloudomgeving
De stethoscoop is een hulpmiddel dat door de meeste doktoren wordt gebruikt om te luisteren naar het hart en de longen. Hoogstwaarschijnlijk ook door jouw eigen huisarts. Maar in de 200 jaar dat de stethoscoop bestaat is er eigenlijk nauwelijks iets veranderd. Voor veel medici is het een uitdaging om onderscheid te maken tussen normale geluiden en geluiden die wijzen op een probleem, stelt Jason Bellet in een interview met The Next Web. Hij is de oprichter van Eko Devices. Zijn bedrijf bedacht de Eko, een ‘slimme’ stethoscoop die zijn informatie opslaat in een beveiligde cloudomgeving en gekoppeld wordt met een iPhone-app. Eko is al goedgekeurd in de VS en Canada. Het bedrijf wacht momenteel op goedkeuring voor gebruik in de Europese Unie.
Eko laat artsen opnames maken en delen met iPhone-app
Eko moet medici ondersteunen bij het beslissingsproces. In tegenstelling tot traditionele analoge stethoscopen versterkt Eko daarom het geluid zo’n veertig keer. Dat op zichzelf is niet zo vernieuwend, want er zijn andere stethoscopen die hetzelfde doen. Eko onderscheidt zich wel met de mogelijkheid om opnames te maken. Een arts kan die opname vervolgens annoteren, met een gekoppelde iPhone-app opslaan en zelfs met beroepsgenoten delen. Dat kun je vergelijken met een röntgenfoto die een arts ook met andere artsen kan delen en waar hij aantekeningen op kan maken.
https://www.youtube.com/watch?v=qnM_dZVTQPg
Sleutelrol voor veiligheid
Daarbij speelt veiligheid een sleutelrol. Eko gebruikt een beveiligde cloudomgeving van Amazon voor de opslag van alle gegevens. Je wilt immers niet dat gegevens van patiënten in verkeerde handen terechtkomen. Alle patiëntgegevens worden daarom versleuteld opgeslagen. Het platform van Eko voldoet volgens Bellet aan dezelfde eisen die ook aan platformen van elektronische patiëntendossiers gesteld worden. Eko wordt inmiddels gebruikt in zo’n 400 instituten door ruim 3000 medici in allerlei verschillende disciplines. Het is goedgekeurd in de VS en Canada.
‘Shazam voor hartslagen’
Maar Eko wil nog een stap verdergaan. Het uiteindelijke doel is om met behulp van machine learning ook diagnoses te gaan stellen over de opgeslagen opnames. Bellet vergelijkt dit met Shazam, dat hetzelfde voor muziek kan doen. “Zie het als een Shazam voor hartslagen”, zegt hij. Daarmee kan het platform herkennen waar een medicus precies naar luistert. “In feite stop je de oren van een cardioloog in elke stethoscoop”, aldus Bellet. Hij benadrukt dat het een arts niet zal kunnen vervangen maar een hulpmiddel vormt voor zijn uiteindelijke beslissing. Voordat het zover is, zal het bedrijf eerst een klinische testfase doorlopen waarna het opnieuw goedgekeurd moet worden.
Eko kost 300 dollar en is beslist geen huis-tuin-en-keuken-accessoire. Het is inmiddels goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en de Canadese evenknie. Momenteel werkt het bedrijf aan goedkeuring door de European Medicines Agency, die medicijnen en medische hulpmiddelen voor de Europese Unie aan strikte kwaliteits- en veiligheidscontroles onderwerpt. In de VS duurde het goedkeuringsproces zo’n achttien maanden, dus de Europese introductie laat voorlopig nog wel even op zich wachten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Nieuwe Powerbeats Pro-oordopjes komen snel: dit is er nieuw (20-01)
- Sonos CEO ligt eruit na stroom van klachten (13-01)
- Deze draagbare ssd voor iPhone plak je vast met MagSafe [CES 2025] (09-01)
- Nanoleaf komt met een lichtgevend gezichtsmasker voor een mooiere huid [CES 2025] (07-01)
- Round-up: de leukste CES 2025-aankondigingen voor Apple-gebruikers vind je hier (07-01)
Reacties: 3 reacties