Reacties voor: Elgato’s MacBook-dock kost 300 dollar (en is vanaf 6 juni verkrijgbaar)
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
$190 extra voor functionaliteit die er standaard op zou moeten zitten voor het bedrag dat een MacBook kost…. blijf het een rare keus vinden van om steeds dunner en steeds minder te geven voor steeds meer geld.
Het stukje met de resoluties is niet helemaal juist en zorgt voor verwarring. Voor alle 3 opties wordt er gebruik gemaakt van het DisplayPort protocol. Het verschil is dat Thunderbolt 3 twee DisplayPort streams ondersteund waardoor je maximaal 2 schermen met 4k @ 60Hz kan aansluiten of 1 scherm met 5k @ 60Hz (de huidige 5k schermen maken namelijk gebruik van 2 DisplayPort streams). Het enige nadeel bij een aantal van de Thunderbolt docks is het aantal DisplayPort aansluitingen. Bij veel is dat er maar 1 waardoor je het 2e scherm op de 2e Thunderbolt 3 poort moet aansluiten (het kan niet op de USB-C poort die er bij sommigen op zit omdat deze alleen voor USB data is). De 5k displays kunnen alleen via de Thunderbolt 3 poort gebruik maken van beide DisplayPort streams.
Dit is dan ook de reden waarom je bij dit Elgato dock het 2e scherm of het 5k scherm op de Thunderbolt 3 poort moet aansluiten.
Ook levert Elgato geen kabel van “net niet 50 cm” erbij omdat zowel de Thunderbolt als USB-C standaard zo’n afwijkende lengte niet toestaat. Zowel de USB-C als Thunderbolt 3 standaard hebben het over een kabel van 50cm, 1m, 2m (en bij USB-C voor USB ook 3m en 4m). Daarom vermelden de specs bij Elgato ook keurig netjes een kabel van 50cm (aka 1.6ft).
Voor wie een Thunderbolt 1 of 2 machine heeft kan met oog op de toekomst dit Thunderbolt 3 dock worden aangeschaft want die is backwards compatible met Thunderbolt 1 en 2. Wel dien je dan een Thunderbolt 2-Thunderbolt 3 adapter van bijv. Apple of StarTech aan te schaffen en via deze adapter het dock op je Thunderbolt 1/2 computer aan te sluiten.
Btw, Thunderbolt USB-C poorten bestaan niet. Het zijn in dit geval gewoon Thunderbolt 3 poorten (USB-C is veel te generiek aangezien dit niet meer dan een stekker en een kabel is, het zegt dan ook niets over het protocol wat er gebruikt wordt; Thunderbolt 3 doet dat echter wel).
@Appiehappie: Dan heb je je huiswerk dus niet gedaan. Dit soort docks bestaan al een aantal decennia, sinds de eerste laptop/notebook (zoek maar eens het verschil tussen die 2 op). Ze zijn altijd bedoeld geweest om het aantal poorten van de laptop/notebook uit te breiden EN/OF alle apparaten die je op je bureau hebt snel in/uit te pluggen. Tot Thunderbolt gebruikten fabrikanten daar hun eigen proprietary connector voor waarbij docks veelal zelfs beperkt waren tot 1 model (als je mazzel had waren dat er 2 of 3). Met Thunderbolt hebben we sinds lange tijd (2012 alweer dus al 5 jaar lang) weer een universele connector en apparatuur dat niet merk en/of model gebonden is. Een gigantische vooruitgang.
Het tekort??
Welk tekort!?!
Misschien voor de iMac, maar een Macbook heeft genoeg poorten voor iemand die wel begrijpt waar een ultrabook zoals de macbook voor is bedoeld: (‘ultra’)mobiel gebruik. Dan ga je dus niet allerlei USB ballast en volledig overbodige kabels meezeulen 🤔
Snap na bijna 2 jaar MB gebruik steeds minder van dat eeuwigdurende onnozele gezeur over ‘onvoldoende’ USB-C poorten, je gebruikt ‘m in de praktijk nagenoeg uitsluitend om op te laden – voor gebruik wel te verstaan, tijdens is dankzij de prima accuduur nooit nodig.
Dus die doodenkele keer dat je USB nog ‘s gebruikt is de poort gewoon beschikbaar.
Veel handiger vind ik om een 2015 MacBook te kopen waar alle aansluitingen die je nodig hebt nog op zitten plus de MagSafe. Dat scheelt je 300 euro voor het dock plus 400-600 euro die je voor die modellen minder hoeft te betalen.
@Wout2morrow: Kijk, iemand die het voor de verandering wel snapt. Hulde!
Waarom eigenlijk. Het is toch een ultrabook. Koop dan een iMac.
De meeste gebruikers van een MacBook gebruiken ‘m helemaal niet alleen voor onderweg of als ‘ultrabookje’ om even mee te internetten, maar als volwaardige computer waar je alles mee doet wat je wilt. Dat doen zowel studenten als mensen thuis of op hun werk en dan vooral als ze op verschillende locaties werken.
Veel mensen hebben daarnaast ook geen iMac. Het is dan ook onzin om tegen de mensen die heel normale aansluitingen nodig hebben te zeggen ‘dan neem je toch een iMac’. Dat moet gewoon op een MacBook zitten. Het blijft van de gekke om voor een paar honderd euro aan snoertjes, verloopjes, stekkers en docs te kopen én die mee te moeten nemen omdat Apple vindt dat het ‘modern’ is om vrijwel alle aansluitingen ineens maar weg te laten.
@Macaanzee: Kennelijk snap jij (ook) het verschil tussen een ultrabook en een netbook helemaal niet, maar weerhoudt je dat er niet van te doen alsof anderen onzin verkondigen 😂
En wat ‘de meeste’ mensen doen is natuurlijk ook een non(sens) argument.
Veel mensen rijden doodleuk met een SUV in veel te krappe straatjes en grachten in binnensteden, en wringen die krengen in parkeerplekjes waar ze totaal niet in passen of bezetten ongegêneerd twéé parkeerplaatsen met één zo’n lompe bak.
Ook dat is niet iets dat je de makers kunt verwijten, maar toch echt onwetendheid van de kopers en wellicht onkunde en/of ongeïnteresseerdheid van de verkopers…
Geloof er trouwens niets van dat ‘de meeste mensen’ met een macbook ‘m zo zouden misbruiken, hij is duur zat om er eerst nog ‘s goed over na te denken als je ‘m niet echt nodig hebt. 🤔
Voor hetzelfde geld koop je een OWC Thunderbolt 3 Dock. Heb je er ook een FireWire 800 poort bij.