Reacties voor: Met Encrypto versleutel je bestanden op de Mac in een handomdraai
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Macpaw, is dat niet de maker van CleanMyMac? Ik ben nogal sceptisch. Jammer dat je de blokgrootte van de encryptiemethode niet kunt kiezen.
CleanMyMac is een prima programma hoor. Één van de weinige opruimprogramma’s die echt iets doet. Het wist je cache en overbodige talen bijvoorbeeld maar ook duplicaten in iPhoto (photos nog niet). Weinig mis met deze ontwikkelaar. Tot nu toe een kleine 2000 GB (!) gewist met deze app (hoewel dat met name steeds dezelfde cache is natuurlijk).
Meer iMac tip artikelen graag.
Dikke duim omhoog 🙂
OS X voert zelf een aantal taken regelmatig uit, waaronder het opschonen van de cache en logbestanden. Programma’s genereren deze constant opnieuw, omdat caching efficiënt is en het systeem sneller maakt en logs bij het oplossen van problemen kunnen helpen. CleanMyMac wist ook allerlei andere zaken waar de consequenties niet altijd te voorzien zijn en dus problemen kunnen worden veroorzaakt. Het is al langer bekend dat sommige programma’s niet meer goed werken als je de talen of universal binaries verwijdert. ‘Leftovers’, ‘broken preferences’; ik vind het allemaal erg ondoorzichtig en de gebruiker wordt veel te weinig uitgelegd. Uiteindelijk bevordert het alleen luiheid en leren gebruikers te weinig over het systeem als alles achter een mooie UI verborgen wordt. Samen met MacKeeper behoort CleanMyMac tot de meest beruchte programma’s die problemen veroorzaken. Ook in het geval van iPhoto-duplicaten knoeit het programma met het bibliotheekbestand van iPhoto, wie weet wat dat achter de schermen veroorzaakt (en deze bibliotheken gaan ook wel eens stuk, misschien is het wel gerelateerd). Ik blijf het geen serieuze software vinden en zou iedereen afraden het te gebruiken, al kan ik de verleiding goed begrijpen.
Bron? “The problem with internet quotes is that you cant always depend on their accuracy” -Abraham Lincoln, 1864
Heeft CleanMyMac een keer bij jou de boel verknalt?
Inderdaad, je Mac ruimt zichzelf voor een deel op. Maar ook maar voor een deel, en enkel wanneer je zelf niet hebt lopen klooien.
Bestanden verkeerd verwijderd? Onnodige (vergeten) grote bestanden die in een downloadmap zitten? Voor veel mensen is CleanMyMac dan een hele goede oplossing. In tegenstelling tot andere ‘opruim apps’ geeft CleanMyMac juist weinig mogelijkheden om zaken fout op te ruimen. Zeker wanneer je zeer frequente updates gewoon uitvoert.
Tot slot: CleanMyMac vergelijken met MacKeeper? Misschien maar eens niet de illegale versies downloaden?
Bij mij niet want ik gebruik die crapware niet.
Op de Mac van moeder de vrouw wel. Zij synct duizenden foto’s uit Aperture met iTunes naar haar iPad Air 2. Die gesyncte plaatjes staan zoals bekend in “iPod Photo Cache”. Voor die crapware is dat dus ook cache die verwijderd wordt (met alle gevolgen van dien).
En wie kan ons verzekeren dat dit “gratis” tool niet een fraaie backdoor naar de NSA en consorten bevat??
Ik gebruik dit soort programma’s niet, omdat ik mij informeer. Je bent aan een enkel bedrijf uitgeleverd en hoopt dat ze het goed doen en niet andere programma’s gaan hinderen of het systeem onnodig belasten doordat caches opnieuw moeten worden aangemaakt. Dat is een vertrouwen dat je eerst nog moet verdienen. Je hoeft alleen maar te googelen, dan kom je vanzelf op talloze supportwebsites uit die problemen in verbinding brengen met CleanMyMac. Het eerste resultaat van Google: CleanMyMac cleaned too much (let trouwens op de reacties van ‘Greka’ (Macpaw) die kritische vragen over het product uitwijkt).
Als je inzicht wilt krijgen in je harde schijf dan zijn er veel alternatieven. Je krijgt al een grof overzicht onder > Over deze Mac > Opslag. Als je wilt zoeken naar grote bestanden, kun je dat heel makkelijk in Finder doen. Daar kun je eenvoudig bestanden naar grootte rangschikken en gericht zoeken met honderden filters. Spotlight is erg krachtig in combinatie met slimme mappen. Verder heb je programma’s, zowel gratis als betaald. DaisyDisk is bijvoorbeeld erg mooi.
Apple heeft ook niet voor niets de iPhoto-bibliotheek in een eigen bundel gestopt (.iphoto). Ze willen die gegevens door iPhoto laten beheren. Het is niet zomaar een verzameling mappen met JPG-bestanden, maar bevat ook allerlei meta-informatie die iPhoto gebruikt om de bibliotheek in stand te houden. Daarbij werd dit bundel regelmatig geüpdatet toen er nieuwe versies van iPhoto verschenen en zet het nieuwe programma Foto’s de bibliotheek om in een nieuw soort bundel. Waarom zou je daarmee willen knoeien? Het is geen door Apple ondersteunde functie, dus moet je er op vertrouwen dat de ontwikkelaar met elke kleine wijziging meeloopt, niets over het hoofd ziet en niet toevallig iets weghaalt wat in de toekomst nog gebruikt wordt (Apple houdt daar immers geen rekening mee, net zoals andere ontwikkelaars voor hun apps dat ook niet doen). In dat verband wil ik er op wijzen dat het programma Gemini (ook van Macpaw) niet fatsoenlijk met iPhoto meer werkt, d.w.z. niet goed onderhouden wordt. En dan moet je daar wel op vertrouwen bij CleanMyMac?