Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts

Ervaringen met Family Sharing: ‘Niet altijd handig’

Family Sharing is een handige nieuwe functie in iOS 8, waarbij je apps, foto's, muziek en dergelijke kunt uitwisselen binnen een gezin. Maar er zitten ook nadelen aan.

family-sharing-delen-met-gezinFamily Sharing was een nieuwe functie in iOS 8. Er zitten veel voordelen aan. Zo kun je binnen het gezin allerlei apps gebruiken, zonder dat je ze meermaals hoeft aan te schaffen. Je kunt ook makkelijk een gezamenlijk fotoalbum aanleggen en zien waar alle iPhones en iPads van het gezin zich bevinden. Maar zoals helaas met wel meer diensten die Apple recent heeft uitgebracht, werkt niet alles even vlotjes. David Sparks maakte een lijst van dingen die niet goed werken.

De drie grootste tegenvallers

David liep tegen drie grote problemen aan:

  • App-updates zijn problematisch. Er zit een bug in Family Sharing, waardoor sommige gezinsleden hun apps niet meer goed kunnen updaten. Soms staan er wel 38 updates klaar die niet vanzelf zijn gelukt. Zelfs als je handmatig probeert de updates te installeren, blijven er nog een stuk of 7 of 8 over, die maar niet willen updaten. We schreven daar al eens over in het artikel: Problemen met Family Sharing: ‘Opnieuw downloaden van deze app niet beschikbaar’.
  • Muzieknummers kwijt. Als je al jarenlang cd’s ript en muziek via iTunes koopt, moet je die met Family Sharing samenvoegen. Dat betekende voor David het kopiëren van alle nummers naar een gezamenlijke harddisk, waarna iedereen zijn favoriete tracks weer lokaal kon benaderen. Maar dat werkt niet: nummers die je niet via iTunes hebt gekocht kun je niet op afstand benaderen. iTunes Match is ook niet altijd de oplossing, want in een gezin met vier kinderen zou je zes iTunes Match-accounts moeten afsluiten. Dat wordt nogal prijzig.
  • Afspeellijsten kwijt. Niet alleen muzieknummers zijn plotseling zoek, ook afspeellijsten zijn soms opeens niet meer te vinden.

family-sharing-logoLees ook:

Sommige nadelen vallen mee

Er zitten nog wat andere nadelen aan Family Sharing, maar die vond David uiteindelijk niet zo storend. Bijvoorbeeld:

  • Appontwikkelaars moeten toestemming geven voor Family Sharing. Je kunt alleen apps binnen het gezin delen als de ontwikkelaar er toestemming voor heeft gegeven. Dat lijkt een beperkende factor, maar valt in de praktijk erg mee.
  • In-app aankopen tellen niet mee. Bij games en andere apps waarbij je een eenmalige kleine aankoop doet, is het meestal geen probleem dat je de in-app aankopen niet onderling kunt delen. Het is een groter probleem bij navigatie-apps waarbij je duur kaartmateriaal of een flitsabonnement afsluit, waarbij elk gezinslid opnieuw moet betalen. In sommige gezinnen kan dat een reëel probleem zijn, maar bij David bleek dat niet het geval: het komt maar zelden voor dat gezinsleden allemaal dezelfde in-app aankoop binnen dezelfde app willen doen.
  • Meerdere iTunes Match-accounts. Het kan een flinke kostenpost worden als je elk jaar €25 voor alle gezinsleden moet betalen, maar David betaalde alleen voor een tweede iTunes Match-account voor zijn vrouw en dat blijkt voldoende.

Uiteindelijk heeft David besloten om Family Sharing weer uit te zetten. De voordelen wogen niet op tegen de nadelen.

Hoe denk jij over Family Sharing, nu de functie een paar maanden beschikbaar is?

Poll niet zichtbaar? Probeer het via deze link!

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.