iCulture-lezer Erwin bouwt eigen iPhone-app voor spraakproblemen

Met vallen en opstaan gaf iCulture-lezer Erwin Oudshoorn handen en voeten aan zijn diepgewortelde wens om een eigen iPhone-app te bouwen. Inmiddels staat de tweede versie van Talkie, een app voor spraakproblemen, in de App Store.
Michel Lusthof -

Erwin Oudshoorn met de app TalkieDat het gezegde ‘aanhouder wint’ vaak opgaat, bewijst iCulture-lezer Erwin Oudshoorn. Hij wilde graag een eigen iPhone-app bouwen, maar het ontbrak hem aan de kennis en ook aan een goed idee. Met vallen en opstaan leerde hij zichzelf programmeren en dat idee bleek uiteindelijk ook dichterbij te zijn dan hij verwachtte. Door een aangeboren afwijking kon hij al moeilijk praten, maar een kaakoperatie maakte dat op een gegeven moment helemaal onmogelijk. Zijn eigen iPhone-app Talkie moest uitkomst bieden om de communicatie met mensen eenvoudiger te maken. Wij stelden Erwin enkele vragen over zijn app en de weg ernaartoe.


Geboren met lymfatische malformatie
Erwin Oudshoorn (29) is geboren met een lymfatische malformatie. Dat is een afwijking in de lymfevaatjes die bestaan uit grote en kleine holtes die niet aangesloten zijn op de lymfebanen waardoor er een ophoping ontstaat van lymfe weefselvocht dat niet afgevoerd kan worden, zo schrijft hij op zijn eigen blog, waar hij ook zijn behandeltraject nauwgezet bijhoudt. Deze aandoening kan overal in het lichaam voorkomen, maar uit zich bij Erwin in vergroeide kaken. Ondanks dat, ziet hij zichzelf niet als iemand met een beperking en kan hij naar eigen zeggen erg goed functioneren in de maatschappij.

Talkie-app gemaakt met online cursus programmeren

De eerste stap in het bouwen van een eigen iPhone-app is natuurlijk het programmeren onder de knie krijgen. De programmeertaal Objective-C bleek voor Erwin erg lastig te leren. “Na een paar pogingen om het te leren legde ik me er steeds bij neer dat het niet lukte”. De introductie van de nieuwe programmeertaal Swift was voor hem dan ook een uitkomst:

Tussen kerst en oud en nieuw in 2015 heb ik een online cursus Swift gevolgd en heb ik toen eigenlijk niets anders gedaan dan 20 uur aan videomateriaal bekeken.

Bekijk ook

Apple kondigt nieuwe programmeertaal Swift aan

Apple heeft Swift aangekondigd, een nieuwe programmeertaal voor ontwikkelaars. Swift is sneller dan Python en Objective-C.

Twee maanden lang niets zeggen
Daarmee was de eerste stap om zijn wens te verwezenlijken een feit. Toen moest er natuurlijk nog een goed idee komen. Dat diende zich enkele maanden later aan door een praktisch probleem. In juni 2016 onderging hij een dubbele kaakoperatie. Omdat zijn kaken op elkaar geschroefd waren, kon hij twee maanden lang helemaal niets zeggen.

Toen kwam ik op het idee om een eigen spraakapp te maken. Normaal typ ik het altijd in de standaard Notitie-app, maar die letters zijn zo klein dat iedereen mijn telefoon uit mijn handen griste om het te kunnen lezen en dat werd ik zat.

Zijn eigen app moest dan ook gebruikmaken van grotere letters. Eind juni stond Talkie in de App Store.

We waren benieuwd waarom Erwin met Objective-C begonnen is en vroegen hem waarom hij niet meteen voor Swift koos. Er blijkt een simpele verklaring voor:

Swift werd in 2014 aangekondigd/geïntroduceerd. De pogingen die ik deed met Objective-C waren voor die tijd, maar toen had ik ook niet echt een idee voor een app. Dat kwam pas vorig jaar toen ik een dubbele kaakoperatie onderging. Het leren van een taal is ook best lastig denk ik wanneer je geen concreet doel hebt om iets te maken.

Verder vroegen we Erwin wat hij het lastigst vond aan Objective-C:

Het moeilijkste aan Objective-C was de manier van opbouw en allerlei NS-functies. Swift is veel eenvoudiger en makkelijker te begrijpen. Persoonlijk doet het mij denken aan Actionscript 3.0 van Adobe waarmee ik destijds ook Flash AIR-applicaties maakte.

Talkie iPhone-app voor spraakproblemen

Talkie is een gratis iPhone-app en richt zich op mensen met spraakproblemen, zoals Erwin zelf. Je typt een kort bericht in de app en vervolgens heb je twee manieren om dat te communiceren. Je laat het scherm zien aan je gesprekspartner zodat hij of zij het zelf kan lezen of je laat Talkie de tekst voorlezen. Simpel en doeltreffend.

Talkie app voor spraakproblemen

Update met tekenfunctie en soundboard
Inmiddels heeft Erwin een grote update uitgebracht waarmee hij de app nu ook kan gebruiken om te tekenen, bijvoorbeeld op foto’s of afbeeldingen vanuit je camerarol. En met het nieuwe soundboard bespaart hij nu een hoop tijd omdat veelgebruikte woorden voorgeprogrammeerd kunnen worden. Een woord gebruiken is een kwestie van op de juiste tegel tikken. Met het soundboard richt hij zich nu ook op een iets bredere groep gebruikers. Volgens hem is deze functie ook goed bruikbaar op vakantie. Zo kun je moeilijke woorden in het soundboard voorprogrammeren “om te onthouden hoe je ze uitspreekt”. Zijn volgende uitdaging is om dezelfde app ook voor Android te kunnen uitbrengen.

Reacties: 13 reacties

  1. Inspirerend en interessant. Meer van dit soort artikelen a.u.b.!

  2. Goed bezig Erwin! Zelf ben ik meerdere malen begonnen met Swift, maar omdat ik ook geen doel heb wil het niet lukken. Echter heb ik recent wel een doel gevonden om C# te leren en dat gaat al vele malen beter!

  3. Mooi dat je niet bij de pakken bent gaan neerzitten, Erwin. Inspirerend dat je jouw beperking op deze manier hebt weten aan te pakken, en ook anderen met Talkie de kans biedt om het leven te vergemakkelijken. Keep up the good work 🙂

  4. Geweldig. Daar kunnen (overheids)instellingen een voorbeeld aannemen.

  5. Ik heb de app gedownload en uitgeprobeerd. Werkt fantastisch en is een uitstekende oplossing voor een vriend die door een infarct bijna niet meer kan spreken. Pluim voor deze programmeur!

  6. Inspirerend artikel! Erg leuk, zo zie ik er inderdaad graag meer !
    Steve Jobs zei het ooit al in een interview; eigenlijk moet iedereen leren programeren, niet zozeer om programma’s te maken, maar om de manier van denken aan te leren.

  7. Top verhaal en inspirerend👍🏻

  8. Hulde. Ik wil ook graag Swift leren, maar weet ook niet wat te maken en kom dus ook niet verder dan de beginselen.

  9. Top! Maar nu probeer ik de app aan mijn vader te laten zien (die sinds een herseninfarct niet keer kan praten) en ik krijg geen toetsenbord werkend (iOS 11).

  10. Ik weet niet of het al gezegd is maar zo’n app is inspirerend… We hebben niet altijd grote concerns nodig om iets moois en nuttigs te maken blijkt wel.

  11. Heel mooi en erg inspirerend. Zal het mijn schoonzus laten zien die werkt met een ander programma. Zij heeft de ziekte P.L.S. en zusje van A.L.S. en kan al jaren niet praten. Welke beter, makkelijker is, geen idee. Ik zal het haar vragen. Zelf heb ik een paar vragen, zal wel onkunde van mij zijn, maar is het mogelijk een vrouwenstem in te bouwen? En waar dient het pijltje linksboven voor daar waar je kan tekenen en foto’s plakken. Hoe corrigeer je tekst?. Nogmaals absoluut geen commentaar maar als ik bij mijn schoonzus kom wil ik haar dat graag vertellen. Zij heeft Android maar daar is geen programma voor zei je maar komt misschien. Als zei met dit programma beter uit de voeten kan dan koop ik er wel één voor haar. Nogmaals bedankt voor je fantastisch werk.

  12. Iedereen super bedankt voor de reacties!

    Ik ben super blij om te lezen dat het voor andere ook een uitkomst kan bieden. Ik heb er echt veel tijd ingestoken (om te leren ook) en als ik dan berichten krijg dat mensen die door welke reden dan ook niet of moeilijk kunnen praten ook baat hebben met het gebruiken van mijn app geeft meer dan voldoening! Echt super tof.

    Als jullie ook een beoordeling achter willen laten in de App Store zou ik dat ook erg waarderen. Binnenkort komt er een update aan met handige toevoegingen en feedback dingetjes die ik n.a.v. de publiciteit heb ontvangen.

    Nogmaals dank!

    @MLVC: Fantastisch dat dit een oplossing kan bieden voor je vader. Daar is het ook voor bedoeld, niet alleen voor mij maar ook voor patiënten met een infarct of ALS ect. iOS11 heb ik nog niet getest, maar ga ik naar kijken.

    @Paulpetrowiets: Geweldig dat het een oplossing kan bieden voor haar. Ik dacht dat wanneer je een stem selecteerde bij Instellingen > Algemeen > Toegangelijkheid > Spraak, deze zou gebruiken. Maar dit is niet het geval. Dus ik ga inderdaad kijken of ik bij de volgende update wat opties kan bieden kwa stemmen dus ook vrouwelijke.

    Er komen ook nog andere opties aan zoals makkelijker verbergen van je toetsenbord en fullscreen tonen van je tekst.

    Pijltje voor het opslaan is opslaan van de tekening naar je camerarol zodat je deze kan bewaren of delen op social media / whatsapp.

    Er zit nog geen herstel functie in in de tekenmodule, is wel een gewenste feature.

    Android komt z.s.m. maar moet ik nog aan beginnen (met leren). Ik heb al een aanbod gekregen van iemand anders die het wilde maken maar wil het graag zelf doen want dan kan ik in de toekomst meer apps maken en ook evt voor derden.

  13. Hartelijk dank voor deze app. Door mijn laryngectomie kan ik bijna niet meer praten en nu een operatie aan de tongbasis is mijn spraak helemaal weg. Dit is een uitstekend hulpmiddel .