Margrethe Vestager en Tim Cook

EU-commissaris waarschuwt voor Apple Intelligence

Margrethe Vestager, eurocommissaris voor mededinging, is in Amsterdam om de Digital Markets Act (DMA) te bespreken. Apple Intelligence komt voorlopig niet naar Europa en Vestager heeft daar wel een mening over.

Update 28 juni 2024: Margrethe Vestager, de EU-commissaris voor mededinging, heeft zich opnieuw geuit over de kwestie rond Apple Intelligence in de EU. De topvrouw vindt dat de beslissing van Apple om de AI-functies voor iPhone en Mac niet in de EU aan te bieden een bevestiging is dat de functies concurrentiebeperkend zijn. Apple beroept zich op eisen die de EU-wetgeving stelt en die ervoor zouden zorgen dat de privacy van gebruikers in gevaar komt. Maar Vestager vindt dat Apple’s beslissing juist “een manier is om de concurrentie uit te schakelen”.

Vestager deed haar uitspraken donderdag tijdens een bijeenkomst, nadat ze eerder deze week in Amsterdam een toespraak hield (zie verderop). In antwoord op een vraag reageerde ze:

…they say that they will not do that because of the obligations that they have in Europe. And the obligations that they have in Europe, it is to be open for competition. That is sort of the short version of the DMA. And I find that very interesting that they say, we will now deploy AI where we’re not obliged to enable competition. I think that is the most sort of stunning open declaration that they know 100% that this is another way of disabling competition, where they have a stronghold already.

– Margrethe Vestager, EU-commissaris voor mededinging

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 24 juni 2024.

Apple heeft drie functies van iOS 18 voorlopig uitgesteld in de EU: Apple Intelligence, iPhone Mirroring en het vernieuwde schermdelen met SharePlay. Als reden geeft Apple dat eerst moet worden uitgezocht hoe aan de EU-wetgeving rondom concurrentie kan worden voldaan. Het bedrijf vreest veiligheidsrisico’s op het gebied van privacy en databescherming als bepaalde functies opengezet moeten worden voor concurrenten. Vestager denkt echter dat Apple zich achter deze uitspraken verschuilt, zodat niet aan de EU-regels hoeft te worden voldaan. Ook waarschuwt ze dat gebruikers in andere landen voorzichtig moeten zijn als de AI-functies van Apple daar wel beschikbaar komen.

Vestager denkt dat Apple in andere landen concurrenten geen eerlijke kans wil geven bij het aanbieden van AI-functies. Ook vindt ze het opvallend dat Apple vanwege de DMA extra moet nadenken of AI-functies wel ingevoerd kunnen worden. Dit voorspelt weinig goeds voor andere landen die de AI-functies wel krijgen. Er zal daar volgens de topvrouw geen sprake zijn van een eerlijk speelveld.

Margrethe Vestager

De DMA moet ervoor zorgen dat grote bedrijven zoals Apple geen poortwachter zijn en op die manier de concurrentie kunnen bemoeilijken. Apple wil AI gebruiken om allerlei dagelijkse handelingen gemakkelijker te maken, door bijvoorbeeld de persoonlijke context beter te begrijpen, rekening te houden met informatie die op het scherm te zien is en een teksten samen te vatten en te herschrijven. Daarnaast kun je emoji en afbeeldingen genereren en zijn er diverse verbeteringen voor de spraakassistent Siri. Dat alles lopen we voorlopig mis.

Vandaag bracht Vestager ook de voorlopige conclusie naar buiten van een onderzoek dat door de EU is uitgevoerd. Daarmee moest worden vastgesteld in hoeverre Apple voldoet aan de DMA-regels. De uitkomst is niet zo best voor Apple: de EU vindt dat Apple andere aanbieders belemmert om gebruikers naar goedkopere aanbiedingen te verwijzen en is ook niet enthousiast over de Core Technology Fee die Apple wil rekenen. Apple heeft nu de mogelijkheid om erop te reageren of (opnieuw) aanpassingen te doen.

Bekijk ook

EU vindt dat Apple's Core Technology Fee niet aan DMA-wetgeving voldoet

Boete of geen boete? Apple en andere grote techbedrijven worden onderzocht door de Europese Commissie, om te kijken of ze wel aan de DMA-wetgeving voldoen. Er dreigt een boete voor Apple, maar ook Google (Alphabet) en Meta worden scherp in de gaten gehouden. Dit zijn de ontwikkelingen!

Reacties: 13 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.