Margrethe Vestager en Tim Cook

Reacties voor: EU-commissaris waarschuwt voor Apple Intelligence

Margrethe Vestager, eurocommissaris voor mededinging, is in Amsterdam om de Digital Markets Act (DMA) te bespreken. Apple Intelligence komt voorlopig niet naar Europa en Vestager heeft daar wel een mening over.

Reacties: 13 reacties

  1. Het begint op een heksenjacht te lijken. Eerst wil Apple bekijken of ze voorzichtiger moeten zijn betreft privacy etc en voldoen aan richtlijnen…. weer niet goed…. verdenken van zich verschuilen. Dat kind Vestager heeft waarschijnlijk ooit eens njet gekregen op een moment dat ze garantie verwachte en het niet kreeg. Payback time. Dit spelletje is niet over. De klant is weer de dupe van dit gehakketak.

    Reageer op Dirk

    • Dat zeg ik al lang van die heksenjacht. Toen ik het zei hier tijd geleden bij eerste nieuws over boetes werd ik aan de schandpaal genageld, want de EU had het toch allemaal zo goed voor met ons als consument.

      Ik ben en blijf ervan overtuigd, de EU commissie heeft geld geroken en zal er alles aan doen het te verkrijgen. Miljarden multi-nationals moeten de lonen van de zitjes in Straatsburg spekken (en Apple staat als 1 van de meest ‘waardevolle’ beursgenoteerde) zwaar in de spotlight. Wat Apple ook doet, er zal steeds een komma niet gevolgd zijn van de complexe regelgeving.

      Mensen die dit toejuichen. Er zal maar 1 gevolgd aan zijn. Iphone 16,17, etc… zal op termijn niet meer gaan doen dan een iphone 11. Apple zal niet meer gemotiveerd zijn nieuwe functies nog te introduceren in de EU en telkens opnieuw boetes te betalen voor een niet gevolgde komma. Daar zit je dan met je nieuwe ‘open’ iphone van 1500 euro.

      Reageer op Timo

  2. Ik denk dat ik een usa Apple account ga maken, wordt beetje kierewiet van al dat eu geneuzel

    Straks een 16 pro Max maar al het leuks werkt niet in nl….

    Reageer op Chris

    • Deze dame weet duidelijk totaal niet waar ze het over heeft. Dit werkt progressie in de weg. Apple is juist een voorvechter van privacy. En je kunt niet beide hebben. Een open systeem is dus niet wat ik wil van Apple. Ik wil juist de veilige omgeving zodat ik niet bij elke stap die ik zet mijn privé leven op straat gooi.

      Heel erg irritant dit want ik zat echt op iPhone mirroring te wachten.

      Reageer op Jos

  3. Ik ben meestal voor de EU, maar hier slaan ze de plank volkomen mis. Apple kopers willen een gesloten systeem. Daar betalen we juist de hogere prijzen voor.

    Reageer op Niek

    • Ik denkwellicht dat je toch een beetje voor jezelf praat Niek.
      Mijn mening is dat een meer open platform de gebruiker juist meer mogelijkheden geeft.
      En ik betaal niet meer voor het gesloten systeem van Apple, maar voor het gebruiksgemak en de kwaliteit van de producten. Het één staat het andere niet in de weg. Waarom moet ik bijvoorbeeld de iCloud van Apple gebruiken?
      Er zijn vast ook aanbieders die dit voor een betere prijs willen aanbieden.
      M.a.w. ik vind het standpunt van de EU prima.

      Reageer op Bhrawashi

      • Helemaal mee eens.

        Reageer op Kevin

      • Origineel geplaatst door Bhrawashi

        Ik denkwellicht dat je toch een beetje voor jezelf praat Niek.
        Mijn mening is dat een meer open platform de gebruiker juist meer mogelijkheden geeft.
        En ik betaal niet meer voor het gesloten systeem van Apple, maar voor het gebruiksgemak en de kwaliteit van de producten. Het één staat het andere niet in de weg. Waarom moet ik bijvoorbeeld de iCloud van Apple gebruiken?
        Er zijn vast ook aanbieders die dit voor een betere prijs willen aanbieden.
        M.a.w. ik vind het standpunt van de EU prima.

        Het gebruikersgemak en de kwaliteit staat zeker ook hoog in de top 10 van redenen om voor Apple te gaan. Plus privacy en dat staat gedeeltelijk haaks op een meer open systeem.
        Verder wil ik juist wel de iCloud. Heb weinig vertrouwen in andere aanbieders wat betreft privacy. En ik deel iCloud opslag met vijf anderen in de familie, net als Apple Music plus Arcade, en dan is de prijs/kwaliteit prima.
        Geen idee wat er allemaal in de DMA staat, maar blijkbaar houdt het bepaalde (Apple) ontwikkelingen in de EU tegen, die in de rest van de wereld wel kunnen.
        Universele kabels en laders ok, maar je kan ook teveel willen regelen.

        Reageer op Niek

  4. Meer regels, minder regels: het is een discussie die zou oud is als de st(r)aat.
    Als je bedrijven zoals Apple (of Microsoft) gewoon laat doen, dan proberen die een zo groot mogelijk aandeel van de koek naar zich toe te trekken en krijg je monopolievorming wat meestal slecht uitdraait voor de eindgebruiker. De overheid wil hun burgers daarvoor beschermen en probeert dat soort monopolievorming tegen te gaan. Het is al eens in het verleden gebeurd met Microsoft en nu heeft Apple het vlaggen.

    Maar geen paniek: ze raken er wel uit bij Apple. Je gaat alleen wat langer moeten wachten op je favoriete speelgoed. 😉

    Reageer op Kaas

    • Het probleem is alleen: Apple is geen monopoly. Nooit geweest. En zal het ook nooit worden.

      Microsoft had een monopoly op de browsermarkt, en door acties van mede de EU is hierdoor Internet Explorer geheel vernietigd. Hier staat hetzelfde te gebeuren met Apple, Apple wordt letterlijk tot op het bot uitgekleed en de ‘conurrentie’ heeft geheel vrij spel. Waar Apple niet meer kan innoveren door de DMA kunnen kleinere bedrijven dat wel.

      En het hoeft absoluut niet lang te duren voor een klein bedrijf om de markt van Apple gedeeltelijk of geheel over te nemen.
      Dan komt de EU om ook dát bedrijf te kleineren en te blokkeren zoals ze nu met Apple doen. Voor de consument wordt het er alleen niet beter op. En de macht (en het geld) ligt volledig in (EU-) overheidshanden.
      In feite is dit een afbreuk van het kapitalisme, en dan blijft enkel communisme over. En we weten van de USSR / China dat dat absoluut niet iets is wat we willen.

      Reageer op Sander Evers

  5. Het hele grappige hieraan is natuurlijk hoe Epic de aanjager was van de heksenjacht. Kijkend naar hoe ze zich zelf gedragen, anti competitief, en dit kan dan al met huidige wetgeving worden vastgesteld. Afijn, we maakte ook ooit grappen over de great firewall of china, nu hebben we een zelfde soort systeem in Europa en niemand hoor je erover. Het enige wat ervoor nodig is om een great wall of Europe te krijgen een regering is die een knopje om draait om het zo te gebruiken.

    Reageer op Jojomj

  6. Dit is erover – Apple introduceert deze functies niet in de EU omdat de DMA te vaag is en Vestager wil dat ‘de geest vd wet’ wordt gevolgd: door de onduidelijkheid over interpretatie en naleving daarvan is het echter niet meer dan ‘goed huisvaderschap’ dat Apple zich tov zijn aandeelhouders als pragmatisch in deze kwestie opstelt en hen niet blootstelt aan onduidelijke risco’s. Ik was redelijk fan van Vestager, maar als het allemaal open moet, dat men dan een Android telefoon neemt of,op zn minst Google evenwaardig behandelt in deze context!

    Reageer op StevenD

  7. Men koopt als consument uiteindelijk een bepaald “product” voor de noden die men zelf heeft.
    Apple begon met de Mac destijds als een stabieler systeem vergeleken met Windows vooral gericht op grafische toepassingen.
    De iPhone en iPad die er later bijkwamen waren dan als mobiel systeem veelal gericht op het perfecte samenwerken + privacy vriendelijk.

    Men moet dan natuurlijk ergens consequenties hanteren.
    Waar ik de hoge pieten al vaker van verdacht heb: ze zitten in hun ivoren toren wetten te maken over zaken waar ze absoluut geen kaas van gegeten hebben.

    Wil je als consument tegen 250km/u over de Duitse Autobahn scheuren, dan koop je jezelf ook geen kleine Dacia met een 1.0L benzinemotortje en ga dan klagen dat dat daar niet mee lukt.

    Koopt men Apple is men natuurlijk fan van closed source, zoniet koop Android. Wat is daar voor Europa moeilijk aan.
    Al dat bemoeiziek gedoe gaat ons terug naar the stone age katapulteren op den duur…

    Reageer op Gert

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.