Formele aanklacht tegen Apple
Volgens twee bronnen heeft de Europese Commissie de aanklachtbrief bijna afgerond. Deze wordt mogelijk nog vóór de zomer naar Cupertino gestuurd. Over de inhoud kan nog niets gezegd worden, behalve dat erin staat welke regels Apple heeft overtreden en welke gevolgen dit kan hebben als het bedrijf schuldig wordt bevonden, bijvoorbeeld een boete of aanpassing van de werkwijze.
Boete of strengere regels
Een mogelijke boete kan oplopen tot zo’n tien procent van de jaaromzet van de App Store. Sinds juni vorig jaar is de Europese Commissie bezig met een onderzoek naar machtsmisbruik van Apple. Er lopen in totaal vier Europese onderzoeken naar antitrust-beschuldigingen, onder andere over de vraag waarom ontwikkelaars verplicht zijn om in-app aankopen via de App Store aan te bieden. Een heel andere klacht heeft ermee te maken dat Apple de NFC-chip in de iPhone niet open stelt voor andere partijen, zoals banken die een eigen betaaldienst naast Apple Pay willen aanbieden.
Margrete Vestager is bij de EU verantwoordelijk voor concurrentiezaken.
Spotify klaagde Apple begin 2019 in Europa aan vanwege oneerlijke praktijken in de App Store. Bijna anderhalf jaar later is de Europese Commissie begonnen met een onderzoek. Het gaat er vooral om dat Spotify en andere leveranciers van digitale diensten 30% moeten afdragen aan Apple. Bedrijven die fysieke diensten leveren zoals Uber en Deliveroo hoeven dat niet. Volgens Spotify is dat oneerlijk. Bovendien heeft Apple een machtspositie omdat de eigen muziekdienst Apple Music het percentage van 30% niet hoeft te betalen. De klachten hebben op zich effect gehad: Apple heeft sindsdien een lager tarief van 15% ingevoerd voor kleine ontwikkelaars. Spotify valt daar echter niet onder. Apple is van mening dat Spotify wil profiteren van de infrastructuur van de App Store, zonder eraan mee te betalen.
Er lopen nog meer antitrust-onderzoeken tegen Apple, waaronder in de VS. Daarnaast onderzoekt de Britse toezichthouder CMA of Apple de dominante marktpositie misbruikt met de App Store, aangezien dit de enige manier is om apps voor de iPhone en iPad te distribueren. Onlangs schreven we dat de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) ook op het punt staat een onderzoek af te ronden. Het zou daarmee de eerste zijn.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple viert 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en een exclusieve fysieke pin) (14-04)
- Gerucht: 'Apple Intelligence-versie van Siri komt nog dit najaar' (14-04)
- Wanneer werkt Apple Intelligence in het Nederlands? Dit is wat we nu weten (07-04)
- Film 'iHostage' over Apple Store-gijzeling is binnenkort te zien op Netflix: spannend of smakeloos? (28-03)
- iPhone mini definitief verleden tijd: geen kleine modellen in de toekomst (27-03)
Wie is eigenlijk de persoon die tweemaal in het artikel wordt afgebeeld?
@Jesper: Margrethe Vestager, EU-commissaris voor concurrentiezaken.
Kan me voorstellen dat het verdien model van 30% een keer op de schop gaat. Bv met staffels naar success. Dus starter 5% en dan oplopend naar success bv 30 % en dan een maximum. Beetje zoals de banken dat ook doen bij aandelen kopen. Percentage met een maximum. Betreft de nfc openstelling: dit zou wellicht goed kunnen met een bijbehorende App Store om kwaliteit en veiligheid te borgen. Zag bv al dat m’n paspoort gescand kan worden dus daar zijn al mogelijke stapjes gezet. Mag altijd meer
Er is toch niemand verplicht om apps aan apple te verkopen. Ze kennentoch de tarieven.
Bv U vraagd om mijn handtas if boodschappentas te mogen kijken. Geen probleem,eerst 20€ betalen en overal van afblijven.
Grtjs en doe het goede werk verder.
Eerst maar eens afwachten met welke aantijgingen de EU gaat komen want meestal lopen ze of achter de feiten aan, of het lijkt er op dat ze zelf niet helemaal weten hoe zaken in elkaar steken. Als gebruiker ben je door dit soort beslissingen vaak slechter af. Zie ook het oplader verhaal, waar door Apple een goeie gelegenheid zag om helemaal geen opladers meer mee te geven bij diverse producten.
Ja klaar Sony dan ook effe aan met PlayStation, en Microsoft met Xbox store, Nintendo net de Nintendo store.
Uiteraard kun je daar fysiek media kopen vaak, maar je heb daar ook geen andere store.
Niemand verplicht je iPhone te kopen, als je keuze wil en vrijheid is er open Android systeem.
Heeft de EU niks anders te doen ofzo
Laat elk bedrijf in z’n waarde dus ook Apple die op nummer 1 staat van grootste bedrijven
De EU wil volgens mij gewoon geen grote bedrijven met macht
Goede ontwikkeling. Bij maar 2 serieuze aanbieders op gebied van mobiele telefoons is kritisch kijken en eventueel dmv wetgeving bijsturen de enige optie.
@Dennis: Je zegt het zelf al. Bv. de Microsoft Store is niet de enige manier om spellen te kopen. App Store is simpelweg een monopoly waar eigen services voorgetrokken worden en aan de rest geld gevraagd wordt. Kan niet. En bedenk wel, de consument wint met dit soort rechtszaken.
T zal allemaal best wat de voorstanders zeggen, maar vergeten we even niet dat we door de AppStore een veiliger systeem hebben? Dat weegt toch nergens tegen op in mijn optiek.
Is niet helemaal waar, er zijn ook consoles zonder disk drive. Dus ben je verplicht om digitaal, via de enige store en met hun betaal middel een game te kopen.
De spijker op zn kop! Helemaal mee eens.
Kunnen ze zich niet bezig houden met zinnige dingen in plaats van ons belastinggeld weg gooien. Ik weet zeker als je aan een consument vraagt of hij het erg vind dat er maar een AppStore is om een device
@Dennis: Bij Sony, Microsoft en Nintendo kan je gewoon het spel in de winkel kopen zonder dat via een store hoeft te doen. Vervolgens krijg je gratis via de hardware leveranciers de updates geinstalleerd….
Bij de goedkopere xbox en playstation niet 🥲. Daar kun je enkel digitaal en via hun betaal systeem iets aanschaffen.
Heeft Spotify ook de ballen om Google aan te klagen voor precies dezelfde praktijken? Of is het feit dat Youtube Music geen percentage hoeft af te dragen dan weer geen oneerlijke concurrentie?
Goede zaak, ik vind dat je als consument altijd een keuze moet hebben, waarom niet zoals op de mac, dat je ook apps kunt installeren van 3de buiten de store om.
Ik zou een een groot voorstander zijn als ze bij mobiele telefoons, net als bij computers een scheiding tussen hard en software krijgen. Zodat je als consument zelf kunt kiezen wat jij op je eigen telefoon wilt installeren, alleen dat zorgt voor echte vernieuwing.
Niemand stopt jou om bijvoorbeeld de codes ergens te kopen. Daarbij heb je dus een keuze om eentje met of zonder disklade to kopen. Bij Apple heb je geen keuze.
@R.J. van Kuppeveld: Gaat hier ook om de veiligheid hè. Ik gebruik Apple. Omdat het veilig is. De kans dat je gehackt word is super klein. Met opensource helaas niet.
Straks krijg je op iOS hetzelfde probleem wat je op Windows hebt; tienduizend verschillende “App Stores” (Zoals bv Microsoft Store, Steam, Ubisoft Connect, Origin, Battle.Net, Epic Game Store) met allemaal eigen “exclusives” waardoor je telefoon straks helemaal vol staat met tientallen launchers.
En wat betekent dit voor Nintendo, Sony en Microsoft? Gezien zij allemaal een eigen exclusieve store hebben. En ze beperken zelfs welke fysieke media je op je console kan spelen. Als dit doorgaat moet het verplicht worden dat PS5 games op de XBOX Series X werken en omgekeerd.
Dit is gewoon belachelijk allemaal.
Het onderhoud kost geld, vergeet niet het best wat werk kost om in de gaten te houden of een (nieuwe) app geen geheime agenda heeft. Men gaat klagen als het teveel kost of men gaat klagen of de app/iOS rammelt. Kortom het is nooit goed. Maar ondertussen zijn er steeds meer Apple gebruikers dus blijkbaar doen ze het goed. Maar volgens mij willen meer mensen een graantje meepikken 🤔
@Johannes: Je kunt codes/software ook elders aanschaffen. Bijvoorbeeld bij Spotify, dan ben je niet verplicht om dit via de app store te doen. Je hebt dus wel degelijk een keuze. Dat je zonder disklade koopt en dat dat je bewuste keuze is, zo kun je ook bewust kiezen voor een andere versie software genaamd android.