App Store op iPhone, iPad, Apple TV en Apple Watch

EU vindt dat Apple’s Core Technology Fee niet aan DMA-wetgeving voldoet

Boete of geen boete? Apple en andere grote techbedrijven worden onderzocht door de Europese Commissie, om te kijken of ze wel aan de DMA-wetgeving voldoen. Er dreigt een boete voor Apple, maar ook Google (Alphabet) en Meta worden scherp in de gaten gehouden. Dit zijn de ontwikkelingen!

In maart ging in Europa de nieuwe DMA-regelgeving van start, waarin staat dat zogenaamde poortwachters zoals Apple en Google zich opener moeten opstellen. In het geval van Apple betekent het dat er alternatieve appwinkels toegestaan zijn, dat de regels voor de App Store versoepeld worden en dat er alternatieve browserengines mogelijk zijn op de iPhone. Apple heeft talloze nieuwe maatregelen en aanpassingen met ingang van iOS 17.4 ingevoerd, maar is dat wel voldoende? Dat is waar de EU nu onderzoek naar doet. Mocht Apple toch niet helemaal voldoen aan de DMA, dan dreigt er een fikse boete. Volg in dit artikel alle nieuwe ontwikkelingen rond dit onderwerp!

De Europese Unie heeft een voorlopige conclusie bekendgemaakt over het (niet) naleven van de DMA-wetgeving door Apple. Dit betreft onder andere de manier waarop het bedrijf beperkingen oplegt aan concurrenten en de bedragen die daarbij in rekening worden gebracht. Volgens de EU handelt Apple in strijd met de wet op de digitale markten, onder andere wat betreft de Core Technology Fee. Dit is een bedrag die appmakers moeten betalen, ook als ze geen gebruik maken van de appwinkel en betaalmethoden van Apple zelf.

In maart 2024 opende EU-ambtenaren een onderzoek naar Apple, om te controleren of aan de Digital Markets Act (DMA) is voldaan. Een paar dagen geleden omschreef EU-commissaris Margrethe Vestager de situatie al als “zeer ernstig” en nu heeft ze haar voorlopige conclusies bekendgemaakt.

“Vandaag is een zeer belangrijke dag voor de effectieve handhaving van de DMA,” zei Vestager in een verklaring. “Ons voorlopige standpunt is dat Apple steering niet volledig toestaat. Steering is essentieel om ervoor te zorgen dat appontwikkelaars minder afhankelijk zijn van de appwinkels van poortwachters en dat consumenten op de hoogte zijn van betere aanbiedingen.”

Apple biedt weliswaar diverse zakelijke voorwaarden voor ontwikkelaars die een alternatieve marktplaats willen gebruiken, maar ze zijn niet volledig vrij om hun klanten naar een plek te sturen waar je goedkoper uit bent. De EU vindt het prima dat Apple een vergoeding ontvangst voor het op weg helpen van een nieuwe klant, maar de huidige vergoedingen gaan volgens de EU te ver. De EU is het met name niet eens met het feit dat ontwikkelaars moeten betalen voor elke in-app aankoop die een gebruiker binnen een week doet, na he klikken op een link in de app.

De EU gaat ook een verder onderzoek instellen naar de Core Technology Fee. Daarbij wordt €0,50 in rekening gebracht bij apps met meer dan een miljoen downloads. Hierop gelden wel wat uitzonderingen, bijvoorbeeld bij een gratis app waar de ontwikkelaar niets aan verdient. Het voorlopige rapport is bedoeld om te zorgen dat Apple nu weer aan zet is. Als Apple niet aan de voorwaarden voldoet, dan zal er binnen 12 maanden na de startdatum van 25 maart 2024 een besluit worden genomen. Dit zou kunnen leiden tot een boete, die kan oplopen tot 1 miljard dollar per dag.

Eerder kreeg Apple al een boete van 2 miljard dollar omdat Apple Music wordt voorgetrokken ten opzichte van concurrenten zoals Spotify, ook al heeft die laatstgenoemde dienst veel meer gebruikers.

Apple heeft “zeer ernstige problemen” met naleving van de Digital Markets Act in Europa en er zal ‘binnenkort’ handhaving gaan plaatsvinden. Dat zegt de EU-commissaris voor mededinging Margrethe Vestager in een interview met CNBC. De Europese Commissie startte in maart een onderzoek naar Apple om vast te stellen of ze voldoen aan de DMA-regelgeving. Vestager gelooft niet dat de wijzigingen die APple heeft doorgevoerd voldoen aan de DMA. “We hebben een aantal problemen met Apple. Ik vind ze zeer ernstig.” De topvrouw is verder verbaasd dat Apple niet aan de eisen voldoet en zegt dat ze dit niet van een dergelijk bedrijf had verwacht. De Europese Commissies is van plan om de conclusies van het onderzoek snel bekend te maken.

Volgens informatie van de Financial Times is de Europese Unie van plan om Apple een boete op te leggen omdat het zich niet houdt aan de DMA. Apple zou het eerste bedrijf zijn dat daarvoor een boete krijgt. Ondertussen is de EU ook bezig met onderzoek naar het naleven van de DMA door Alphabet/Google en Meta.

De Financial Times zegt dat de boete “in de komende weken” aangekondigd kan worden. Apple kondigde afgelopen januari aan hoe ze aan de DMA wilden gaan voldoen en in iOS 17.4 werden de meeste van die veranderingen doorgevoerd. Sinds januari heeft Apple meermaals wijzigingen aangebracht in de oorspronkelijke plannen. Zo werden de eisen voor marktplaatsen herzien en werd de Core Technology Fee afgeschaft voor hobbyisten die een gratis app uitbrengen. Toch vindt de EU blijkbaar dat Apple niet ver genoeg is gegaan en is van mening dat Apple “niet voldoet aan de verplichtingen”.

Boete van 1 miljard dollar dreigt voor Apple

Het zou onder andere gaan om feit dat Apple alsnog kosten in rekening brengt als ontwikkelaars gebruikers naar een plek buiten de App Store sturen voor een betere aanbieding. Als de Europese Commissie een boete oplegt, kan dit neerkomen op 5% van Apple’s gemiddelde dagelijkse wereldwijde omzet, wat momenteel neerkomt op meer dan 1 miljard dollar.

De Financial Times sprak met drie bronnen die bekend zijn met de zaak. De EU zou de voorlopige bevindingen hebben gecommuniceerd en Apple zou nog kans hebben om snel wijzigingen aan te brengen, om een boete te voorkomen. Apple is van mening dat de huidige regels voldoen aan de DMA. Het bedrijf heeft meermaals gezegd: “We zijn ervan overtuigd dat ons plan voldoet aan de DMA en we zullen constructief blijven samenwerken met de Europese Commissie tijdens hun onderzoek.”

Bekijk ook
Zo gaat Apple de Europese App Store aanpassen voor sideloading

Zo gaat Apple de Europese App Store aanpassen voor sideloading

Apple verlaagt de tarieven voor appmakers in de EU als ze akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden. Vandaag heeft het bedrijf een pakket maatregelen bekendgemaakt die te maken hebben met een aanstaande EU-wetgeving (DMA). Er komen alternatieve marktplaatsen voor apps en ontwikkelaars mogen alternatieve betaalmethoden gebruiken.

“Tegelijkertijd hebben we beschermmaatregelen geïntroduceerd om nieuwe risico’s voor de privacy, kwaliteit en veiligheid van onze EU-gebruikers te verminderen,” vervolgt het bedrijf. “Gedurende het hele proces hebben we flexibiliteit en ontvankelijkheid getoond naar de Europese Commissie en ontwikkelaars, door naar hun feedback te luisteren en deze te integreren.”

De EU legde Apple eerder al een boete van 2 miljard dollar op omdat het concurrenten van Apple Music dwarszat om goedkopere alternatieven te promoten. Volgens de Financial Times heeft de EU nu geconcludeerd dat er nog steeds onvoldoende aan de voorwaarden is voldaan. Er loopt overigens ook een onderzoek of Meta en Google wel aan de regels voldoen.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 25 maart 2024.

In maart ging in Europa de nieuwe DMA-regelgeving van start, waarin staat dat zogenaamde poortwachters zoals Apple en Google zich opener moeten opstellen. In het geval van Apple betekent het dat er alternatieve appwinkels toegestaan zijn, dat de regels voor de App Store versoepeld worden en dat er alternatieve browserengines mogelijk zijn op de iPhone. Apple heeft talloze nieuwe maatregelen en aanpassingen met ingang van iOS 17.4 ingevoerd, maar is dat wel voldoende? Dat is waar de EU nu onderzoek naar gaat doen.

Europa onderzoekt Apple, Google en meer om DMA

De Digital Markets Act heeft heel wat voeten in de aarde gehad (en nog steeds). De nieuwe regelgeving is al jaren in de maak, maar zelfs nu onder andere Apple haar beleid op een aantal punten aangepast heeft, is het nog niet gedaan met de onderzoeken van de Europese Commissie. De EU gaat onderzoek doen naar Apple’s App Store-wijzigingen voor de DMA. Apple moet het niet alleen mogelijk maken om alternatieve app stores te gebruiken, maar mag dit niet op zo’n manier implementeren dat het bijvoorbeeld nadelig lijkt voor gebruikers.

Bekijk ook
Populaire app gemaakt? Dan krijg je van Apple een forse rekening

Populaire app gemaakt? Dan krijg je van Apple een forse rekening

Apple heeft voor de EU een nieuwe vergoeding bedacht: als een app meer dan 1 miljoen keer gedownload wordt, moet een bedrag van €0,50 per download worden betaald. Maar deze Core Technology Fee kan enorme financiële consequenties hebben als de app van een hobby-ontwikkelaar plotseling viraal gaat. Apple zoekt een oplossing.

Apple heeft daarnaast diverse regels voor alternatieve app stores voor het uitbrengen van apps buiten de eigen App Store. Zo is er de Core Technology Fee, waardoor appmakers moeten betalen voor apps die buiten de app store om gedownload worden. Er zijn nog tal van andere regels en de EU gaat nu onderzoeken of deze beperkingen en regels niet in strijd zijn met de Digital Markets Act.

Ook onderzoek naar standaardbrowser en meer

Maar niet alleen Apple’s nieuwe App Store-regels worden verder onderzocht. De EU gaat ook kijken of het kunnen verwijderen van standaardsoftware, het wijzigen van instellingen en het tonen van keuzeschermen wel voldoen aan de DMA-regels. Met dat laatste doelt de EU op bijvoorbeeld het keuzescherm dat verschijnt bij het openen van Safari. In dat scherm worden allerlei alternatieve browsers getoond, in willekeurige volgorde, zodat het kiezen van een Safari-alternatief duidelijker wordt. Maar dit ontwerp van dit keuzescherm staat ter discussie. De EU gaat kijken of dit scherm de keuze voor een browser wel open en eerlijk maakt en of het niet in strijd is met de DMA-regels.

Eerder hielden wij een exclusief interview met Gary Davis van Apple, over de nieuwe DMA-regels. Apple denkt zelf dat ze met alle recente wijzigingen voldoen aan de nieuwe Europese regelgeving.

Bekijk ook
Exclusief interview: Apple over DMA en de vrees voor onvoorziene iOS-dreigingen

Exclusief interview: Apple over DMA en de vrees voor onvoorziene iOS-dreigingen

De afgelopen vijftien jaar heeft Apple naar eigen inzicht het ecosysteem rondom de iPhone en iOS kunnen opbouwen. De Digital Markets Act (DMA) maakt daar een einde aan: het gesloten systeem moet in de EU op allerlei punten worden opengebroken. iCulture sprak met Gary Davis, Data Protection Officer van Apple, hoe het bedrijf daarmee omgaat. Hij vreest voor meer aanvallen op iOS en hoopt dat gebruikers voldoende heeft gedaan om het vertrouwen vast te houden.

Amazon, Alphabet en Meta onderzocht

Tegelijkertijd laat de Europese Commissie weten dat ook Amazon, Meta en Alphabet (moederbedrijf Google) in dit onderzoek meegenomen worden. Bij Amazon wordt gekeken of eigen merken de voorkeur krijgen, terwijl bij Google de zoekmachine onderzocht wordt. De weergave van zoekresultaten in Google zou mogelijk vooral Google’s andere diensten bevoordelen, zoals Google Shopping. Ook de Google Play Store wordt onderzocht, om dezelfde redenen als Apple’s App Store. Meta’s keuzescherm voor gebruikers om in te stemmen met het delen van data of om te betalen voor de dienst, zou geen goed alternatief bieden als je niet instemt met het delen van gegevens.

De resultaten van dit onderzoek worden binnen twaalf maanden verwacht. Zodra de uitslag er is, worden de poortwachters daarvan op de hoogte gebracht en krijgen ze aanbevelingen hoe ze hun eigen regels kunnen verbeteren. Daarbij waarschuwt de Europese Commissie ook dat er boetes uitgedeeld kunnen worden.

Bekijk ook
Dit ga jij merken van de nieuwe EU-maatregelen

Dit ga jij merken van de nieuwe EU-maatregelen

Inmiddels is iOS 17.4 uit en dat betekent dat de nieuwe EU-maatregelen in iOS van kracht gegaan zijn. Wat ga jij ervan merken? Misschien wel helemaal niets. We leggen puntsgewijs uit wat de impact is en of je verplicht bent om mee te doen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2024 - 24 juni: De EU heeft het voorlopige rapport klaar. We hebben dit artikel bijgewerkt.
  • 2024 - 24 juni: De EU heeft het voorlopige rapport klaar. We hebben dit artikel bijgewerkt.
  • 2024 - 14 juni: De EU dreigt een boete van 1 miljard dollar op te leggen aan Apple, omdat niet wordt voldaan aan de DMA. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.