EU vindt dat Apple’s Core Technology Fee niet aan DMA-wetgeving voldoet
In maart ging in Europa de nieuwe DMA-regelgeving van start, waarin staat dat zogenaamde poortwachters zoals Apple en Google zich opener moeten opstellen. In het geval van Apple betekent het dat er alternatieve appwinkels toegestaan zijn, dat de regels voor de App Store versoepeld worden en dat er alternatieve browserengines mogelijk zijn op de iPhone. Apple heeft talloze nieuwe maatregelen en aanpassingen met ingang van iOS 17.4 ingevoerd, maar is dat wel voldoende? Dat is waar de EU nu onderzoek naar doet. Mocht Apple toch niet helemaal voldoen aan de DMA, dan dreigt er een fikse boete. Volg in dit artikel alle nieuwe ontwikkelingen rond dit onderwerp!
Hieronder lees je ons eerdere artikel van 25 maart 2024.
In maart ging in Europa de nieuwe DMA-regelgeving van start, waarin staat dat zogenaamde poortwachters zoals Apple en Google zich opener moeten opstellen. In het geval van Apple betekent het dat er alternatieve appwinkels toegestaan zijn, dat de regels voor de App Store versoepeld worden en dat er alternatieve browserengines mogelijk zijn op de iPhone. Apple heeft talloze nieuwe maatregelen en aanpassingen met ingang van iOS 17.4 ingevoerd, maar is dat wel voldoende? Dat is waar de EU nu onderzoek naar gaat doen.
Europa onderzoekt Apple, Google en meer om DMA
De Digital Markets Act heeft heel wat voeten in de aarde gehad (en nog steeds). De nieuwe regelgeving is al jaren in de maak, maar zelfs nu onder andere Apple haar beleid op een aantal punten aangepast heeft, is het nog niet gedaan met de onderzoeken van de Europese Commissie. De EU gaat onderzoek doen naar Apple’s App Store-wijzigingen voor de DMA. Apple moet het niet alleen mogelijk maken om alternatieve app stores te gebruiken, maar mag dit niet op zo’n manier implementeren dat het bijvoorbeeld nadelig lijkt voor gebruikers.
Apple heeft daarnaast diverse regels voor alternatieve app stores voor het uitbrengen van apps buiten de eigen App Store. Zo is er de Core Technology Fee, waardoor appmakers moeten betalen voor apps die buiten de app store om gedownload worden. Er zijn nog tal van andere regels en de EU gaat nu onderzoeken of deze beperkingen en regels niet in strijd zijn met de Digital Markets Act.
Ook onderzoek naar standaardbrowser en meer
Maar niet alleen Apple’s nieuwe App Store-regels worden verder onderzocht. De EU gaat ook kijken of het kunnen verwijderen van standaardsoftware, het wijzigen van instellingen en het tonen van keuzeschermen wel voldoen aan de DMA-regels. Met dat laatste doelt de EU op bijvoorbeeld het keuzescherm dat verschijnt bij het openen van Safari. In dat scherm worden allerlei alternatieve browsers getoond, in willekeurige volgorde, zodat het kiezen van een Safari-alternatief duidelijker wordt. Maar dit ontwerp van dit keuzescherm staat ter discussie. De EU gaat kijken of dit scherm de keuze voor een browser wel open en eerlijk maakt en of het niet in strijd is met de DMA-regels.
Eerder hielden wij een exclusief interview met Gary Davis van Apple, over de nieuwe DMA-regels. Apple denkt zelf dat ze met alle recente wijzigingen voldoen aan de nieuwe Europese regelgeving.
Amazon, Alphabet en Meta onderzocht
Tegelijkertijd laat de Europese Commissie weten dat ook Amazon, Meta en Alphabet (moederbedrijf Google) in dit onderzoek meegenomen worden. Bij Amazon wordt gekeken of eigen merken de voorkeur krijgen, terwijl bij Google de zoekmachine onderzocht wordt. De weergave van zoekresultaten in Google zou mogelijk vooral Google’s andere diensten bevoordelen, zoals Google Shopping. Ook de Google Play Store wordt onderzocht, om dezelfde redenen als Apple’s App Store. Meta’s keuzescherm voor gebruikers om in te stemmen met het delen van data of om te betalen voor de dienst, zou geen goed alternatief bieden als je niet instemt met het delen van gegevens.
De resultaten van dit onderzoek worden binnen twaalf maanden verwacht. Zodra de uitslag er is, worden de poortwachters daarvan op de hoogte gebracht en krijgen ze aanbevelingen hoe ze hun eigen regels kunnen verbeteren. Daarbij waarschuwt de Europese Commissie ook dat er boetes uitgedeeld kunnen worden.
- 2024 - 24 juni: De EU heeft het voorlopige rapport klaar. We hebben dit artikel bijgewerkt.
- 2024 - 24 juni: De EU heeft het voorlopige rapport klaar. We hebben dit artikel bijgewerkt.
- 2024 - 14 juni: De EU dreigt een boete van 1 miljard dollar op te leggen aan Apple, omdat niet wordt voldaan aan de DMA. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Kijk nu de documentaire 'Theft, Death, and Steve Jobs' op YouTube (16-12)
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
Reacties: 12 reacties