
EU vindt dat Apple’s Core Technology Fee niet aan DMA-wetgeving voldoet
In maart ging in Europa de nieuwe DMA-regelgeving van start, waarin staat dat zogenaamde poortwachters zoals Apple en Google zich opener moeten opstellen. In het geval van Apple betekent het dat er alternatieve appwinkels toegestaan zijn, dat de regels voor de App Store versoepeld worden en dat er alternatieve browserengines mogelijk zijn op de iPhone. Apple heeft talloze nieuwe maatregelen en aanpassingen met ingang van iOS 17.4 ingevoerd, maar is dat wel voldoende? Dat is waar de EU nu onderzoek naar doet. Mocht Apple toch niet helemaal voldoen aan de DMA, dan dreigt er een fikse boete. Volg in dit artikel alle nieuwe ontwikkelingen rond dit onderwerp!
Hieronder lees je ons eerdere artikel van 25 maart 2024.
In maart ging in Europa de nieuwe DMA-regelgeving van start, waarin staat dat zogenaamde poortwachters zoals Apple en Google zich opener moeten opstellen. In het geval van Apple betekent het dat er alternatieve appwinkels toegestaan zijn, dat de regels voor de App Store versoepeld worden en dat er alternatieve browserengines mogelijk zijn op de iPhone. Apple heeft talloze nieuwe maatregelen en aanpassingen met ingang van iOS 17.4 ingevoerd, maar is dat wel voldoende? Dat is waar de EU nu onderzoek naar gaat doen.
Europa onderzoekt Apple, Google en meer om DMA
De Digital Markets Act heeft heel wat voeten in de aarde gehad (en nog steeds). De nieuwe regelgeving is al jaren in de maak, maar zelfs nu onder andere Apple haar beleid op een aantal punten aangepast heeft, is het nog niet gedaan met de onderzoeken van de Europese Commissie. De EU gaat onderzoek doen naar Apple’s App Store-wijzigingen voor de DMA. Apple moet het niet alleen mogelijk maken om alternatieve app stores te gebruiken, maar mag dit niet op zo’n manier implementeren dat het bijvoorbeeld nadelig lijkt voor gebruikers.
Apple heeft daarnaast diverse regels voor alternatieve app stores voor het uitbrengen van apps buiten de eigen App Store. Zo is er de Core Technology Fee, waardoor appmakers moeten betalen voor apps die buiten de app store om gedownload worden. Er zijn nog tal van andere regels en de EU gaat nu onderzoeken of deze beperkingen en regels niet in strijd zijn met de Digital Markets Act.
Ook onderzoek naar standaardbrowser en meer
Maar niet alleen Apple’s nieuwe App Store-regels worden verder onderzocht. De EU gaat ook kijken of het kunnen verwijderen van standaardsoftware, het wijzigen van instellingen en het tonen van keuzeschermen wel voldoen aan de DMA-regels. Met dat laatste doelt de EU op bijvoorbeeld het keuzescherm dat verschijnt bij het openen van Safari. In dat scherm worden allerlei alternatieve browsers getoond, in willekeurige volgorde, zodat het kiezen van een Safari-alternatief duidelijker wordt. Maar dit ontwerp van dit keuzescherm staat ter discussie. De EU gaat kijken of dit scherm de keuze voor een browser wel open en eerlijk maakt en of het niet in strijd is met de DMA-regels.
Eerder hielden wij een exclusief interview met Gary Davis van Apple, over de nieuwe DMA-regels. Apple denkt zelf dat ze met alle recente wijzigingen voldoen aan de nieuwe Europese regelgeving.
Amazon, Alphabet en Meta onderzocht
Tegelijkertijd laat de Europese Commissie weten dat ook Amazon, Meta en Alphabet (moederbedrijf Google) in dit onderzoek meegenomen worden. Bij Amazon wordt gekeken of eigen merken de voorkeur krijgen, terwijl bij Google de zoekmachine onderzocht wordt. De weergave van zoekresultaten in Google zou mogelijk vooral Google’s andere diensten bevoordelen, zoals Google Shopping. Ook de Google Play Store wordt onderzocht, om dezelfde redenen als Apple’s App Store. Meta’s keuzescherm voor gebruikers om in te stemmen met het delen van data of om te betalen voor de dienst, zou geen goed alternatief bieden als je niet instemt met het delen van gegevens.
De resultaten van dit onderzoek worden binnen twaalf maanden verwacht. Zodra de uitslag er is, worden de poortwachters daarvan op de hoogte gebracht en krijgen ze aanbevelingen hoe ze hun eigen regels kunnen verbeteren. Daarbij waarschuwt de Europese Commissie ook dat er boetes uitgedeeld kunnen worden.
- 2024 - 24 juni: De EU heeft het voorlopige rapport klaar. We hebben dit artikel bijgewerkt.
- 2024 - 24 juni: De EU heeft het voorlopige rapport klaar. We hebben dit artikel bijgewerkt.
- 2024 - 14 juni: De EU dreigt een boete van 1 miljard dollar op te leggen aan Apple, omdat niet wordt voldaan aan de DMA. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
Heksenjacht. Dit gaat bij de EU niet over de consument, maar in het kunnen innen van boetes en de kassa vullen….
Dan heb je jarenlang gewerkt aan wetgeving om het voor de consument beter te maken zodat er meer concurrentie mogelijk wordt gemaakt en daardoor meer keuze en openheid tussen de verschillende platformen en dan is de eerste reactie: allemaal zakkenvullers.
Zonder de Europese Unie zaten we nu nog steeds te klooien met Apple zijn idiote garantievoorwaarden waarbij je na één jaar kon fluiten naar je garantie.
Nee, allemaal corrupte lui daar bij de Europese Unie.
Misschien zijn er mensen die een gesloten systeem wensen en er ook willen voor betalen, net zoals er mensen zijn die met voldoende reden een alarmsysteem in hun woning plaatsen (en ervoor betalen). Ik heb al jarenlang Apple en het systeem bevalt me, anders had ik voor Android gekozen.
Jarenlang « gewerkt » 🤣.
De update van dit artikel van 19 juni bevestigt mijn denkwijze. Boetes uitschrijven was van dag 1 het opzet. Niet meer, niet minder. Als het enkel voor de consument was, zouden ze niet zo gemotiveerd onderzoek doen naar het naleven. Uw vertrouwen in de EU siert u, maar beetje kritisch zijn tegenover deze instanties zou geen kwaad kunnen.
Trouwens lonen van EU commissie als eens gezien ? Monster verloning voor vergaderingen in Straatsburg, maar fysiek niet aanwezig zijn. Taxi’s leeg laten rijden omdat ze met het vliegtuig gaan en de taxi hen moet volgen voor naar huis te rijden etc… U vind de regelingen die zij hebben ‘normaal’ ? Ik denk dat ‘zakkenvullers’ nog een understatement is.
Ik zou me verkiesbaar stellen als ik jou was! Beetje boetes uitschrijven, heen en weer vliegen en m’n zakken vullen. Misschien moet je klein beginnen in het bestuur van de voetbalclub? Kun je alvast wennen aan iedereen die geen reet doet en loopt te mekkeren dat je het allemaal niet goed doet, terwijl je na afloop van een vergadering een pilsie drinkt op kosten van de club.
Feit is wel dat Apple nu zijn tijd en geld in die DMA moet steken terwijl niet iedereen daar op zit te wachten. Die resources gaan ten koste van andere innovaties waar ik bijvoorbeeld wel op wacht 😊.
Van alle eisen dat de ene stelt ben ik het enkel eens met het openstellen van NFC, dat maakt het geheel niet onveiliger. De rest helaas wel.
De EU is ook hypocriet, DMA betekent dat ik in België en Nederland gebruik mag maken van alle infrastructuur en dat mijn zorgkosten ook gedekt zijn terwijl ik in een alternatief land mijn belastingen, aan een veel lager tarief dan hier, mag betalen. Gaat lang duren! Dat ze tegen dat monopolie van belastingen innen naar eens iets doen!!! 🤬
Heel juist!
Als je daadwerkelijk moeite zou doen om er achter te komen wat de DMA inhoudt, dan zou je begrijpen dat geen van je voorbeelden hout snijdt, omdat de DMA alleen over Digitale zaken gaat en qua scope in het geheel niet van toepassing is op infrastructuur, zorgkosten of belastingen.
Is je Mac dan zoveel onveiliger omdat je langs de Appstore door software kan downloaden?
Dat soort “onveiligheid” ligt toch meer aan de gebruiker wat mij betreft.
Wat betreft hackers ben je nooit veilig. Qua software is dat meestal je eigen schuld.
En Europa? Ja, er is nog veel werk aan de winkel en er lopen uiteraard zaken mis en jawel, het grote geld heeft daar uiteraard ook invloed. Maar zo werkt het systeem nu eenmaal. Als je een andere manier weet, dan hoor ik het graag. Ik ken namelijk niet veel alternatieven die bewezen hebben dat ze beter werken.
De nieuwe auto die ik gekocht heb van merk X geeft me de mogelijkheid om de motor te vervangen door eentje van merk A, de batterij door merk C, het interieur te laten aanpassen door merk Y, de banden door merk I te vervangen, de software van Apple of Google te installeren, het handschoenkastje van merk Z, de hendel voor de handrem door merk B te laten vervangen. Het is een prachtige auto geworden en 100% aan mijn smaak aangepast. Het enige probleem is dat hij niet meer rijdt, maar toegegeven, in verhouding tot alle voordelen is dit van minder belang. Zou mijn iPhone met dit systeem nog wel functioneren als hij totaal softwarematig wordt uitgekleed en door elk willekeurig programma wordt vervangen, maar ik zal er maar van uitgaan dat dit van ondergeschikt belang is…
(Red.) De EU dreigt een boete van 1 miljard dollar op te leggen aan Apple, omdat niet wordt voldaan aan de DMA. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.
(Red.) De EU heeft het voorlopige rapport klaar. We hebben dit artikel bijgewerkt.