Er breekt weer een nieuw hoofdstuk aan in de strijd tussen de EU enerzijds en Apple anderzijds. Enkele lokale consumentenorganisaties, zoals die uit België en Duitsland, hebben samengewerkt met de Europese Commissie voor het opstellen van nieuwe richtlijnen voor in dit geval Apple. Zij vinden dat Apple moet stoppen met bepaalde geo-blokkades, oftewel blokkades waardoor je geen toegang hebt tot sommige digitale diensten op basis van je fysieke locatie.
EU: ‘Consumenten moeten elke app uit elk Europees land kunnen downloaden’
In een nieuw persbericht bespreekt de EU drie punten, die alledrie betrekking hebben op de Apple Media Services. Dit is de overkoepelende naam waar onder andere de App Store, Apple Music en Podcasts onder vallen. Allereerst moeten alle Europese gebruikers dezelfde online toegang hebben. Dat komt erop neer dat dat je als Nederlandse gebruiker ook eenvoudig bijvoorbeeld de Spaanse versie van Apple Music of Apple Podcasts moet kunnen gebruiken.
Op dit moment hebben gebruikers alleen toegang tot de versies die gemaakt zijn voor het land waarop het Apple Account geregistreerd is. Het is niet eenvoudig om van land te wisselen: je moet dan een tweede Apple Account aanmaken en ertussen wisselen. Dat zou tegen de huidige anti-geo-blocking regels van de EU zijn.
Ten tweede kunnen gebruikers alleen een betaalmethode gebruiken die beschikbaar is in het land waar het Apple Account geregistreerd is. Ook dat zou volgens de EU moeten veranderen. Tot slot geldt er nog een beperking op het downloaden van apps waar de EU vanaf wil. Je kan vanuit Nederland niet eenvoudig wisselen naar bijvoorbeeld de Duitse App Store, als daar een app in staat die je graag wil downloaden en niet beschikbaar is in de Nederlandse App Store. De EU wil dat het voor gebruikers mogelijk is om naar een andere lokale App Store te gaan als ze bijvoorbeeld op reis zijn of tijdelijk in dat land verblijven.
De huidige vorm van regiogebonden diensten zou in strijd zijn met EU-regels. Apple heeft nu een maand de tijd om te reageren en voorstellen te doen om dit te veranderen. Als Apple hier niet in mee gaat, kunnen lokale autoriteiten Apple verplicht stellen om alsnog maatregelen te nemen. Boetes zijn daarvoor niet uitgesloten.
Wil je meer lezen over alle nieuwe regels die de EU opgesteld heeft en de aanklachten die tegen Apple lopen? Met onze Europa-tag vind je alle artikelen op een rij.
- EU wil dat iPad net zo goed samenwerkt met accessoires van derden als met die van Apple
- EU App Store vereist nu adres en telefoonnummer van ontwikkelaars
- EU wil dat de iPhone beter gaat samenwerken met smartwatches en hoofdtelefoons
- De iPhone NFC-chip is opengesteld in de EU, maar waarom merken we nog niets van?
- Apple laat EU-gebruikers later dit jaar meer standaardapps instellen en verwijderen
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Spotify voert prijsverhoging door: dit zijn de nieuwe Nederlandse prijzen (01-04)
- Weekend kijktips: The Studio, Mufasa, Kopen zonder kijken en meer (29-03)
- Nieuwe website toont Europese alternatieven voor Gmail, Dropbox en meer (28-03)
- Ook nieuwste Porsche-modellen krijgen géén CarPlay 2.0 (27-03)
- Apple Music lanceert ‘DJ met Apple Music’: Mixen met miljoenen nummers (26-03)
Apple Music
Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.

- Alles over Apple Music
- Apple Music gratis proberen
- Apple Music gezinsabonnement afstuiten
- Apple Music FAQ
- De beste Apple Music-tips
- Offline muziek downloaden met Apple Music
- Apple Music Replay
- Klassieke muziek luisteren met Apple Music
- Radiostations luisteren met Apple Music
- Karaoke-functies in Apple Music
- Samenwerken aan Apple Music-afspeellijsten
- FAQ lossless audio op Apple Music
- Apple Music in Dolby Atmos luisteren
- Overstappen van Spotify naar Apple Music
Een van de weinige keren dat ik de EU wel gelijk geef. Zie idd wel eens een leuk app uit een ander land maar kan dat dan dus niet gebruiken.
Zeer goede zaak! Ik erger me hier al jaren aan.
Alhoewel het ook de schuld is van de app ontwikkelaars zelf die hun app exclusief in 1 land uitbrengen.
Op zich kan dit probleem dus makkelijk opgelost worden door Apple door die restricties te schrappen ipv dat mensen nu verschillende App Store accounts moeten aanmaken.
Klopt ja. Je kan als developer gewoon alle landen aanvinken.
Het is natuurlijk aardig wat werk om dan je app in meerdere talen te laten “spreken”, maar je als je in ieder geval Engels doet, kom je al een heel eind.
Dat zou heel goed zijn en dan ook de prijzen voor de apps gelijk trekken. nu heb je apps die hier in België schandalig duur zijn en in Nederland heel goedkoop. Die ontwikkelaars mogen daar ook wel dringend eens voor aangepakt worden.
Is dit niet ook door bepaalde landelijke regels? Wij kunnen bijvoorbeeld geen Diablo Immortal spelen omdat samen met België we best strikte regels omtrent loot box en gokken hebben.
Ik snap het probleem hier niet. Als ontwikkelaar mag je toch zelf bepalen in welk land jij een app uitbrengt en voor welk bedrag? Als webshop eigenaar mag ik toch zelf ook bepalen dat ik mijn producten alleen in Nederland, Luxemburg en Polen verkoop en de rest van de EU links laat liggen?
@Henk: Het gaat er meer om dat het wisselen naar een andere App Store (makkelijker) mogelijk moet zijn, zodat je een app uit een lokale App Store kan downloaden als dat nodig is.
De EU zou dit ook eens bij filmdistributeurs moeten gaan toepassen. Die zijn nog veel erger dan de AppStore.
Hier zit ik al heel lang op te wachten woon in Zweden en moet elke keer iTunes kaarten kopen voor me familie abonnement en alles en inderdaad kan me betaalpas niet koppelen
Apple Pay werkt gek genoeg wel gewoon maar dan niet als betaalmethode voor dus Apple one
Ook voor mij is dit het eerste wat de EU naar Apple aanvecht wat mijns inziens écht nut heeft. Echter, wat al jaaaaren niet snap is dat je inderdaad meerdere accounts zou meten aanmaken om bepaalde apps te kunnen installeren. Wellicht is het voor ontwikkelaars per extra land waarin ze het willen uitbrengen iets duurder, weet ik niet (en vertalen zou misschien best wel door de Mac zélf gedaan kunnen worden, zéker met de huidige stand van AI…), maar nóg makkelijker lijkt het me om een knop in te bouwen waarmee je wereldwijd kunt zoeken. Wellicht logisch om lokale/regionale servers te hebben met apps, muziek, boeken, films, en dat je account eerst lokka/regionaal zoekt, maar als die servers allemaal met elkaar in verbinding staan dan kan het toch niet zo moeilijk zijn lijkt me dus. Tenzij Apple er een goede verklaring voor heeft en die zou ik dan graag vernemen.
Maar intussen blokt de EU nog wel steeds Apple Intelligence tot april? (Niet dat ik me daardoor laat weerhouden, het is goed dat de EU toezicht houdt, maar geef mensen de keuze. En waarom krijgt Gemini wel gewoon toestemming, Google houdt de data niet eens lokaal.