Update 12 december 2023: Volgens Reuters heeft Apple een voorstel aan de EU gedaan om de NFC-chip in iPhones open te stellen voor andere betaaldiensten dan Apple Pay. Er loopt al enige tijd een onderzoek naar de NFC-chip in de iPhone, die momenteel nog gesloten is voor andere betaaldiensten dan Apple Pay. Apple Pay is daarmee dan ook nog steeds de enige “tap-and-pay” dienst die je kan gebruiken op een iPhone. Op Android kunnen banken (als ze dat willen) wel hun eigen betaaldienst met NFC invoeren.
Apple’s voorstel houdt dus in dat andere partijen ook de NFC-chip mogen gebruiken als betaalmethode, met mogelijk alternatieven voor Apple Pay als gevolg. Apple kreeg van diverse partijen (waaronder PayPal) kritiek dat zij de NFC-chip niet mogen gebruiken. Apple heeft met Apple Pay daarom een monopolie als het gaat om betaaldiensten. Voor andere doeleinden is de NFC-chip door derden wel te gebruiken, bijvoorbeeld voor het verifiëren van de identiteit met een paspoort of rijbewijs.
Het is nog niet bekend of de EU akkoord gaat met het voorstel van Apple. Vermoedelijk gaat de EU de komende maanden onderzoeken in hoeverre andere partijen akkoord zijn met het voorstel van Apple.
Apple’s eerdere argumentatie tegen het openstellen van de NFC-chip voor betaaldiensten, had te maken met beveiliging voor de gebruikers. Door de NFC-chip qua betalingen te beperken tot Apple Pay, zijn consumenten beter beschermd tegen datalekken en diefstal van geld, zo was Apple’s redenering. Wat de exacte details zijn van het nieuwe voorstel, is niet bekend.
Update 11 mei 2023: Al een aantal jaar doet de EU onderzoek naar de eventuele macht van Apple Pay. Apple’s eigen betaalmethode is het enige platform dat voor dit doel gebruik mag maken van de NFC-chip, waardoor concurrerende betaaldiensten naar andere methodes moeten uitwijken. En die andere methodes is precies waar de EU nu ook onderzoek naar gaat doen. Als onderdeel van het langdurige onderzoek heeft de EU een serie vragen naar winkelketens gestuurd over de beschikbaarheid van andere betaalmethodes, via bijvoorbeeld het gebruik van een QR-code of een Bluetooth-verbinding, zo schrijft Bloomberg.
In Nederland worden dergelijke alternatieven eigenlijk niet gebruikt. In het verleden is er wel Payconiq geweest, dat werkt met QR-codes, maar dat was geen succes. Op het Android-vlak heb je wel het soortgelijke Google Pay, dat ook met NFC werkt. Daar konden banken wel hun eigen oplossing via NFC aanbieden en deden dat ook veelvuldig, maar een aantal banken is alweer met hun eigen variant gestopt en zijn overgestapt op Google Pay. Door de rondvraag van de EU bij winkeliers over alternatieven krijgt de EU mogelijk extra inzichten, die een andere (voor Apple positieve of negatieve) conclusie kan opleveren.
Gaat Apple Pay verdwijnen?
Stel dat Apple de NFC-chip echt open gaat of moet stellen voor mobiele betaalmethodes, dan is het nog maar de vraag of banken massaal hun eigen implementatie gaan gebruiken en Apple Pay laten vallen. Juist omdat een aantal banken (op Android) onlangs juist overgestapt is naar Google Pay, lijkt die kans vrij klein. Voor ING was Apple Pay zelfs een grote doorbraak. De bank had al jarenlang zijn eigen mobiel betalen-oplossing op Android, maar dat was nooit echt een groot succes. Sinds de komst van Apple Pay is dat wel anders en is ook de Android-variant meer in trek gekomen. Bovendien was ING voor Apple in Nederland de exclusieve launchpartner. Bovendien zijn mensen in de afgelopen vier jaar zo gewend geraakt aan Apple Pay, dat het voor een bank onverstandig lijkt om gebruikers verplicht over te laten stappen naar iets anders.
Update 3 mei 2022: Klachten van PayPal zijn mogelijk de reden waarom de EU in actie komt tegen Apple Pay. PayPal biedt tap-to-pay betalingen op Android-telefoons en zou dat ook op de iPhone willen doen. Apple heeft wel een Tap to Pay-functie aangekondigd waar appontwikkelaars gebruik van kunnen maken, maar doet dit voor het ontvangen van betalingen met Apple Pay. Concurrerende betaaldiensten zijn niet toegestaan. Het EU-onderzoek begon in juni 2020 maar de eerste klachten kwamen al in 2019 binnen.
Update 2 mei 2022: De Europese Commissie heeft nu de bezwaren naar Apple gestuurd, blijkt uit een bericht op de EU-website. De Europese Commissie vindt dat dit in strijd is met artikel 102 van het Verdrag over de werking van de Europese Unie, dat machtsmisbruik verbiedt. Apple kan zich verdedigen of de NFC-chip openstellen. Gebeurt dat niet, dan dreigt er een forse boete ter hoogte van 10% van de jaaromzet. Dit zou bij Apple minstens 36,5 miljard dollar betekenen – uitgaande van een jaaromzet van 365 miljard dollar vorig jaar. Inmiddels liggen de omzetcijfers alweer hoger. Het zou de hoogste boete zijn die de EU ooit heeft uitgedeeld.
Update 28 april 2022: De Financial Times meldt dat de Europese Commissie volgende week een aanklacht indient tegen Apple vanwege het niet openstellen van de NFC-chip. Onder meer banken willen ook betalingen kunnen uitvoeren via de chip. Krijgt de Commissie gelijk van de rechter en is er inderdaad sprake van machtsmisbruik, dan kan Apple een boete worden opgelegd ter hoogte van 10% van de jaaromzet.
Update 6 oktober 2021: Nadat er eerder al plannen vanuit de EU waren om Apple te dwingen om de NFC-chip open te stellen, zegt Reuters nu dat de EU een eerder onderzoek aan het afronden is. Sinds juni 2020 was de EU aan het onderzoeken of de App Store en Apple Pay geen vorm van machtsmisbruik waren. In het geval van Apple Pay mag de NFC-chip in iPhones niet gebruikt worden door andere betaaldiensten, omdat dit volgens Apple niet veilig is. Bronnen zeggen nu dat de EU concludeert dat Apple doet aan anti-competitief gedrag. Uiteindelijk zou dit Apple ertoe kunnen dwingen om de NFC-chip voor iedereen open te zetten, ook voor andere banken.
De EU zou nu in voorbereiding zijn voor de verdere uitwerking van het onderzoek, waarbij de resultaten naar verwachting volgend jaar naar Apple verstuurd worden. Het kan dus nog wel een flinke tijd duren voordat er daadwerkelijk gevolgen zitten aan de resultaten van het onderzoek.
Lees hieronder ons oorspronkelijke artikel van 18 september 2020:
De regels zijn nog niet verplicht gesteld, maar worden op dit moment alleen nog maar overwogen, meldt Bloomberg. De nieuwe wetgeving zou ervoor kunnen zorgen dat Apple de NFC-technologie in de iPhone moet openstellen voor meer betaalsystemen dan alleen Apple Pay. Dat blijkt uit documenten die zijn uitgelekt. Apple wordt daar niet bij naam in genoemd, maar in een voetnoot wordt wel verwezen naar een antitrust-zaak uit juni waarin wordt gepleit dat Apple de NFC-chip openstelt voor anderen. Het zou moeten gelden voor alle fabrikanten van smartphones en smartwatches. Momenteel kun je je iPhone en Apple Watch alleen gebruiken voor NFC-betalingen met Apple Pay. Je kunt er ook mee afrekenen in het openbaar vervoer, maar aanbieders zitten daarbij ook aan APple vast. Banken hebben geklaagd dat ze hun eigen betaaltechnologie willen gebruiken op de iPhone, maar dat Apple dit tegenhoudt. Apple geeft anderen namelijk geen toegang tot de chip.
‘Apple moet NFC-chip openstellen’
Het plan zou zijn om het rapport volgende week te presenteren bij de Europese Commissie, als onderdeel van een breder pakket aan maatregelen. In Duitsland waren al regels aangekondigd, waardoor aanbieders van digitale betaalsystemen hun infrastructuur open moeten stellen voor anderen, tegen een redelijke vergoeding. Ook in Nederland zijn er stemmen opgegaan om de Apple NFC-functie open te stellen voor andere toepassingen, al ging het daarbij niet specifiek om betalingen.
De Europese regels kunnen nog wel even op zich laten wachten. Er moet eerst nog advies bij Europese toezichthouders worden ingewonnen en eventuele regels volgen dan pas halverwege 2022. Door de komst van nieuwe fintech-bedrijven is het speelveld veranderd. Er zijn meer spelers en financiële producten bij gekomen, maar dat brengt ook nieuwe risico’s met zich mee. De regels moeten daarop worden aangepast, vindt Markus Ferber, een Duits lid van het Europese Parlement.
- 2023 - 12 december: Artikel bijgewerkt na berichten dat Apple een voorstel zou hebben gedaan om de NFC-chip open te stellen.
- 2023 - 11 mei: Artikel bijgewerkt na nieuwe ontwikkelingen binnen dit onderzoek.
- 2022 - 03 mei: Toegevoegd dat een klacht van PayPal mogelijk tot deze EU-actie heeft geleid.
- 2022 - 02 mei: De klacht ligt nu bij Apple, dus we hebben dit artikel bijgewerkt met de nieuwste info.
- 2021 - 06 oktober: Artikel bijgewerkt na mogelijke uitspraak van Europees onderzoek.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Weekend kijktips: Maria, Elton John en Superman (14-12)
- Apple Music vanaf nu met drie nieuwe live radiostations (waaronder dancemuziek) (10-12)
- SNS, ASN en RegioBank bieden nu ook zakelijk Apple Pay aan (09-12)
- Weekend kijktips: Fly Me to the Moon, Last Days of the Space Age en meer (07-12)
- Spotify Wrapped 2024 staat voor je klaar: check de muziek waar jij het meest naar geluisterd hebt (04-12)
Apple Pay
Apple Pay is Apple's eigen betaaldienst, die sinds juni 2019 en november 2018 beschikbaar is in respectievelijk Nederland en België. Met Apple Pay kun je betalen met je iPhone, Apple Watch, iPad en Mac in zowel winkels als apps en webshops. In Nederland is Apple Pay beschikbaar bij nagenoeg alle banken. Lees onze Apple Pay FAQ voor antwoorden op veelgestelde vragen, bekijk hoe je Apple Pay moet instellen en hoe je Apple Pay kunt gebruiken. Apple heeft ook nog andere gelieerde diensten, zoals Apple Pay Later en Apple Cash. Lees hier alles wat je wil weten over Apple Pay!
- Alles over Apple Pay
- Apple Pay FAQ: antwoorden op veelgestelde vragen
- Apple Pay vergelijken
- Apple Pay instellen: zo doe je dat
- Apple Pay gebruiken: zo betaal je ermee
- Apple Pay op Apple Watch
- Problemen met Apple Pay
- Apple Pay in het ov
- Express-ov met Apple Pay
- Apple Pay en privacy
- Apple Pay-transacties bekijken
- Meerdere Apple Pay kaarten van dezelfde bank herkennen
- Apple Pay blokkeren
- Welke winkels accepteren Apple Pay?
- De beste Apple Pay tips
Reacties: 99 reacties