Reacties voor: ‘Apple overtreedt Europese wet met staatssteun in Ierland’

De EU verdenkt Apple van onterecht gebruik van staatssteun vanuit Ierland. Daardoor zouden Apple en andere grote bedrijven een absurd laag belastingpercentage betalen. De EU wil ingrijpen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Reacties: 15 reacties

  1. Yep.! ‘Double Irish With A Dutch Sandwich’. Laat de EU die belastingparadijzen (voor ondernemingen) maar eens goed aanpakken.

  2. Mooi dat dit nu eindelijk aangepakt wordt!

  3. Origineel geplaatst door RJ
    Mooi dat dit nu eindelijk aangepakt wordt!

    Wat het maar waar. Ik wed dat Apple en al die andere bedrijven er makkelijk van af komen.

  4. @Timosha: En, bekijk dit nu eens geheel vanuit je eigen standpunt: wat gaat het aanpakken van dergelijke systemen voor jou financieel betekenen? De staatsruif moet worden gevuld, linksom of rechtsom. Als linksom via zo’n constructie niet meer werkt, dan zal het misschien uit jouw portemonnaie moeten komen.

  5. Origineel geplaatst door Rembert
    @Timosha: En, bekijk dit nu eens geheel vanuit je eigen standpunt: wat gaat het aanpakken van dergelijke systemen voor jou financieel betekenen? De staatsruif moet worden gevuld, linksom of rechtsom. Als linksom via zo’n constructie niet meer werkt, dan zal het misschien uit jouw portemonnaie moeten komen.

    Ik neem aan dat je bedoelt dat Apple zijn producten dan duurder gaat betalen? Maar dan kun je er zelf voor kiezen om geen Apple producten meer te kopen.

    Nu wordt je als normaal persoon voor 42% of 52% aangeslagen terwijl sommige bedrijven hier maar 13% belasting betalen. Dat is niet te verdedigen. De werkgelegenheid is vaak minimaal en heel erg gericht op juridische dienstverlening.

  6. Belasting lekker omlaag gooien. En niet alles ervan over de balk gooien.

    Apple is heel slim en de andere giganten ook. Zou het ook doen.
    De belastingdienst is de slechterik in Robin Hood.

    Als er iemand overlijdt pakken ze daar ook nog eens een vreselijk percentage vanaf.

    Ik ben zeker niet gesteld op de belastingdienst of de ministers die ervan kwijt worden gescholden.

  7. De EU denkt. Eerst goed uitzoeken en dan pas met berichten komen

  8. Toch vreemd… Je maakt als bedrijf afspraken met een land waarin je je vestigt. Kennelijk mag je er dan niet van uitgaan dat je dan niet toch nog de wet overtreedt? Waarom wordt Ierland zelf niet aangeslagen voor het verlenen van staatssteun en zo oneerlijke concurrentie qua vestigingsclimaat?

  9. Hele grote problemen voor Ierland. Ierland wordt ook aangepakt. Als blijkt dat er staatssteun is, dan zal apple ook de claim doorsturen naar de overheid. Dat een bedrijf gebruik maakt van een regeling van een land mag geen gevolgen voor dat bedrijf hebben. De staat is dan verkeerd bezig en zal de wet moeten aanpassen gelijk aan de Europese interpretatie ervan.
    Nederland heeft ook een bepaling wat heel erg dicht tegen staatssteun hangt. Maar de EC komt eraan, dus ook in Nederland zullen bedrijven weggaan die gebruik maken van zulke regelingen.

  10. Origineel geplaatst door Andre
    Toch vreemd… Je maakt als bedrijf afspraken met een land waarin je je vestigt. Kennelijk mag je er dan niet van uitgaan dat je dan niet toch nog de wet overtreedt? Waarom wordt Ierland zelf niet aangeslagen voor het verlenen van staatssteun en zo oneerlijke concurrentie qua vestigingsclimaat?

    Dat worden ze wel volgens oa. Tweakers en NU.nl, Ierland krijgt ook een tik van de EU.

    Dus stel dat Apple problemen krijgt (gebeurt niet, geldt ook voor andere reuzen) dan zou de volgende iPhone zomaar vanaf 1000 euro kunnen zijn omdat Apple meer belasting moet betalen.

    Geldt voor alle bedrijven, het zou flinke duit kosten en dus zouden de producten en diensten duurder worden.

  11. @Andre: Dit is de dubbele moraal van de EU. De lidstaten worden ontzien maar de entiteit wordt hard aangepakt. Bij een afspraak/overeenkomst die niet klopt zijn er m.i. altijd 2 schuldig.
    Dit roept ook weer vragen op; In wiens portomonee komt een eventuele miljardenboete terecht? (waarschijnlijk die van de EU en niet van Ierland)

  12. Berichtgeving in het artikel klopt ook niet. Apple overtreedt geen regels. Ierland wel (misschien). De EU doet onderzoek naar landen die het EU-verbod op staatssteun overtreden en daarmee oneerlijk concurreren tegen andere EU landen.

    De strijd gaat dus over de interpretatie van staatssteun. Maar aangezien het een interpretatie van fiscaal beleid van een individuele staat is, zal er op EU niveau nooit consensus bereikt worden zonder dat er met een veto gewapperd wordt.

    Op zijn minst door het verenigd koninkrijk maar ook door de betrokken landen gok ik zo.

  13. Origineel geplaatst door Rick
    Belasting lekker omlaag gooien. En niet alles ervan over de balk gooien.
    Apple is heel slim en de andere giganten ook. Zou het ook doen.
    De belastingdienst is de slechterik in Robin Hood.
    Als er iemand overlijdt pakken ze daar ook nog eens een vreselijk percentage vanaf.
    Ik ben zeker niet gesteld op de belastingdienst of de ministers die ervan kwijt worden gescholden.

    Euhm….Ik denk dat er niemand belasting wil betalen. Helaas is het nodig om een maatschappij als de onze draaiende te houden. Heel kort gezegd, maar waar denk je dat wegen van worden betaald, of je toeslagen, studiefinanciering enz? Overigens betaalt (in NL) een minister gewoon belasting. Volgens mij heeft alleen de koning een (gedeeltelijke) vrijstelling. Ik ben het wel met je eens dat erfbelasting (en ook overdrachtsbelasting) volkomen onterecht worden geheven. Er is namelijk al belasting geheven over de verkregen zaken.

  14. Natuurlijk is dit een verkapte vorm van staatssteun. Dat weten de landen, dat weten de bedrijven. Maar zolang het niet aangepakt wordt proberen bedrijven natuurlijk hiervan te profiteren. Elk groot bedrijf probeert afspraken te maken met de overheid over belastingen.

    Nederland doet al jaren niet anders. Als je een bedrijf zover krijgt om de geldstromen door jouw land te laten vloeien met een laag belastingtarief dan is dat nog steeds beter dan een hoog tarief maar dat een bedrijf bij de buren gaat zitten.

    Maar ja, één Europa dus één beleid. Belastingparadijzen als Nederland, Ierland en Luxemburg, zullen op termijn wel verdwijnen. Maar dan gaan giganten als Apple gewoon ergens anders heen.

  15. Origineel geplaatst door yocko
    Op zijn minst door het verenigd koninkrijk maar ook door de betrokken landen gok ik zo.

    Het gaat om Ierland zelf, niet Noord-Ierland. Is dus geen onderdeel van VK.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.