Roamingkosten in de EU tot 2032 afgeschaft

Nog eens 10 jaar erbij
In 2017 ging voor reizigers een langgekoesterde wens in vervulling. Er werden geen roamingkosten meer in rekening gebracht bij reizen binnen de EU. De EU wilde dit met nog eens 10 jaar verlengen - en dat is gelukt!
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Update 4 april 2022: Het is gelukt: roaming zonder kosten in de EU is tot 2032 verlengd. Je kunt dus tot 2032 internetten alsof je thuis bent, in alle landen van de EU. De Europese Raad heeft nu ook goedkeuring hiervoor gegeven. En dat is mooi op tijd, want op 30 juni 2022 loopt de huidige regeling af. De nieuwe regeling geldt vanaf 1 juli 2022, dus je kunt ook deze zomer zorgeloos naar het buitenland op vakantie. Wel gelden er nog fair use-regels en moet je een groot deel van het jaar doorbrengen in het land waar je je contract hebt afgesloten.

Wie alles tot in de kleine lettertjes erover wil lezen, vindt hier de PDF.

https://twitter.com/EUCouncil/status/1510892957846720513

Hieronder volgt ons eerder artikel van 24 februari 2021.

Geen roamingkosten tot 2032

Om te zorgen dat EU-burgers nog steeds in andere landen bereikbaar blijven, zonder met hoge roamingkosten te worden opgescheept, nam de EU in 2017 een moedige stap. Het in rekening brengen van roamingkosten werd afgeschaft. Heb je een databundel met een vast aantal GB’s, dan kun je die volledig in andere landen gebruiken als je op vakantie bent. Bij onbeperkte databundels geldt er vaak een ruime limiet. Helaas kunnen we nu niet reizen, maar de EU kijkt alvast vooruit naar een periode waarin dat wel weer kan. De Europese Commissie heeft hiervoor een nieuwe Roaming Regulation voorgesteld. De huidige regels lopen op 30 juni 2022 af, maar de EU wil er op tijd bij zijn en het nu verlengen met nog eens 10 jaar.

Ook zal worden geprobeerd om betere roamingdiensten voor reizigers voor elkaar te krijgen. Je moet dezelfde kwaliteit en snelheid krijgen op je mobiele netwerk, als dat je thuis hebt. Dit geldt alleen als er soortgelijke netwerken beschikbaar zijn, dus reis je naar een land waar nog geen 5G is uitgerold, dan kan het wel zijn dat je genoegen moet nemen met 4G. De nieuwe regels maken nooddiensten ook beter bereikbaar, onder andere voor mensen met een beperking. Volgens Margrethe Vestager, die verantwoordelijk is voor de digitale agenda van de EU, gaan de nieuwe regels niet alleen zorgen dat roaming gratis blijft, maar wordt het zelfs verbeterd dankzij investeringen in infrastructuur. Zo kan iedereen verbonden blijven met het thuisfront, zaken doen en meer.

Europa kaart

Volgens Eurobarometer-data is helft van de Europeanen met een mobiele telefoon in de afgelopen twee jaar naar een ander EU-land gereisd. Veel van hen maakten gebruik van ‘roam at home’. Dat blijkt wel uit de cijfers uit zomer 2019, toen iedereen nog gewoon op vakantie kon. De hoeveelheid dataroaming lag toen 17 keer hoger dan in het voorgaande jaar, toen er nog voor roaming betaald moest worden. Uit de Eurobarometer-data blijkt dat het nog niet optimaal was: 33% klaagde over lagere snelheden dan thuis. Zo moesten mensen die thuis 4G hadden op vakantie opeens genoegen nemen met 3G. Zelfs in landen als Duitsland komt dat regelmatig voor.

https://twitter.com/MamerEric/status/1364540142611009540

Op deze pagina lees je over het besluit om de roaming verder te verlengen. Je vindt hier ook aanvullende documentatie.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 04 april: Het besluit is er nu doorheen, dus de verlenging met 10 jaar is een feit.

Reacties: 22 reacties

  1. Uitstekend 👍

  2. Je moet je wel niet beet laten nemen door de UK en Zwitserland denk bij de laatste een aantal duur is te komen staan. Maar zou fijn zijn dat Zwitserland ook mee zou doen.

  3. Een van de beste ontwikkelingen de laatste jaren. Was wel even wennen. Maar nu kunnen we ook van alle instamodels op Ibiza genieten 24/7

  4. Eens! Heerlijk met een unlimited bundel de vakantie kiekjes en video’s meteen uploaden naar mijn Synology is het meer dan waard. Ook is de dekking zo goed dat de kids op de hotspot van mijn iPhone gewoon Netflix kunnen streamen in de auto naar Frankrijk. Het enige goede dat Brussel ooit voor ons gedaan heeft 🤣🤪😜

  5. Waarom zetten ze daar überhaupt een limiet op. 🤯
    Gewoon free roaming forever! Wat een bende … werk creëren noem in dat! Beslis eenmaal en laat het. Pas het aan door het te verruimen… maar toch niet met een limiet in tijd op zoiets belangrijk!

  6. 10 jaar? dit moet gewoon een burger recht worden.

  7. Moedig dit zeker aan, goede stap van de EU.

  8. Interessante vraag inderdaad, waarom zit hier een houdbaarheid aan? Ik had de hoop dat we ons meer zouden inrichten als het Amerikaanse model. Dat je dan ook een paar grote sterke providers zou krijgen die Europees breed opereren.

  9. Dat je in Duitsland nog 3G krijgt is vrij normaal. In Duitsland lopen ze immers vele jaren achter op ICT gebied. Je kunt zelfs nog hele delen land tegen zonder enige dekking! In sommige delen is Duitsland echt een 3e wereld land gebleven.

  10. Origineel geplaatst door Johnnydebelg
    Je moet je wel niet beet laten nemen door de UK en Zwitserland denk bij de laatste een aantal duur is te komen staan. Maar zou fijn zijn dat Zwitserland ook mee zou doen.

    Zwitserland moet je even goed opletten welke provider je kiest. Er zijn er die Zwitserland wel als EU hanteren. KPN, Simyo (dochter KPN) en Vodafone bijvoorbeeld wel, maar bij T-Mobile valt Zwitserland niet onder de EU MITS(!) het een zakelijk abonnement is, dan weer wel volgens mij. Ik heb dit ruim een jaar geleden eens geïnformeerd, dus helemaal scherp staat dat laatste niet meer op mijn netvlies

  11. Had eerlijk gezegd niet eens het idee dat het maar voor een beperkte duur was. Maar volgens mij is iedereen er meteen zo aan gewend geraakt dat het terugdraaien eigenlijk niet meer mogelijk is zonder een enorme protestgolf. Maar ja, money rules the world.

  12. First world problems. Ik zou überhaupt al dolgelukkig worden als ik zonder restricties kan reizen en genieten van het leven.

  13. (Red.) Het besluit is er nu doorheen, dus de verlenging met 10 jaar is een feit.

  14. Degene die naar TURKIJE 🇹🇷 met vakantie gaan met een VODAFONE abonnement hebben ook MAZZEL geen roamingkosten namelijk 👍

  15. Ah dat was tijdelijk ? Goed zo, maak het maar een wet zonder verlengingen. De EU-SSR heeft dan toch 1 ding positief gedaan in de laatste jaren.

  16. @Johnnydebelg: Volgens mij doet hier alleen T-Mobile (en dan gek genoeg allen bij particulieren) moeilijk mee.

  17. Wat een geweldig nieuws!

  18. Origineel geplaatst door Gany
    Interessante vraag inderdaad, waarom zit hier een houdbaarheid aan? Ik had de hoop dat we ons meer zouden inrichten als het Amerikaanse model. Dat je dan ook een paar grote sterke providers zou krijgen die Europees breed opereren.

    Uhh. Amerikaans model? Ben je er wel eens geweest? Erg duur en meestal beroerde kwaliteit behalve waar de happy en rich leven.

  19. “Heb je een databundel met een vast aantal GB’s, dan kun je die volledig in andere landen gebruiken als je op vakantie bent.”

    Bij Vodafone heb je een limiet van 20GB per maand bij Red Together (Extra)

    Waar kan ik terugvinden dat alle data binnen de Budel beschikbaar moeten zijn?

    Gevonden op Europa.eu:

    “Maar betaalt u erg weinig voor mobiele data (minder dan 1,50 euro per gigabyte in 2021), dan mag uw provider bij dataroaming een limiet voor “redelijk gebruik” vaststellen. Die ligt meestal lager dan uw binnenlandse datalimiet.”

  20. De regeling geldt trouwens voor de Europese Economische Ruimte. Dat wil zeggen alle EU-landen plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen.

  21. Hopelijk gaan goedkopere providers ook eindelijk bellen naar eu nummers binnen de bundel laten vallen

  22. Heb een Frans abonnement (SFR).
    In heel Europa gratis bellen (limit 1uur), sms, mms, en 100gb data.
    In Frankrijk 150gb.
    Dit alles voor €53.
    Zoek deze voorwaarden maar een elders?