
EU wil dat ontwikkelaars toegang krijgen tot alle hard- en softwarefuncties
De Europese Unie wil bedrijven zoals Apple harder aanpakken, met name bedrijven die als ‘poortwachter’ dienst doen. Dergelijke bedrijven moeten een aparte interne afdeling oprichten die zorgdraagt dat aan alle nieuwe regels wordt voldaan, vindt de EU. Een voorstel van het Internal Market Committee van het Europese Parlement krijgt brede steun. Tot nu toe hebben 43 EU-landen gestemd vóór de Digital Markets Act (DMA), waar het allemaal deel van uitmaakt. Apple wordt daarbij vrijwel zeker als poortwachter gezien, aangezien het volledige controle heeft over de hard- en softwarefuncties van apparaten en de aangeboden software via de App Store. Ook de gigantische omzet van het bedrijf speelt daarbij mee: Apple is een machtige partij.
De DMA kan grote veranderingen teweeg brengen voor diverse diensten van Apple, waaronder de App Store, iMessage, FaceTime, Siri en Safari. Zo kan Apple gedwongen worden om appwinkels van derden toe te staan en kan ook zorgen dat ontwikkelaars direct toegang krijgen tot de hardwarefuncties op toestellen. Nu is het nog zo dat Apple zelf volledige toegang heeft tot alle hardwaremogelijkheden (bijvoorbeeld van NFC) en deze maar mondjesmaat en naar eigen goeddunken beschikbaar stelt aan derden. Als argument wordt daarbij vaak de veiligheid genoemd. Ontwikkelaars zouden volgens de nieuwe regels hun apps en diensten ook buiten de App Store om moeten kunnen promoten. Daarnaast moeten betaalsystemen buiten de App Store om mogelijk zijn en moeten ze toegang krijgen tot de data die Apple verzamelt.
Apple krijgt het druk
Eerder schreven we al over het feit dat diensten zoals iMessage compatibel moeten zijn met andere aanbieders. Dit geldt ook voor andere aanbieders zoals WhatsApp. Om te zorgen dat bedrijven zich eraan houden wil de EU dat bedrijven ‘compliance officers’ aanstellen die in de gaten houden of wel aan alle regels wordt voldaan. In maart gingen de wetgevende instanties van de EU al akkoord en in juli volgt de uiteindelijke stemronde in het Europese Parlement. Twintig dagen na publicatie gaan de nieuwe regels in en bedrijven hebben zes maanden de tijd om eraan te voldoen. Ondertussen staat Apple ook in andere landen onder vuur, waaronder de VS, Verenigd Koninkrijk, Australië. Japan en Zuid-Korea. Ook in die regio kunnen nieuwe regels gesteld worden. Juist door Apple’s gesloten systemen kan het behoorlijk druk worden met allerlei aanpassingen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Apple
Apple is het bedrijf achter de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en de andere mooie producten die we op iCulture bespreken, maar ook de vele diensten zoals de App Store, Apple Music, Apple Pay, iCloud en meer. Lees meer over Apple's CEO Tim Cook en de andere Apple-topmensen, hoe je contact opneemt met Apple Support en de Apple Stores in Nederland en België.

- Alles wat je wil weten over Apple
- Apple Park, het hoofdkantoor van Apple
- Apple's managementteam
- Alles over Apple CEO Tim Cook
- Alles over de iPhone
- Alles over de iPad
- Alles over de Apple Watch
- Alles over de MacBook
- Contact opnemen met Apple Support
- Apple Stores in Nederland: Amsterdam, Haarlem, Den Haag
- Apple Stores in België: Brussel en verder
- Alles over Apple's diensten
De EU is echt aan het doorslaan! Ik heb meer vertrouwen in Apple dan IEDERE ontwikkelaar.
Dit komt de veiligheid niet ten goede, alles wat opengezet moet worden, biedt ook weer kansen op defects die hackers weer ingangen kunnen bieden
@Sjakie: Ik deel die mening! Het is dankzij het gesloten systeem dat we Apple producten krijgen die betrouwbaar en veilig werken. Wie dat niet belangrijk vindt kan bij Android en Microsoft gaan shoppen…
Daar gaat de veiligheid van je apparaat !! Apple stelt het niet voor niks NIET beschikbaar !
Ik zie het al gebeuren dat als Apple de NFC chip moet openstellen banken willen dat je hun eigen apps gebruik om straks te betalen zodat ze je nog meer in de gaten kunnen houden. Bij Apple Pay is dit standaard afgeschermd.
Ze gaan nu te ver. Er is een rede waarom ik Apple producten gebruik en die reden is veiligheid
Juist het gesloten (en veilig) systeem, is het grote pluspunt van het macOS EN iOS
Ik zit helemaal niet te wachten op extra app stores en apps die makkelijk bij mijn gegevens kunnen….
En op deze manier helpen ze de enige redelijk beveiligde en goed werkende soort mobiele telefoons om zeep? Wiens belang wordt hier mee gediend? Niet dat van mij – integendeel. Ik zit echt niet te wachten op weer een platform dat zo lek is als een mandje waar ik mijn data niet aan kan toevertrouwen.
Ja dat is een PRIMA IDEE!!! ECHT! Gooi mijn hele hebben en houden maar op straat!
Als ze dan toch zonodig het systeem willen openbreken zie ik graag de optie als gebruiker om met 1 switch te kunnen kiezen om binnen het gesloten ecosysteem te blijven of voor de gebruikers die dat willen naar een open systeem te gaan.
Heel veel gebruikers kiezen zelfs bewust voor Apple omdat het juist zo gesloten is.
En hoe wordt dan de veiligheid geborgd?
Volledige onzin die wel van politici afkomstig moet zijn. Volledig tegen het belang van de gebruiker in.
Uiteraard is het doel dat men in Brussel meer controle krijgt over mensen. Nu is het te complex een Iphone te kraken.. daar wil men vanaf. Controle is macht mensen… niets meer niets minder
Niet normaal meer, onderlinge afspraken over belastingen om 1 europa te creeren gaat ze nooit lukken, maar samen bepalen wat succesvolle bedrijven MOETEN, nee dan zijn ze het plotsklaps eens. Ga eerst eens proberen zelf iets te doen voordat je belachelijke verplichtingen durft op te leggen aan bedrijven die 1000 maal succesvoller zijn dan welke EU regel dan ook🤬
Liever gesloten, beperkt maar veilig(er), consistent en stabiel, dan volledig open, met veel meer mogelijkheden, naar met alle nadelen van dien, zoals negatieve impact op veiligheid, stabiliteit en consistentie.
Het OS en het hele ecosysteem met ihb het privacybeleid van Apple is voor de meeste mensen dé reden om voor Apple te kiezen. Door dit allemaal overhoop te gooien vernietigt de EU (maar ook vele landen buiten EU) niet alleen het bestaansrecht van Apple, maar minstens net zo belangrijk, de mogelijkheid voor gebruikers om zich te bewapenen tegen steeds meer zéér zorgelijke, kwalijke privacy schendende bedrijven en ontwikkelaars.
Niet doen dus!
@Joey: 👍🏻
Voor iedereen die hier roept dat IOS gesloten “dus veilig” is zou ik willen zeggen droom nog nog maar lekker even door en blijf vooral lekker je kop in het zand steken. Er is geen enkel OS “veilig”. Er zijn enkel besturingssystemen die minder onveilig zijn dan andere. Ook Apple is niet veilig. Lees dit ook even, klein recent voorbeeldje.
Dit gaat Apple nooit doen…
Ik denk dat het tijd wordt voor een aanklacht tegen de EU wegens machtsmisbruik richting bewoners van de EU en het bewust in gevaar brengen van de digitale veiligheid van Apple gebruikers.
Zoals iedere reactie hiervoor, begrijp ik werkelijk niet waar die flapdrollen mee bezig zijn.
Euh , als de EU dat zo graag willen dan gaan ze toch opdraaien voor de kosten die ik dan kan oplopen.
Grtjs Maurice
Interessante reacties. Wie echt denkt dat Apple het beste met haar(!) consumenten voor heeft leeft in een illusie. Apple “beschermt” vooral eigen winst. Zie de wantoestanden bij Foxcon (behandelen de productiewerkers geen haar beter dan de rest, ondanks hoge consumentenprijzen – nee Apple, dat zijn de goeden). Apple is gewoon een Amerikaanse big tech die gigantisch wil verdienen – net als de anderen – en helaas een oligopolist is geworden. Wie serieus denkt dat data bij Samsung, Google, … minder veilig is… word vooral wakker. Heel goed dat de EU wakker wordt. Zou nog mooier zijn als er een sterke nieuwe speler bijkomt binnen het gsm gebeuren.
@iculture
Kunnen jullie niet eens een poll maken over dit, ben benieuwd hoe de verhoudingen daadwerkelijk liggen of gebruikers dit wel allemaal willen. Als de EU wil dat het open gegooid moet worden dan MOET de gebruiker daar een keuze in hebben ofwel een Switch per onderdeel of men dit open of niet wil.
Dus iCulture sta op!!!!
Dit gaat nooit gebeuren want er bestaat nog altijd zoiets als intellectueel eigendom. Dan zouden andere fabrikanten ook zomaar al hun software en hardware moeten openstellen. Nou dat wordt een lekker economisch drama. De grijze muizen die Europa besturen moeten zich niet bemoeien met de vrije keuzes die inwoners willen hebben voor hard- en software. Ik kies bewust voor het Apple ecosysteem. Door zaken op te leggen aan fabrikanten hinderen ze ook innovatie. Zoals het opleggen van USB-C.
De reden waarom een iphone veiliger is dan een android telefoon is security by obscurity. Niet omdat Apple het ding dichtgetimmerd heeft. Dat is gewoon een verdienmodel. Ik ben hier dus voor. Ik betaal een hoop geld voor een iphone. Dan wil ik ook zelf kunnen bepalen wat ik er mee wil.
Dat is een interessante
Apple gebruikt het veiligheidsargument te pas en te onpas om monopolist te blijven op haar eigen apparaten. Zo is het echt onzin dat het alleen veilig is als app-abo’s alleen via de app-store kunnen worden afgesloten (ipv. ook direct via de website van een content leverancier). Daarnaast is het onzin dat er perse een lightning poort ipv. usb-c op IOS devices zit (cable-waste). Het is voor een groot deel gewoon een hyper-scaler verdienmodel. Apple wordt net als de andere hyper-scalers (op onderdelen) te machtig. Prima dat de EU daar wat aan doet. Hoewel de Apple-aanpak mijn (sterke) voorkeur heeft tov. Google & Amazon, is het verstandig ook bij Apple kritisch te blijven, waar het veiligheidsargument klopt & waar niet (bij MacOS is het blijkbaar ook geen veiligheidsramp wanneer je dingen buiten de appstore om KUNT doen).
Helemaal met jou eens 👍