‘Recht op reparatie’-wetgeving in EU komt er nu echt aan
1 jaar extra garantie na reparatieIn de VS kennen ze al veel langer de Right to Repair-beweging en de EU wil nu met nieuwe regels iets soortgelijks. Door nieuwe EU-regels voor telefoons, witgoed en andere huishoudelijke producten te laten repareren, hoopt de EU dat er minder elektronisch afval is. Fabrikanten moeten reparatiediensten aanbieden, maar ook toegang geven tot reserveonderdelen. Apple heeft sinds enige tijd al het Self Service Repair-programma, dat regelmatig wordt uitgebreid met nieuwe producten en onderdelen.
Hieronder lees je ons eerdere bericht van 9 maart 2020.
‘Recht op reparatie’ voor smartphones
Een actieplan van de EU moet ervoor gaan zorgen dat we onze iPhones en en andere smartphones makkelijker kunnen repareren. De circulaire economie moet gestimuleerd worden, vind de EU-commissie in een voorstel dat dinsdag officieel gepresenteerd gaat worden. Consumenten moeten op die manier een sterkere positie krijgen ten opzichte van fabrikanten. Het consumentenrecht zou herschreven moeten worden, met onder andere het recht op reparatie. De nadruk ligt daarbij op communicatie- en computerapparatuur, zoals smartphones. Een concreet wetsvoorstel zou al in het vierde kwartaal van dit jaar klaar moeten zijn.
De wet moet zorgen voor meer duurzame consumptie en moet verhinderen dat elektronische apparatuur zo wordt gemaakt, dat ze nauwelijks nog te repareren zijn. Reparatiebedrijven zijn over het algemeen tevreden met de repareerbaarheid van iPhones, maar vinden uiteraard dat er nog wel wat te verbeteren is. Zo zou Apple bij het ontwerpen van iPhones nog meer rekening kunnen houden met recycling en hergebruik van onderdelen.
Ondertussen is de EU ook bezig met plannen om één oplader voor alle smartphones in te voeren. Dit zou op 1 juli al in moeten gaan. Maar Europa wil nog een stap verder gaan. Tot nu toe worden afgedankte elektronische apparaten maar in 35 procent van de gevallen gerecycled in de EU-landen. Goedkope productie in lagelonenlanden zorgt er vaak voor dat het goedkoper is om een nieuw apparaat aan te schaffen, dan een bestaand apparaat te laten repareren in een EU-land, waar de lonen veel hoger liggen. Verder speelt mee dat sommige elektronische apparaten vaak zo gemaakt zijn, dat ze helemaal niet te repareren zijn.
- 2024 - 30 mei: Artikel bijgewerkt na goedkeuring van de Raad van de Europese Unie.
- 2024 - 30 mei: Artikel bijgewerkt na goedkeuring van de Raad van de Europese Unie.
- 2024 - 30 mei: Artikel bijgewerkt na goedkeuring van de Raad van de Europese Unie.
- 2024 - 24 april: Er zit weer schot in de wetgeving, dus we hebben dit artikel bijgewerkt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze Chinese autofabrikant maakt meer dan 30 procent van alle iPads - en rukt steeds verder op (02-12)
- Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro (21-10)
- iCulture peilt: wat was jouw favoriete aankondiging van het september-event? (12-09)
- 'Wachtwoorden van Vision Pro-gebruikers waren te achterhalen' (12-09)
- Thread 1.4 komt naar je smart home: dit zijn de 6 verbeteringen (09-09)
Reacties: 18 reacties