Europeanen nog steeds bang voor kosten van dataroaming
De EU heeft een onderzoek naar roaming uitgevoerd. Nu de halve telecomindustrie op Mobile World Congres in Barcelona rondloopt, is het een passend moment om het eindresultaat te presenteren. De beursbezoekers zijn bij gebrek aan goede Wi-Fi-voorzieningen gedwongen om te roamen en dat kan behoorlijk prijzig uitpakken. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de Digitale Agenda van de EU, waar Neelie Kroes verantwoordelijk voor is. Driekwart van de Europeanen maakt zich zorgen over de kosten, zo blijkt uit het onderzoek. Want ook al zijn de kosten van internationaal bellen sinds 2006 fors gedaald, zo’n 72% maakt zich er nog steeds druk over.
Slechts 19% van de mensen die internet op hun mobiele telefoon gebruiken, vindt de kosten redelijk. De Europese Commissie gaat dit als input gebruiken bij een herziening van de Europese roamingregels, die voor juni 2011 op het programma staat. Het verschil tussen roamingtarieven en nationale tarieven moet in 2015 gedaald zijn naar bijna nul. Er wordt tegenwoordig meer geroamd dan vier jaar geleden. Reizigers voeren 32% meer telefoongesprekken en sturen 43% meer sms’jes sinds 2006. Er zijn echter grote verschillen: mannen bellen vaker (57%) en vrouwen sturen meer sms-berichten (56%).
Bij de mensen die dataroaming gebruiken lopen de Litouwers (17%) en Spanjaarden (15%) voorop, met dataroaming als meestgebruikte dienst. Dat is een groot verschil met andere volkeren: slechts 2% van de Hongaren en 4% van de Duitsers gebruikt vooral dataroaming. Zoals verwacht zijn jongeren (15-24 jaar) meer geneigd om dataroaming te gebruiken (15%) dan ouderen boven de 55 jaar (6%).
De EU ondervroeg 26.500 mensen in de 27 EU-lidstaten om deze informatie te verzamelen. Het onderzoek werd uitgevoerd in augustus en september 2010. Ook bang voor dataroaming? Het staat standaard uitgeschakeld op je iPhone, maar je kunt het ook handmatig uitschakelen. Een andere oplossing is het huren van een Droam, die wij momenteel tijdens het Mobile World Congress in Barcelona uitgebreid aan het testen zijn.
Meer info: persbericht EU
Via: Neelie Kroes op Twitter
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 41 reacties