Er is sprake van een scheve situatie in boekenland: voor papieren boeken betaal je 6 procent BTW, terwijl je voor ebooks 19 procent BTW moet betalen. Daardoor kan het voorkomen dat een digitaal boek €13,95 kost, terwijl je in de boekhandel maar €9,95 hoeft te betalen voor een papieren exemplaar, waar veel hogere kosten van drukken, materiaal en en distributie aan te pas komen. Het Europese Parlement wil er iets aan veranderen: ze hebben voorgesteld om het BTW-tarief op digitale boeken, kranten en tijdschriften te verlagen. Vandaag nam het parlement daarover een motie aan.
Landen binnen de EU krijgen de vrijheid om digitale kranten, tijdschriften en boeken onder te brengen in het lage BTW-tarief. In Nederland betekent dat: 6 procent. Momenteel worden ebooks en andere digitale publicaties gezien als goederen, niet als diensten. Voor eerste levensbehoeften (voedsel) en culturele goederen zoals boeken betaal je het lagere BTW-tarief. Maar juist digitaal vormt de komende jaren een groeimarkt, zo meent Europarlementariër Judith Sargentini. De GroenLinks-politica heeft opgeroepen om in actie te komen. Ze hoopt dat de Europese Commissie nog dit jaar de BTW-regels verandert.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik help haar dat mee hopen.
Eindelijk! Dat heeft lang geduurd, hier wacht ik al jaren op! Ik verkoop namelijk diverse E-boeken over flirten e.d… (Niet verkrijgbaar in de winkel van iBooks.)
4 euro verschil voor een boek van een tientje? Dat ligt dan toch niet aan het btw-tarief alleen. Want dat is hoogstens verantwoordelijk voor 1,22.
Klopt, ik vind het ook vrij apart dat digitale “boeken” meer kosten dan de papieren variant. Inscannen gaat tegenwoordig automatisch, distributie ervan betaal je als klant zijnde aan mee(je eigen provider). Volgens mij als die prijs omlaag gaat, zal er meer verkocht worden. Mij houdt het nu tegen.
Alleen omdat het product niet tastbaar is maakt het niet goedkoper om te produceren en distribueren:
Why Some E-Books Cost More Than the Hardcover
Uit onderzoek blijkt dat we aan digitale goederen minder waarde toekennen dan aan hun analoge tegenhanger. Niet vreemd dus dat we verontwaardigd reageren als de digitale variant opeens duurder is; “hoeveel duurder kan een copy-paste actie nou zijn ten opzichte van het drukken van een compleet boek?” is de gedachte.
Als je zo slecht kunt rekenen moet je je over zulke zaken niet druk maken.