De app-economie van de EU is verantwoordelijk voor meer dan een vijfde (22%) van de wereldwijde productie van apps en app-gerelateerde diensten en producten. Dat blijkt uit een onlangs verschenen rapport over de app-economie in de 28 Europese lidstaten. Met dit aandeel neemt de EU een tweede positie in de wereldwijde app-economie in. Het aandeel van de Verenigde Staten is van 45% in 2012 naar 36% in 2013 gedaald, maar is wereldwijd nog steeds het grootst.
In een speech noemde Eurocommissaris Neelie Kroes de cijfers een bewijs dat de Europese Unie wereldwijd zijn mannetje staat op het gebied van apps. In februari kwam al naar buiten dat Nederland wereldwijd éen van de dertig “heaviest app using countries” is en tot de early adopters (de zogenaamde ‘mobile pionieers’ categorie) behoort, net als het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië.
Het rapport schat dat in Europa meer dan 529.000 mensen full-time werkzaam zijn in de productie van apps, en ongeveer 269.000 mensen in app-gerelateerde beroepen. Gezamenlijk worden de inkomsten van de Europese app-economie dit jaar op €11.2 miljard geschat en in 2016 op €14.9 miljard. De marktanalyse in het rapport is afkomstig van het bedrijf VisionMobile en is gebaseerd op een wereldwijde enquête van april tot mei 2013 onder 6.000 stakeholders, waaronder ontwikkelaars, ontwerpers, managers en hobbyisten in de 28 Europese lidstaten.
De makers van het rapport voorspellen dat de wereldwijde app-economie de komende jaren in een sneller tempo zal groeien dan die in Europa. Dat is te danken aan de groeiende invloed van smartphones in de markten van Azië, Latijns-Amerika en zelfs Afrika, die een grotere vraag en meer kansen creëren. Desondanks is het, in tijden van groeiende werkloosheid, hoopgevend dat de Europese app-economie honderdduizenden banen waard is en miljarden euro’s per jaar genereert, vindt Commissaris Kroes. “That’s not bad for an economy that, 5 years ago, didn’t even exist.”
Lees het volledige rapport, met uitgebreide case-studies van de UK, Duitsland en Frankrijk in PDF-formaat.
Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 3 reacties