Als je je iPad nog niet gebruik voor het lezen van boeken, dan heeft dat misschien ermee te maken dat ebooks nog erg duur zijn. Vaak is het goedkoper om de paperback te kopen. Dat heeft te maken met met hoge BTW-tarief: voor papieren boeken geldt 6% omdat het een cultuurproduct is, maar voor ebooks geldt een tarief van 21%. Een boek wordt beschouwd als een dienst, waardoor het lagere btw-tarief dat voor boeken geldt, niet van toepassing is. Maar misschien komt daar verandering in, want het Europese Hof gaat zich buigen over de vraag of een ebook ook als boek moet worden beschouwd en dus ook onder het lage BTW-tarief moet vallen. De zaak kwam aan het rollen toen een Finse uitgever in beroep ging tegen een uitspraak van de rechtbank. De beroepsrechter schakelt nu het Europese Hof in om opheldering te krijgen.
De Finse rechter wil van het Europese Hof weten of het verschil tussen papieren boeken en ebooks wel terecht is. Maakt het uit op welke gegevensdrager het boek zich bevindt? En maakt het nog verschil of een boek bedoeld is om te lezen of te luisteren, zoals bij audioboeken? In het verlengde daarvan kun je nog veel meer vragen stellen: wanneer is iets nog een boek? Valt bijvoorbeeld de app ‘Alles ruikt naar chocola’ nog wel op te vatten als een boek? Het downloaden van digitale boeken is volgens BTW-Richtlijn 2006 een elektronische dienst, waarop het hogere BTW-tarief van toepassing is.
Voor goedkope ebooks kun je overigens al terecht in Frankrijk en Luxemburg. Die twee landen hanteren het lage boekentarief ook voor ebooks (respectievelijk 7% en 3%), maar eigenlijk maken ze daarmee inbreuk op de EU-wetgeving. Eurocommissaris Neelie Kroes is voorstander van het lagere tarief op ebooks. De Europese Commissie kondigde in 2012 bovendien al aan dat ze eind 2013 voorstellen gaan indienen om de BTW-Richtlijn 2006 aan te passen en het lagere BTW-tarief voor traditionele boeken en ebooks gelijk te trekken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 1 reacties