De European Newspaper Publishers Association (ENPA) heeft kritiek geuit op de beperkingen die Apple aan uitgevers stelt. Apple wil dat kranten die op de iPad worden aangeboden als in app-aankoop beschikbaar zijn. Het gaat daarbij niet alleen om losse nummers, maar ook om abonnementen. De Europese uitgevers willen zich er hard voor maken, dat huidige abonnees van kranten op de iPad toegang blijven houden tot de content. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn als Apple dezelfde voorwaarden hanteert als ze onlangs voor ebooks hebben verduidelijkt: daar is het mogelijk om naast de in app-aankoop ook andere betaalmethoden te hanteren.
De Europese uitgevers zijn er echter niet gerust op: ze roepen technologiebedrijven op om met zo weinig mogelijk beperkingen toegang te geven. Bij Apple betekent de verkoop via de App Store, dat 30% van de verkoopprijs naar Apple gaat, waardoor de uitgevers een toeslag aan hun klanten in rekening moeten brengen. De uitgevers hebben er ook bezwaar tegen dat klantgegevens niet meer in eigen beheer komen, waardoor ze kansen mislopen om marketingacties uit te voeren. Apple wil wel klantgegevens delen met uitgevers, maar doet dat alleen met toestemming van de gebruiker.
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) houdt het beleid van Apple ook in de gaten, aldus minister van Economische Zaken Maxime Verhagen. Hij vindt het te vroeg om conclusies te trekken en heeft nog geen plannen om Apple te gaan aanpakken. Ook zijn er volgens Verhagen nog geen klachten binnengekomen bij de NMa. Een officieel Nederlands onderzoek is nog niet gestart, maar de NMa overlegt wel met de Europese Commissie en mededingingsautoriteiten in andere Europese landen.
Verhagen schrijft in zijn bericht aan de Tweede Kamer:
Ik kan me de schrik en verontrusting bij sommige uitgevers op zich voorstellen, omdat ze nieuwe kansen zien op de iPad en deze boodschap niet verwacht hadden. Echter, de exacte plannen van Apple en de consequenties daarvan zijn nog niet duidelijk. Tussen de partijen vindt nog nader overleg plaats. De Persgroep geeft bijvoorbeeld aan dat het daarom nog te vroeg is om bezorgd te zijn over de plannen van Apple. Vooralsnog kan hierover dan ook geen oordeel worden gegeven.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
nu is het eigenlijk wel goed dat apple onze gegevens wil beschermen. Dat is weer wat reclame(spam) minder. Ik kan me echter wel vinden in het standpunt van de uitgevers. Vooral 30 % van de winst vind ik te veel. De prijzen voor e-kranten zullen dan niet veel meer schelen met de papieren krant, denk ik. Als apple het medium zou willen promoten als vervanging van de krant kunnen ze beter wat meer gegevens geven aan uitgevers. Wij hebben dan nog het voordeel dat het via apple’s handige betalingssysteem werkt.
Wat is nou precies de ‘beperking’? Er wordt toch meer gevraagd van de uitgevers, niet minder..
Ik wil mijn persoonsgegevens niet geven aan iedereen waar ik 1€ aan besteed en al dat registreren weerhoudt me meestal iets online te kopen. Ze beseffen echt niet dat het juist goed is dat Apple in-app pucrhases verplicht maakt want het zal hun extra inkomsten opleveren.
Vind het eigenlijk ook zeer onterecht dat Apple met eigenlijk niets doen 30% opstrijkt van de kranten- en tijdschriftabonnementen. Bij Apps kan ik me er iets bij voostellen. Apple zet de Apps op de servers en beheert de AppStore dus dan kan ik me er iets bij voorstellen. Bij de kranten willen de uitgevers zelf de content buiten de AppStore om aanbieden. Apple heeft dan dus ook geen kosten. Het is dan ook raar om uitgevers te dwingen om via de AppStore abonnementen aan te bieden. Dat kan ook makkelijk via de uitgever zelf. Die zou de uiteindelijke keuze moeten hebben. Nu lijkt het erop dat Apple mee wil liften op de abonnementen van de uitgevers. Alsof Apple al niet genoeg verdiend aan de Apps.
Ik snap die uitgevers niet, laat ze de krant gewoon op internet zetten in verschllende formaten, heb je geen App nodig.
Zijn jullie wel helemaal lekker?
De boekhandel, supermarkt en sigarenboer verkoopt de kranten ook niet voor niks.
Gaan jullie daar ook lopen mekkeren?
Apple moet ook kosten maken om alles aan te bieden. Waarvoor denken jullie dat ze die grote serverfarms hebben laten bouwen?
Oh, is dat gratis? En maar goed dat die ook helemaal geen stroom verbruiken en dat er geen personeel voor nodig is (ahum).
@Eric: De boekhandel levert ook abonnementen? Nee dus. De kritiek van de uitgevers richt zich dan ook met name daarop.
Ik kan me de vrees van de uitgevers wel voorstellen. Dat Apple nu nog wel een extra betalingssysteem toestaat buiten de AppStore om, zou me niet geruststellen dat dit in de toekomst ook nog mag.
30% van je omzet afdragen aan Apple betekent geen winst voor de uitgevers. En als gezegd, de krant komt van de servers van de uitgevers, dus kosten heeft Apple niet.
Het argument dat er dan weer een partij minder is die je gegevens heeft, vind ik persoonlijk wel heel erg met de haren bijgesleept. Op de honderden databases waar je al instaat, maakt dat geen verschil.
Ik, als Apple-fan, heb in deze zaak toch het gevoel dat naar argumenten wordt gezocht tegen de in mijn ogen terechte vrees van de uitgevers.
@Eric: De bouw van Apples nieuwste geheime servercomplex in de woestijn in Amerika, kost maar een miljard, schijntje 😉 [/sarcasm]
Heb het idee dat Apple er net als met die ebooks mee om zal gaan.. Dus wél alternatief toestaan, maar ook een bepaald voordeel aan hun eigen in-app abo zal verbinden. En zo niet boeiend, het is hun platform. Zie die oude media achterlopers echt niet met Android op de gok gaan hoor haha! Ze hebben al zoveel gebied verloren aan innovatieve en nieuwe kranten als NU.nl, dat ze graag in de App Store willen. Als je niet akkoord gaat met Apples winkelvoorwaarden, moet je niet achteraf lopen klagen.. Het wordt nu enigzins aangekondigd.
Wat een giller …
papieren kranten zullen nog lang >90% van hun inkomsten betekenen, simpelweg omdat tablets en smartphones voor het overgrote deel van de bevolking te duur is, een krant veel gemakkelijker transporteerbaar is (plooibaar, …), …
de reden van bezorgdheid is niet enkel direct geld ( die 30%) maar vooral de nevenactiviteiten ( versta marketingdOeleinden …) en het rekening hoeden met de voorwaarden opgelegd door een ander
Naast de manier van verkoop legt Apple ook “content filtering” op die het preutste Amerikaanse houding oplegt vanuit aansprakelijkheid. Op dut ogenblik is dat vooral gericht op sexuele getinte inhoud maar dat zou snel kunnen overslaan naar censuur principes… Wat de vrijheid van redacties in Europa nogal zwaar ligt.
Ik vind die 30% ook niet zo vreemd, Apple maakt tenslotte kosten.
De uitgevers besparen pas echt veel: de printkosten, bezorgingskosten, financiele administartie en alles wat daar omheen hangt.
Sterker nog, de print en bezorgingskosten betaal ik (de klant) zelfs voor de uitgevers. Ik heb tenslotte de Ipad moeten betalen.
Dus al ik het zo bekijk zijn de uitgevers er zeker niet op achteruit gegaan, en alles wat ze van die 30% van Apple kunnen afknabbelen is gewoon extra winst.
Feitelijk zijn de uitgevers dus de geldwolven en niet Apple !!
Ik vind die 30% ook niet zo vreemd, Apple maakt tenslotte kosten bij de distributie
De uitgevers besparen pas echt veel: de printkosten, bezorgingskosten, financiele administartie en alles wat daar omheen hangt.
Sterker nog, de print en bezorgingskosten betaal ik (de klant) zelfs voor de uitgevers. Ik heb tenslotte de Ipad moeten betalen.
Dus al ik het zo bekijk zijn de uitgevers er zeker niet op achteruit gegaan, en alles wat ze van die 30% van Apple kunnen afknabbelen is gewoon extra winst.
Feitelijk zijn de uitgevers dus de geldwolven en niet Apple !!
En als er iemand gedupeerd is dan zijn wij het….
We betalen namelijk nog steeds het volle pond; maar mogen wel even die iPad en breedband verbinding betalen die het allemaal mogelijk maakt.
Die kranten staan niet op de servers van Apple, die staan op de kranten hun eigen websites en die worden door de app zo binnengehaald lol.
@kris: Feitelijk zijn de uitgevers dus de geldwolven en niet Apple !!
Is het werkelijk zo moeilijk om niet alles door een Apple-bril te zien? Leg alleen maar de winstcijfers naast elkaar van uitgevers en Apple. Alsof Apple de iPad tegen kostprijs levert.
Wil een uitgever op zijn digitale editie net zoveel winst maken als op de papieren uitgave, zal de abonnementsprijs voor ons bij beide producten vrijwel even hoog zijn wanneer Apple 30% vraagt.
Leuk of niet: Apple overtreedt geen mededingingsregels als ze dit van uitgevers eist. Apple heeft geen machtspositie op de mobiel-internetmarkt en kan daar dus ook geen misbruik van maken.
De uitgeverijen zijn gewend om de leiding te hebben als het gaat om de abonnees. Zij leggen hun wil op aan ons lezers. Als ik van een krant of tijdschrift af wil duurt het drie maanden op het opzeggen. Terwijl ik op elk moment een App kan annuleren. Dus een slecht product wordt dan direct afgestraft door de lezers en daar zitten de uitgevers niet op te wachten.
Ik kan er mee leven dat Apple mijn gegevens beheerd en ik kan bepalen wie er mijn details te zien krijgen.
De uitgevers moeten niet zo zeuren. Ze willen gewoon misbruik maken van de app store! Hun app gratis in de app store plaatsen, om vervolgens de iPad-gebruiker te lokken om de app te downloaden. En als je een krant of tijdschrift wilt downloaden, dan word je vervolgens naar hun website gestuurd. Waar je de hoofdprijs voor moet betalen en een paypal account moet maken.
Als ze willen dat Apple geen 30% ontvangt, dan moeten ze hun kranten/tijdschriften plaatsen op het web en niet via de app store! Maar….. nee dat willen ze niet, omdat wij dan hun kranten en tijdschriften niet kunnen vinden. Stelletje zielepietjes!!
Die uitgevers moeten aangeklaagd worden van het misbruik maken van het succes van de app store en de makkelijke infrastructuur er van. Apple regelt alles voor de developers, dus hebben ze recht op hun 30%. Doen ze ook bij de andere platformen.
Doe mij maar een in-app aankoop’ is veel handiger’ en zeker niet duurder. Kijk maar naar de AKO app in vergelijking met de Daily of Empire. Het is alleen maar een smoes. Goed zo Apple!! Ik hoop dat Apple in de toekomt meer van dit soort bedrijven, die de klanten altijd hebben gedwarsboomd en in hun macht hebben de kop snoert. Stelletje jank gasten!! Ze willen gewoon de volle pot hebben!!