Apple heeft er belang bij dat veel toekomstige bezitters van de iPhone X vertrouwen hebben in Face ID. In een whitepaper leggen ze daarom uit hoe het met de beveiliging is gesteld. Ook hebben ze de pagina over privacy vernieuwd, zodat je nog eens duidelijk uitgelegd krijgt hoe het nu eigenlijk zit met privacy van je gegevens en hoe Apple daarmee omgaat.
Apple en privacy
Eigenlijk kennen we natuurlijk al Apple’s standpunt over beveiliging en privacy. Meer dan elk ander techbedrijf hamert Apple erop dat je gegevens bij Apple altijd veilig zijn. Het is te vinden op apple.com/privacy. Daarbij blijkt dat Apple bij het ontwerpen van nieuwe producten privacy als een van de uitgangspunten neemt (gebruiksgemak is een van de andere uitgangspunten).
Volgens Apple is privacy een fundamenteel mensenrecht en daarom zorgen ze goed voor de data die op je Apple-apparaten staat. Het gaat daarbij ook om alledaagse dingen, zoals de nieuwtjes die je leest en je hartslag na het sporten. Maar ook met wie je belt, e-mailt en berichten stuurt. Daarmee onderscheiden ze zich van andere bedrijven zoals Google en Facebook, die profielen van je opbouwen over je gedrag en je contacten. Een groot nadeel van die voorzichtigheid is dat het ontwikkelen van nieuwe functies vaak meer tijd kost, zoals Apple-topman Craig Federighi al eens uitlegde.
Face ID is veiliger dan Touch ID
Bij Face ID zou je je ook zorgen kunnen maken over je privacy. Wat doet Apple met al die foto’s van je gezicht? Gelukkig niet zo heel veel. Veel informatie in de whitepaper over FaceID is eigenlijk al bekend: de TrueDepth-camera projecteert 30.000 infrarode puntjes op je gezicht en maakt daar een 3D-model van. Daarbij worden 2D-afbeeldingen en wiskundige modellen gemaakt, die je niet zomaar voor de gek kunt houden. Al die data wordt verwerkt door de Secure Enclave, het beveiligde gedeelte op de processorchip, dat niet zomaar uit te lezen is. Het maakt ook meteen duidelijk dat alle gezichtsdata op het toestel blijft. Het wordt niet meegenomen in backups en wordt niet naar Apple-servers gestuurd.
Apple legt uit hoe je met Face ID een toestel kunt ontgrendelen en hoe het werkt met Apple Pay. Veel van die informatie kun je ook al terugvinden in onze Face ID uitleg, bijvoorbeeld over de werking met baarden en zonnebrillen. Maar het is handig dat Apple het nog eens een keer uitlegt.
Door al die maatregelen heeft Face ID een foutkans van 1 op 1 miljoen, terwijl dat bij het inmiddels breed geaccepteerde Touch ID 1:50.000 is. Om je extra te beschermen zal Face ID je na vijf mislukte pogingen om een toegangscode vragen. Kortom: wie nog steeds bang is dat Face ID onveilig is, heeft zich er niet goed in verdiept. Wel raadt Apple aan om Face ID niet te gebruiken als je onder de 13 jaar bent of als je een (al dan niet evil) tweelingbroer of -zus hebt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Stocard-app stopt, gebruikers verplicht over naar Klarna (maar Apple heeft een beter alternatief) (04-11)
- Weekend kijktips: Fantasievriendjes, Simone Biles, Olivia Rodrigo en meer (02-11)
- Apple TV+ bestaat 5 jaar: eigenzinnige aanpak, toch succesvol (01-11)
- Weekend kijktips: Before, Bruce Springsteen, Megan en meer (26-10)
- Apple Intelligence werkt niet op oudere iPhones - waarom eigenlijk? (25-10)
Face ID
Ontdek hoe Face ID werkt, de gezichtsherkenning op de iPhone en sommige iPads. Met Face ID ontgrendel je je toestel, doe je betalingen met Apple Pay, log je in in je bankieren- of wachtwoordenapp en meer. Hoe kun je Face ID gebruiken met en zonder aandacht, wat is het verschil met Touch ID en is Face ID wel veilig? Je leest het hier!
- Alles over Face ID
- Face ID instellen op iPhone en iPad
- Face ID gebruiken zonder aandacht
- Touch ID vs Face ID: wat zijn de verschillen?
- Face ID onopvallend uitschakelen
- Face ID werkt niet goed? Zo los je het op
- Face ID gebruiken voor inloggen bij websites
- Face ID gebruiken met zonnebrillen
- Tweede gezicht instellen voor Face ID
- Face ID met mondkapje of andere gezichtsbedekking gebruiken
Reacties: 17 reacties