Facebook wil bedrijven laten whatsappen met klanten

Facebook wil bedrijven laten WhatsAppen met klanten, zegt de financieel directeur van Facebook. Het bedrijf zou er zelfs geld voor kunnen vragen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

whatsapp-facebook-bellenDe meeste mensen gebruiken WhatsApp om rechtstreeks met vrienden en familie te communiceren. Toch zie je ook steeds vaker dat bedrijven gebruik maken van WhatsApp. Als het aan Facebook ligt, gaan we dat de komende tijd steeds vaker zien. Het bedrijf overweegt om WhatsApp in te zetten voor contact tussen bedrijven en hun klanten. “We denken dat het aanbieden van business-to-consumer-messaging zakelijke potentie voor ons heeft”, zei financieel directeur David Wehner van Facebook op een conferentie in Boston.


Maar het kan nog wel even duren voordat het zover is. Wehner spreekt over een langetermijnplan. Eerder kondigde Facebook op de F8-conferentie al aan dat ze bedrijven via Facebook Messenger willen laten communiceren en is daarmee al gestart met een handjevol bedrijven in de VS. Wehner ziet echter ook mogelijkheden om dergelijke functies via WhatsApp aan te bieden.

Geld verdienen met klantenservice

Het idee is dat bedrijven contact op kunnen nemen met klanten via WhatsApp, op een manier die nu al wel gebeurt op Twitter. Als je vragen of klachten hebt kun je die vaak via een DM met het betreffende bedrijf bespreken. Facebook zou zo’n contactmogelijkheid ook aan kunnen bieden, maar kan er ook geld voor vragen. Bedrijven betalen dan om via WhatsApp contact te kunnen hebben met hun klanten. Tot nu toe levert WhatsApp geen geld op voor moederbedrijf Facebook, maar CEO Mark Zuckerberg heeft aangegeven dat WhatsApp moet gaan bijdragen aan de omzet als er 1 miljard gebruikers zijn. Met de huidige 800 miljoen gebruikers is WhatsApp hard op weg om die mijlpaal te halen. Betaalde functies die nu worden getest in Facebook Messenger, kunnen worden overgezet naar WhatsApp.

Facebook nam WhatsApp voor $22 miljard over. Bij de overname beloofde CEO Jan Koum dat er geen reclame in de app zou verschijnen. En ook betaalde opties die je in veel andere chatapps ziet, zoals stickers en games, zijn bij WhatsApp nog niet ingevoerd. Bij Messenger is dat wel het geval.

Zakelijk whatsappen in Nederland

In Nederland zijn er al meerdere bedrijven die WhatsApp gebruiken om in contact te blijven met gebruikers of klanten. Een bekend voorbeeld is NRC, die via WhatsApp dagelijks nieuwsberichten naar lezers stuurt. Vandaag werd bekend dat Centraal Beheer klanten de mogelijkheid geeft om ‘even te appen’ als ze een probleem of vraag hebben. Ze zijn daarvoor de campagne ‘Even Appen’ gestart. Centraal Beheer werkt echter niet met WhatsApp, maar met een eigen chatoplossing binnen de Centraal Beheer-app.

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 13 reacties

  1. Ben erg benieuwd wat dit zal betekenen voor bedrijven. Zullen ze dan alleen een naam krijgen of ook een telefoonnummer. Dat je bijv. naar een 0900 nr moet appen.

  2. Daar zie ik de meerwaarde wel van in!

  3. De toegevoegde waarde komt niet uit het feit dat Whatsapp er geld voor gaat vragen maar uit de behoefte van welk bedrijf dan ook om (excellente) dienstverlening te willen bieden aan haar klanten. Dus waarom bieden organisaties niet nu meteen een WhatsApp optie aan haar klanten aan? Het kan nu ook….

  4. Hmm ja gratis data van klanten/bedrijven..

  5. Moeten ze whatsapp ook laten gebruiken met gebruikersnamen ipv alleen telefoonnummer. Zou wel handiger zijn!!

  6. Met m’n bedrijf communiceer ik al langer met sommige klanten over WhatsApp. Het is een snellere manier van communiceren dan mail en maakt het ook een stuk persoonlijker. Dan spreek ik voornamelijk over B2B communicatie en dan specifiek (kleine-)ondernemers.

    Voor B2C zie ik veel voordelen omdat het lekker laagdrempelig is en foto’s/video’s zo meegestuurd kunnen worden.

    Valkuilen voor bedrijven zie ik nog wel. Want hoe implementeer je dit in hemelsnaam? Je moet zorgen voor reten snelle reactietijden, koppeling voor CRM, opvolging aan klachten afhandeling kunnen geven. Allemaal zaken die voor FB en Twitter wel op te lossen zijn.

  7. Dit vind ik een mooie zakelijke toepassing. Je stuurt een code via WhatsApp naar het nummer en je krijgt een top 5 van best-passende producten.

  8. Origineel geplaatst door Harald
    De toegevoegde waarde komt niet uit het feit dat Whatsapp er geld voor gaat vragen maar uit de behoefte van welk bedrijf dan ook om (excellente) dienstverlening te willen bieden aan haar klanten. Dus waarom bieden organisaties niet nu meteen een WhatsApp optie aan haar klanten aan? Het kan nu ook….

    Gebeurt al hoor, zo zit essent op whatsapp, google maar.
    Het verschil is dat facebook er geld voor wil vragen aan de bedrijven. Maar dat die chats dan wel prominenter in je timeline komen.

  9. Kijk, de politieke oplossing in zakelijk IT land… we noemen reclame gewoon communiceren!

  10. @Anthony Looij: Desktopversie verkopen aan bedrijven met speciale interface

  11. In India gebeurt dat al, ook in eenvoudige situaties. Eten laten bezorgen via whatsapp 👍🏻

  12. Ik vind Twitter en Telegram toch echt laagdrempeliger: ik hoef niet per se mijn gegevens zoals mijn naam of telefoonnummer te delen met het bedrijf.

  13. Ik vind als consument dat er nu al genoeg ingangen zijn. En merk ook dat verschillende platformen naast elkaar, vertroebelen.
    Voor mij heeft nog een manier geen toegevoegde waarde.
    FB en Twitter zijn vaak ook doorzoekbaar voor anderen en dat maakt delen van oplossingen sneller. Bij WA kan dat niet.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.