Maker van Cow Clicker-app vertelt: zo slordig ging Facebook om met data

Heb je ooit Cow Clicker gespeeld? De maker van de app vertelt hoe hij ooit een populair spelletje met koeien maakte voor Facebook en daarbij ongevraagd werd opgezadeld met een hele sloot aan gebruikersdata vanuit Facebook waar hij tot op de dag van vandaag over beschikt. Het geeft een goed beeld hoe slordig Facebook al vanaf het begin met privacy omging.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Ken je Cow Clicker nog?

Het is 2010, Steve Jobs leeft nog, Google+ bestaat nog niet en Facebook was nog geen beursgenoteerd bedrijf. Ian Bogost zit op de bank bij een vriend in Brooklyn en ergert zich aan de stompzinnige games op Facebook. Hij besluit een satirisch spelletje te maken: Cow Clicker. Het was niet veel meer dan een game waarbij je op een koe moest klikken, maar de game werd een daverend succes. Meer dan 180.000 mensen vonden het leuk genoeg om te spelen. Zo kreeg Bogost, eigenlijk zonder dat hij daar bewust naar op zoek was of erom vroeg, een enorme berg persoonlijke data van 180.000 mensen in handen. In een persoonlijk relaas vertelt hij nu hoe bedrijven nog steeds kunnen beschikken over jouw data, ook als het gaat om een spelletje dat je in 2010 ooit eens in een gekke bui hebt gespeeld. Zo heel onschuldig was Facebook toen ook al niet: games zoals Farmville en Pet Society werden bewust gemaakt om mensen verslaafd te maken en om de connecties met vrienden zoveel mogelijk uit te buiten. Cow Clicker was eigenlijk bedoeld als een satirisch spelletje, als protest tegen de spelletjes die onder de niet zo snuggere Facebook-gebruikers populair waren. Het was destijds heel gemakkelijk om allerlei persoonlijke data te verzamelen. Sterker nog: het was nauwelijks te voorkomen. Als je een populaire game maakte kreeg je ongevraagd alle data van Facebook cadeau.


Makkelijk data binnenslurpen
Sinds 2007 staat Facebook het toe om apps te maken. Het idee was dat het meer gebruikers zou trekken, die langer op het platform zouden rondhangen. Er ontstonden persoonlijkheidsquizzen, horoscopen en heel veel spelletjes. Het was makkelijk voor appmakers om allerlei informatie binnen te slurpen, zoals vriendenlijst, locatie, relatiestatus, likes, posts en meer. Pas in 2014 begon Facebook die informatie te beperken en kregen appmakers alleen nog naam, geslacht, netwerk en profielfoto te zien. Voor locatie en andere uitgebreidere info moest eerst toestemming worden gevraagd. Voor een gebruiker is het niet altijd even duidelijk: de pop-up waarin je toestemming geeft is in de stijl van Facebook, waardoor het lijkt alsof Facebook erachter staat. Het lijkt ook alsof de apps zelf binnen de Facebook-website draaien, terwijl dat niet zo is.

Cow Clicker game

Telkens wanneer je zo’n app opende stuurde Facebook een nieuwe bak met gebruikersdata. Aanvankelijk gebeurde dat nog onversleuteld. Facebook eiste dat elke appmaker over een privacybeleid beschikte, maar controleerde niet wat daarin stond. Er werd alleen gekeken of ergens een pagina tekst met het kopje ‘privacybeleid’ te vinden was. De maker van Cow Clicker kreeg daarom toegang tot alle Facebook ID’s en de netwerken van mensen, waarmee nog meer informatie te achterhalen was. Facebook stuurde appontwikkelaars allerlei data en drong erop aan dat ze niet meer zouden opslaan dan ze nodig hadden, maar controleerde er niet op. De quick-and-dirty werkwijze van Facebook zorgde ervoor dat data niet goed was beveiligd en er niet werd nagedacht over consequenties. Snel nieuwe functies invoeren met A/B-tests was belangrijker dan alles goed dichttimmeren.

Nooit controle
Terugkijkend vindt Ian Bogost de huidige reactie van Mark Zuckerberg nogal laf. Facebook heeft nooit controle uitgeoefend op het verzamelen, delen en verkopen van gebruikersdata. Die data is nu zodanig verspreid dat het niet meer terug te draaien is. Gebruikers konden hun permissies later intrekken en het was dan de bedoeling dat de appmakers ook hun data zouden verwijderen. Maar Bogost betwijfelt of veel bedrijven dat doen. Als je data al in vreemde handen is, heeft Facebook niet meer de macht om te zorgen dat het wordt gewist. Die data is al lang doorverkocht en het is niet meer te traceren op hoeveel plekken het nu is opgeslagen. Sommige Facebook-appmakers hadden vanaf het begin kwaadaardige plannen, anderen kregen de data in de schoot geworpen. Of zoals Bogost het zegt: “We kregen het in onze mik geschoven”.

Wil je de toestemming van apps intrekken, dan kan dat. Wel moet je er rekening mee houden dat data die al bij appmakers ligt niet zomaar wordt gewist. Je zou elke appmaker afzonderlijk kunnen benaderen met een verzoek om jouw privédata te wissen, maar je kunt moeilijk controleren of dit daadwerkelijk gebeurt. Ook kan de data inmiddels zijn verkocht aan allerlei externe partijen.

Bekijk ook

Facebook-hand

Zo kun je op Facebook de toestemming van apps intrekken en beperken

Heb je Facebook gebruikt voor het inloggen bij apps, dan kunnen de makers van die apps heel wat informatie over jou verzamelen zoals je e-mailadres, telefoonnummer en vriendenlijst. Lees hier hoe je de toestemming van apps kunt intrekken op Facebook, zodat de makers niet langer over jouw privédata beschikken.

Reacties: 7 reacties

  1. Met andere woorden.. You’re fr#ckt..
    Nu je account verwijderen is geen oplossing omdat je daarmee niets verwijderd… yaayyyy

  2. @Michel: Dus gewoon je FB account aanhouden dus.. anders mis je weer zoveel leuke posts en zo 🤣👍

  3. Origineel geplaatst door Michel
    Met andere woorden.. You’re fr#ckt..

    Nu je account verwijderen is geen oplossing omdat je daarmee niets verwijderd… yaayyyy

    Al dit soort berichten van de afgelopen weken levert alleen maar dezelfde reactie op: dohh?!?
    Al jn 2010 zei Zuckerberg ”privacy is dead”.
    Eerder al, in 1999, zei de ceo van sun microsystems. You have zero privacy anyway. Get over it.

    Mensen zijn gewoon niet bewust van wat ze allemaal op internet en sociale media specifiek doen.
    Alles wat facebook van je weet, heb je zelf aangeleverd.

  4. Origineel geplaatst door Michel
    Met andere woorden.. You’re fr#ckt..
    Nu je account verwijderen is geen oplossing omdat je daarmee niets verwijderd… yaayyyy

    Origineel geplaatst door Gabor
    Al dit soort berichten van de afgelopen weken levert alleen maar dezelfde reactie op: dohh?!?
    Al jn 2010 zei Zuckerberg ”privacy is dead”.
    Eerder al, in 1999, zei de ceo van sun microsystems. You have zero privacy anyway. Get over it.
    Mensen zijn gewoon niet bewust van wat ze allemaal op internet en sociale media specifiek doen.
    Alles wat facebook van je weet, heb je zelf aangeleverd.

    Beide uitspraken kunnen nog geen 10 jaar later worden gekwalificeerd als de ‘domste’ uitspraken van dit moment. Gevolgd door:”Ik heb toch niets te verbergen.” Hoe kun je als CEO dit soort uitlatingen doen en ermee weg komen? Enfin….we stonden erbij en keken ernaar…..

  5. (Red.) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.

  6. Het verbaasd mij nog steeds wat mensen voor data op het internet gooien zonder hierbij stil te staan.
    Voorbeeld: iemand wilde iets van mij kopen via internet. Ik had alleen zn voor- en achternaam (via zn emailadres). even gezocht op facebook naar zn naam en vrijwel alle informatie staat daar:
    – woonplaats
    – persoonlijke foto’s
    – gevolgde studie
    – huidig werk
    – relatie
    Uit dingen zoals de foto’s is vaak ook te zien wie de ouders zijn en persoonlijke interesses zoals hobby’s.

    Staat de studie of werk er niet tussen? Even zoeken op linkedin en ja hoor, alle historie zoals werkervaringen en gevolgde opleidingen.

    Je hoeft geen computer nerd te zijn om dit soort informatie uit te zoeken.
    Ik gebruik zelf geen facebook, heb mn linkedin profiel al jaren niet gebruikt en vertrouwelijk informatie zoals adres en woonplaats gooi ik al helemaal niet op internet.
    Ik denk zelfs 2x na voordat ik ergens een telefoonnummer invul bij bijvoorbeeld online aankopen.

    Nu ik lees dat een simpel, satirisch spel persoonlijke gegevens ontving van meer dan 180.000 mensen ben ik nog blijer dat ik nooit een facebook profiel heb aangemaakt.

  7. @Milan: Ik had ook FB. Maar bij mij zag je alleen mijn profielpic en voor/achternaam. Meer niet. Alleen mijn Fb friends(die ik in real ken) konden het zien. Heb nu al tijdje geen Fb meer. En App ook niet meer. Want helaas hoort App bij Fb sinds 4 jaar.

    Skype,Bbm,Facetime,Imessage en Mail zijn genoeg.