Facebook lijkt de laatste tijd behoorlijk aan het kopiëren te zijn. Het succes van Snapchat is hen niet ontgaan, waarna ze afgelopen zomer het soortgelijke Instagram Stories introduceerde. Later volgden nog WhatsApp Status en Messenger Day in Facebook’s Messenger-app. Als laatste app krijgt binnenkort ook Facebook zelf een Stories-functie. Maar wat vinden designers bij Facebook er nou eigenlijk zelf van?
Facebook-designer: ‘Stories-functie goed voor gebruikers’
Facebook krijgt de laatste tijd veel de kritiek dat ze functies van Snapchat aan het kopiëren zijn. Ook in de reacties op iCulture wordt Facebook regelmatig van kopieergedrag beschuldigd. Dat is terecht, gezien de enorm sterke overeenkomst tussen de Stories-functies in Facebook’s apps (Instagram, WhatsApp en Messenger) en Snapchat’s Verhalen. Mills Baker, voormalig Product Designer bij Facebook, heeft zich uitgelaten over de toevoeging van de Stories-functies in Facebook-apps.
Allereerst zegt hij dat Stories slechts een format is en geen app. Hij vindt het toevoegen van zo’n functie vooral goed voor de gebruikers en daarom geen probleem dat de functie veel lijkt op Snapchat. De reden dat Facebook de functie toegevoegd heeft, is omdat Facebook, WhatsApp en Instagram plekken zijn waar de meeste vrienden van de 1,7 miljard gebruikers zich bevinden.
Stories geen bedreiging voor basisfuncties
Bovendien zegt hij dat er maar weinig formats, functies of apps zijn die echt innoveren. Het zijn in de meeste gevallen gecombineerde ideeën die op een bepaalde manier uitgevoerd zijn. Als Facebook zich slecht zou moeten voelen voor het kopiëren van Snapchat’s functies, dan zou Apple zich ook slecht moeten voelen ten opzichte van Xerox PARC, zo redeneert Mills Baker. Xerox PARC is bekend van onder andere laserprinters en de ethernetaansluiting. Het gaat volgens Baker vooral om het gebruik en de voordelen daarvan en niet zozeer om de ervaring. Wel geeft hij eerlijk toe dat Snapchat de erkenning verdient voor hetgeen zij gepresteerd hebben.
Tot slot geeft hij aan dat het format van Stories als aanvulling dient op de bestaande functies. Dankzij Stories kan Facebook de functies uitbreiden, zonder dat de basisfuncties van Facebook verloren gaan. Hoewel dankzij de komst van Stories in Instagram minder mensen gebruikmaken van de tijdlijn, blijft de basis van Instagram hetzelfde. Wel geeft hij aan dat designers bang waren dat gebruikers vonden dat Facebook aan het kopiëren is. Maar hier onderbouwt hij de keuzes door te stellen dat Snapchat zelf ook niet het wiel opnieuw uitgevonden heeft. De belangrijkste reden voor Facebook is dat ze zoveel mogelijk mensen de mogelijkheid willen geven om meer van hun leven te delen. Stories is daar slechts een format voor, waardoor het voor hen als een logische stap gezien werd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Facebook Messenger werkt nu eindelijk met Siri en krijgt voicemailfunctie (21-11)
- Shazam heeft nu 100 miljard keer muzieknummers herkend: hoeveel Shazams heb jij? (20-11)
- Huidige eigenaar wil van Flitsmeister-app af (15-11)
- Google nu met Gemini-app voor iPhone: download hem hier (14-11)
- Final Cut Pro voor Mac krijgt reeks nieuwe AI-functies met nieuwste update (14-11)
Instagram is een populair sociaal netwerk voor het delen van foto's, video's, stories en meer. Ontdek alles over de functies zoals Instagram Stories, gezichtsfilters en live video's. Zo haal je meer uit Instagram en krijg je meer likes.
- Alles over Instagram op de iPhone
- Instagram Stories maken en bekijken
- Instagram Reels
- Alles over Instagram video's
- Betere foto's maken voor Instagram
- Tips voor Instagram: meer foto's, meer likes
- Meerdere foto's tegelijk delen op Instagram
- Instagram op de iPad gebruiken
- Meerdere Instagram-accounts gebruiken
- Instagram beveiligen met tweestapsverificatie
Reacties: 3 reacties