Facebook’s nieuwe Livestage-app: alleen voor tieners, alleen video’s

Lifestage is de nieuwste poging van Facebook om tieners te lokken. Met de app kun je videoberichten delen met klasgenoten van dezelfde school.

Tienermeisjes

Facebook gaat met de nieuwe app Lifestage terug naar z’n roots: een soort ‘smoelenboek’ voor jongeren, maar dan wel aangepast aan de huidige tijd en voor een jongere doelgroep. Lifestage is gericht op middelbare scholieren die elkaar beter willen leren kennen. Dit doe je niet met statusberichtjes of foto’s, maar door video’s te maken over de dingen die je leuk vindt.


michael-sayman-facebookHet leuke is dat Lifestage is ontwikkeld door een tiener, namelijk de 19-jarige Michael Sayman, die werkzaam is voor Facebook. Hij bedacht, dat het leuk zou zijn om Facebook, dat in 2004 werd opgericht, te vertalen naar een vorm die in 2016 zou aanslaan. “Ik wilde iets maken dat mijn vrienden zouden gebruiken”, aldus Sayman. Hij is een typisch succesverhaal van zijn generatie: hij leerde zichzelf programmeren toen hij 13 was, met cursussen die hij online vond.

Facebook Lifestage

Lifestage is bedoeld voor mensen tot 21 jaar. Ben je ouder, dan kun je alleen je eigen profiel zien, maar mag je geen video’s posten. Ook is de app op dit moment beperkt tot de Amerikaanse App Store, maar het is desondanks interessant genoeg om nu al wat nader te bekijken. Lifestage draait namelijk volledig om video’s. Facebook weet dat tieners gaat praten over de dingen die ze wel en niet leuk vinden en wat hun beste vrienden zijn. Niet iedereen heeft het talent om uit te groeien tot een YouTube- of Snapchat-ster, maar dat geeft niet: met een persoonlijke video kun je toch je klasgenoten laten zien wie jij bent.

Facebook Lifestage

Facebook Lifestage bevat weinig functies. Je kunt geen berichtjes sturen of video’s van anderen liken. Wel kun je zien hoe vaak je profiel is bekeken. Opvallend is dat voor Lifestage geen Facebook-account nodig is, maar dat is wellicht met opzet gedaan. Jongeren verlaten Facebook en dit is een slimme manier om ze binnen te halen, zonder dat je een Facebook-profiel hoeft aan te maken. Wel moet je aangeven op welke school je zit. Je krijgt dan videoprofielen te zien van schoolgenoten en scholen in de buurt.

Minstens 20 mensen van dezelfde school
Het werkt alleen als minstens twintig tieners van een bepaalde school zich hebben aangemeld; ook alweer een slimme manier om te zorgen dat de scholieren elkaar aanmoedigen om mee te doen. Of het gaat werken? Dat is nog de vraag, maar de aanpak van de nieuwe app is in ieder geval verfrissend anders dan Facebook’s gebruikelijke werkwijze om steeds functies van Snapchat en andere concurrerende diensten over te nemen. Toch lijkt Lifestage ook weer bedoeld als directe aanval op Snapchat, de grootste concurrent voor Facebook onder tieners. In 2013 probeerde Facebook Snapchat over te nemen voor 3 miljard dollar, maar dat mislukte. Sindsdien probeert Facebook op allerlei manieren om functies te verzinnen die tieners leuk vinden.

Via een Amerikaans App Store-account kun je Lifestage al wel downloaden, maar je hebt er nog niet zoveel aan. Je moet namelijk een school kiezen (in de VS) en zult dan al snel tegen het probleem aanlopen dat je geen klasgenoten kent.

Informatie

Laatst bijgewerkt
22 augustus 2016 om 9:25
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.