Facebook luisterde mee met audioberichten in Messenger
Opnames uitgeschreven door extern bedrijfEen paar weken geleden kwam in het nieuws dat Apple inhuurkrachten gebruikt om Siri-opnames te analyseren. Een paar weken daarvoor bleek al dat Google meeluisterde met Nederlandse gesprekken. Niet alleen Google maar ook Apple stopte voorlopig met het meeluisteren van gesprekken. Maar hoe zit het eigenlijk met Facebook? Bloomberg ontdekte dat ook Facebook mensen inhuurde om mee te luisteren.
Facebook luisterde mee via Messenger
Het zou gaan om honderden krachten die door Facebook ingehuurd waren om audioberichten van Facebook-gebruikers uit te schrijven. De mensen die dit deden kregen niet te horen waar de audio precies vandaan kwam en hoe Facebook dit opgenomen heeft. Zij kregen soms vulgaire gesprekken te horen, zonder te weten waarom Facebook dit uitgeschreven wilde hebben. Eén van de bedrijven is het Amerikaanse TaskUs.
Facebook wordt vaak beschuldigd van stiekem meeluisteren, bijvoorbeeld om bepaalde advertenties te tonen. Dit idee wordt versterkt doordat je bijvoorbeeld met iemand praat over een vakantiebestemming, waarna je vervolgens een advertentie in je tijdlijn ziet over exact dat land. Mark Zuckerberg ontkende eerder dat Facebook dit doet. Ze luisteren alleen mee zodra de gebruiker specifiek toegang gegeven heeft tot de microfoon en gebruikmaakt van bepaalde audiofuncties.
Het gaat dus om een functie in Facebook Messenger, waarbij audioberichten in chats uitgeschreven worden. Hoewel je als gebruiker hier toestemming voor moet geven, laat Facebook nergens weten dat ze het uitschrijven uitbesteden aan inhuurkrachten. Facebook deed dit naar eigen zeggen om te checken of de kunstmatige intelligentie van Facebook het bericht wel goed interpreteert.
Meeluisteren tijdelijk gestopt
Net als Google en Apple geeft Facebook aan dat ze tijdelijk gestopt zijn met het meeluisteren. “Net als Apple en Google hebben we het door mensen controleren van audiogesprekken gepauzeerd”, zo geeft het bedrijf aan. De functie om audioberichten uit te laten schrijven is niet in elk land beschikbaar. Facebook legt op een aparte supportpagina uit hoe je dit uitschakelt. In Nederland hebben we de functie niet kunnen ontdekken, maar desalniettemin is het goed om te weten dat ook Facebook zich schuldig maakt aan dergelijke praktijken.
Hoe zit het met WhatsApp?
De vraag is hoe dit nu zit met WhatsApp. Net als Messenger is WhatsApp in handen van Facebook. Ook in WhatsApp kun je audioberichten versturen, maar WhatsApp heeft geen functie om de berichten uit te laten schrijven. Bovendien belooft WhatsApp dat alle berichten (zowel tekst als audio) via end-to-end-encryptie versleuteld zijn en dat alleen jij en de ontvanger het bericht kunnen lezen of horen. Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je toegang tot de microfoon uitschakelen. Ga hiervoor op je iPhone naar Instellingen > Privacy > Microfoon.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Facebook is (van moederbedrijf Meta) 's werelds grootste sociale netwerk, met apps voor de iPhone, iPad en desktop. Met diverse tips en gidsen helpen we je op weg om meer uit het sociale netwerk te halen, hoe je je privacy op Facebook kan verbeteren en meer. Wil je stoppen met Facebook, dan lees je hier ook hoe je Facebook kan verwijderen en je account kan opzeggen.

- Alles over Facebook
- Privacy op Facebook verbeteren
- Alternatieven voor de Facebook-app
- Facebook-account verwijderen
- Meest recente berichten in Facebook bekijken
- Facebook fotoalbums downloaden
- Facebook-app werkt niet op je iPhone? Probeer dit
- Facebook-notificaties uitschakelen
- Snel je Facebook-status bijwerken
- Facebook tweestapsverificatie via verificatie-app
- Donkere modus in Facebook Messenger
- Hoeveel tijd besteed jij in Facebook?
- Facebook verwijderen, account opzeggen en meer
- Volg iCulture op sociale media: Facebook en meer
Het is dat het merendeel WhatsApp gebruikt maar gevoelsmatig heb ik meer met Telegram. (Zal waarschijnlijk ook niet helemaal pluis zijn 🙈 maar hoor bijna niets over privacy schending)
Mensen verklaren mij soms voor gek, maar het is mij vaker voorgekomen dat ik een face-to-face of telefonisch gesprek met vrienden over bijv. ‘Skeelers’ of specifieke ‘vakantiebestemmingen’ zonder deze op Google te hebben opgezocht en verdomt…. ik krijg op mijn Facebook timeline exact adv. van Skeelers te zien of kortingen op die vakantiebestemming. Bizar!! Toeval en Tech… ik geloof er niet meer in. 🤓
Ik heb dat laatste ook als ervaren. Maar er is geen concreet bewijs voor dat het ook echt zo is. Heb dat ook wanner ik over bbqen praat. Krijg ik ineens weber reclame. Maar je kan het ook omdraaien. In bepaalde perioden gaan mensen vakantiebestemming zoeken en of bbqen. Dus het kan ook gewoon enorm goede marketing zijn.
Iedereen wil zich van alle (lamme) gemakken laten bedienen. Al die HomePods etc. Als t niet goed werkt wordt er geklaagd en als er wat gedaan wordt om het goed te laten werken dan krijg je dit..
Elkaar gewoon lekker bellen ipv alles via een robot door te sturen, blijf je ook socialer van..
Ik heb niets te verbergen, hoop dat ze er opgewonden van raken…
Dat zullen ze zeker. Ze maken een goed profiel van je saaie bestaan. En zullen hier veel geld aan verdienen. Zonde, als je erover nadenkt. Je zou het geld toch liever in je eigen zak steken, denk ik?
@Roy: ‘Waarom is privacy belangrijk als ik niks te verbergen heb?’
On topic:
Facebook probeert zich op deze manier te profileren tussen Google en Apple met hun spraakassistenten waarvan iedereen had kunnen weten dat deze opnamen ter verbetering hiervan (anoniem) beluisterd worden.
Bij Facebook is het echter heel anders, het betreft hier audiofragmenten, audiogesprekken en wellicht ook gewone conversatie’s die je ‘real life’ voert met anderen, mits je toestemming hebt gegeven je microfoon te gebruiken die uitgeschreven worden. Deze zijn qua privacy veel gevoeliger als : Hey Siri, zet de lichten in de woonkamer aan, of maak een routebeschrijving naar de Apple Store en veel waardevoller voor een advertentieboer als Facebook.
Dus bij deze: Foei Facebook, nooit meer doen boefjes..
Maar dat is wishfull thinking helaas.
Je kan je beter afvragen welke dienst die met spraakherkenning werkt geen gesprekken analyseert om de spraakherkenning te verbeteren.
Waar zit nog meer spraakherkenning in? Hey BMW! Hey Mercedes! In auto’s zitten tegenwoordig ook al spraakassistenten. Hoe gaan die hier mee om?
Gewoon al die shit niet gebruiken.. zo simpel is het.
Siri staat uit, smoelboek gebruik ik niet en bij de Apps die ik wel gebruik staat microfoon uit.