Facebook Messenger laat gebruikers berichten intrekken: zo werkt het

Facebook Messenger is begonnen met de uitrol van een nieuwe functie: het kunnen intrekken van berichten die je eerder hebt gestuurd. Dat privilege is niet meer alleen voorbehouden aan CEO Mark Zuckerberg.

Facebook Messenger: unsend-functie

Een paar maanden geleden werd ontdekt dat Zuckerberg stiekem berichten uit zijn Messenger had gewist, terwijl dat voor gewone gebruikers onmogelijk is. Binnenkort kunnen ook andere gebruikers berichten intrekken, maar dit kan alleen in de eerste 10 minuten nadat het is afgeleverd. Zo kun je bijvoorbeeld een spelfout behalen of een berichtje dat je per ongeluk hebt gestuurd, zonder dat het jarenlang in je historie blijft hangen. Er staat wel een melding bij dat er een bericht is verwijderd. Verder is het zo dat Facebook de gewiste berichten een tijdje bewaart, zodat het in geval van conflicten teruggezet kan worden. Ernstige bedreigingen die iemand verstuurd heeft kunnen daardoor niet zomaar weggemoffeld worden.


De verwijderfunctie gaat van start in een beperkt aantal landen. Vandaag zijn Polen, Bolivia, Colombia en Litouwen. Daarna volgen andere landen zo snel mogelijk. Facebook kan functies op afstand aan en uit zetten en is dus niet afhankelijk van de kerstsluiting van de App Store. Ondertussen wordt gewerkt aan nog meer functies om berichten in te trekken, bijvoorbeeld door te zorgen dat een bericht of een complete conversatie na een bepaalde datum automatisch verdwijnt.

Facebook Messenger unsend

Zo werkt het verwijderen van Messenger-berichten

Om een bericht te verwijderen druk je met een long press op het bericht. Je ziet dan opties zoals het kopiëren, doorsturen en vertalen van het bericht. De optie Remove is nieuw. Je krijgt dan nog de optie om het alleen voor jezelf of voor iedereen te verwijderen. Ook geeft Messenger wat info om duidelijk te maken wat er gebeurt als je een bericht weggooit:

You’ll permanently remove this message for all chat members. They can see you removed a message and still report.

De ontvanger ziet dus dat er een bericht is verwijderd en heeft de mogelijkheid om dit te rapporteren. Vervolgens kan Facebook het bericht weer terugzetten, als daar reden toe is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij overtredingen van het beleid.

Messenger: verwijderen voor iedereen

Facebook kondigde in april aan dat er aan de verwijderfunctie zou worden gewerkt, kort nadat het verdwijnen van berichten bij Zuckerberg was ontdekt. In dat geval was niet te herkennen dat er berichten waren weggehaald. De buitenwereld zag het als misbruik van vertrouwen en macht, van een bedrijf dat toch al niet zo gunstig in het nieuws was. Het leek erop dat Facebook wat bewijsmateriaal rondom schandalen wilde wegpoetsen. Facebook beweerde echter dat het bedoeld was om de privacy van hooggeplaatste medewerkers en handelsgeheimen te beschermen. Na een Sony-hack in 2014 nam het bedrijf extra maatregelen, waaronder een beperkte beschikbaarheid van Zuckerberg’s berichten in Messenger. Maar het leek ook te zijn bedoeld om ‘foute’ berichten uit het verleden onvindbaar te maken. Zo zou Zuckerberg in 2004 tegen een vriend hebben gezegd: “Als je ooit info over iemand op Harvard nodig hebt, vraag gewoon. Ik heb meer dan 4000 emails, foto’s, adressen…” Op de vraag hoe hij daaraan kwam, antwoordde Zuckerberg: “Mensen hebben het gewoon ingestuurd, ik weet niet waarom. Ze vertrouwen me, stom volk.”

Wie is eigenaar van een bericht?
Bij Instagram is het al langer mogelijk om berichten in te trekken. Dat het bij Facebook wat langer heeft geduurd zou te maken hebben met aanpassingen aan de serverkant. Messenger-baas Stan Chudnovsky vertelde TechCrunch dat het de vraag is wie eigenaar is van een bericht. Voordat je een bericht verstuurt in de Messenger-app is het van jou, maar als het aankomt bij de ontvanger is het van beiden, redeneert Chudnovsky. Facebook heeft voor 10 minuten gekozen omdat ze merkten dat de meeste fout geplaatste berichten binnen een minuut worden weggehaald. Door de periode op te rekken naar 10 minuten denkt Facebook extra soepel te zijn.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.