Die data werd doorgestuurd naar moederbedrijf Facebook, dat daardoor een goed beeld kreeg welke apps mensen zoals gebruiken. Facebook kon daardoor precies achterhalen hoe goed andere apps zoals Snapchat het doen. Onavo was volgens Apple in strijd met de nieuwe privacyregels die sinds juni actief zijn en die beperken hoeveel gebruikersdata een app mag verzamelen. Na overleg tussen beide bedrijven is Facebook akkoord gegaan met terugtrekken van de app.
Volgens anonieme bronnen van The Wall Street Journal zou Apple eerder deze maand Facebook hebben geïnformeerd over het feit dat Onavo Protect in strijd was met de regels.
In een reactie zegt Apple zelf:
We werken hard om de privacy en data van gebruikers te beschermen in het hele Apple-ecosysteem. In de nieuwste update van onze richtlijnen maken we expliciet duidelijk dat apps geen informatie mogen verzamelen over welke andere apps op het toestel van een gebruiker zijn geïnstalleerd, als dat wordt gebruikt voor analyse of advertenties/marketing. Apps moeten duidelijk maken welke gebruikersdata wordt verzameld en hoe het wordt gebruikt.
Op deze punten was de Onavo Protect-app in overtreding. De app beloofde een veilige internetverbinding, waardoor je identiteit minder makkelijk kan worden achterhaald. Maar tegelijk registreerde de app wel allerlei gebruikersdata, die naar Facebook werden gestuurd.
Onavo kwam in maart 2018 al in het nieuws, nadat de bekende beveiligingsonderzoeker Will Strafach in kaart had gebracht welke gegevens Onavo zoal verzamelt. Dat bleken er nogal wat. Ook verzamelde Onavo data op het moment dat de app niet actief was.
Onavo was een gratis app, die al sinds 2013 bestond. Nog datzelfde jaar werd het achterliggende bedrijf door Facebook overgenomen. Hoewel alle marketing rondom de app erop was gericht om consumenten te beschermen tegen ‘kwaadaardige websites’ en het beschermen van persoonlijke informatie, ging de app zelf niet zo netjes met de informatie om. Onavo verzamelde bijvoorbeeld informatie over de internetactiviteiten van gebruikers. Facebook kon dit gebruiken om overnames te doen, zoals de aankoop van WhatsApp.
Heb je de app gedownload en ben je tevreden gebruiker, dan kun je Onavo gewoon blijven gebruiken. Er zullen echter geen updates meer komen. Wil je wel updates, dan zul je naar de Android-versie moeten overstappen, want die blijft gewoon beschikbaar in de Google Play Store.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Facebook Messenger werkt nu eindelijk met Siri en krijgt voicemailfunctie (21-11)
- Shazam heeft nu 100 miljard keer muzieknummers herkend: hoeveel Shazams heb jij? (20-11)
- Huidige eigenaar wil van Flitsmeister-app af (15-11)
- Google nu met Gemini-app voor iPhone: download hem hier (14-11)
- Final Cut Pro voor Mac krijgt reeks nieuwe AI-functies met nieuwste update (14-11)
Facebook is (van moederbedrijf Meta) 's werelds grootste sociale netwerk, met apps voor de iPhone, iPad en desktop. Met diverse tips en gidsen helpen we je op weg om meer uit het sociale netwerk te halen, hoe je je privacy op Facebook kan verbeteren en meer. Wil je stoppen met Facebook, dan lees je hier ook hoe je Facebook kan verwijderen en je account kan opzeggen.
- Alles over Facebook
- Privacy op Facebook verbeteren
- Alternatieven voor de Facebook-app
- Facebook-account verwijderen
- Meest recente berichten in Facebook bekijken
- Facebook fotoalbums downloaden
- Facebook-app werkt niet op je iPhone? Probeer dit
- Facebook-notificaties uitschakelen
- Snel je Facebook-status bijwerken
- Facebook tweestapsverificatie via verificatie-app
- Donkere modus in Facebook Messenger
- Hoeveel tijd besteed jij in Facebook?
- Facebook verwijderen, account opzeggen en meer
- Volg iCulture op sociale media: Facebook en meer
Reacties: 1 reacties