Facebook-ontwikkelaar levert kritiek op Apple: “schaf reviewproces af”
De App Store ligt de laatste tijd steeds vaker onder vuur. Met name het reviewproces van Apple, waarbij applicaties al dan niet worden af- of goedgekeurd, krijgt veel kritiek. Het zou te streng en te bevooroordeeld zijn en bovendien zou Apple niet altijd dezelfde richtlijnen hanteren voor de verschillende applicaties. Bij het rijtje critici heeft zich nu ook de ontwikkelaar van de Facebook-applicatie voor de iPhone gevoegd. Op weblog Mashable is een artikel verschenen over de blogpost van ontwikkelaar Joe Hewitt. Hierin levert hij met name forse kritiek op het reviewproces van Apple en beargumenteert waarom hij vindt dat Apple dit complete proces af zou moeten schaffen. Verder zegt hij, dat het iPhone-applicatieplatform open zou moeten zijn, net zoals dat bij het Android-platform het geval is. Dat dit chaos en beveiligingsproblemen op zou leveren doet hij af als onzin.
Oh, but you say that iPhone apps are different [than the web], because they run native code and can do scary things that web pages can’t? Again, you’re wrong, because iPhone apps are sandboxed and have scarcely any more privileges than a web app. About the only scary thing they can do outside the sandbox is access your address book, but Apple can easily fix that by requiring they ask permission first, just like they must do to track your location.
Schuldig tot het tegendeel bewezen is
Hij zegt dat Apple een “guilty until proven innocent” beleid hanteert, waarbij iedere applicatie als verdacht wordt beschouwd, totdat Apple zelf concludeert dat het niks te vrezen heeft van de toepassing of het spel. Maar, zo zegt hij, dat heeft met de kwaliteit van de applicatie niks te maken. Apple zelf zegt voornamelijk op zoek te zijn naar bugs tijdens het reviewproces. John Hewitt denkt dat dit niet het geval is en dat het vaak juist op het juridische vlak misgaat tussen Apple en de ontwikkelaar.
The fact is this: Apple does not have the means to perform thorough quality assurance on any app. This is up to the developer. We have our own product managers and quality assurance testers, and we are liable to our users and the courts if we do anything evil or stupid. Apple may catch a few shallow bugs in the review process, but let’s face it, the real things they are looking for are not bugs, but violations of the terms of service. This is all about lawyers, not quality, and it shows that the model of Apple’s justice system is guilty until proven innocent. They don’t trust us, and I resent that, because the vast majority of us are trustworthy.
Een deel van de frustratie van Joe komt natuurlijk voort uit het feit dat het inmiddels alweer twee weken geleden is dat de update voor Facebook (3.0) is ingediend bij Apple.
How to fix
Mashable verwijst voor een mogelijk model naar het Android-platform. Hierop kunnen ontwikkelaars vrij hun applicaties uitbrengen en worden ze pas “gestraft” als achteraf blijkt dat er iets mis is gegaan. Ze noemen als explicitiet voorbeeld het succesvolle Layar aan, een augmented reality app voor Android-telefoons. Apple is nog steeds bezig dergelijke apps goed te keuren voor de iPhone.
Mashable zelf denkt niet dat Apple het reviewproces af zal schaffen, maar heeft wel een aantal tips om het proces te versoepelen en daarmee te versnellen:
- Breid het aantal reviewers uit: Apple moet het aantal mensen wat de applicaties bekijkt minstens verdubbelen. Er zijn nu simpelweg te weinig mensen om het grote aantal ingediende applicaties snel en goed te kunnen beoordelen.
- Creëer een “trusted developer” status. Deze ontwikkelaars kunnen dan vrijuit nieuwe applicaties en updates uitbrengen in de App Store. Het is vreemd dat Apple bijvoorbeeld de ontwikkelaars van de Facebook niet genoeg vertrouwd om de applicatie in een keer goed te keuren.
- Geef ontwikkelaars het voordeel van de twijfel. Dit is ook het kern van het betoog van Joe Hewitt. Behandel de ontwikkelaars met meer respect en ga er vanuit dat ze de juiste bedoelingen hebben met hun applicatie.
Misschien draagt het verhaal van Joe Hewitt, samen met andere vooraanstaande critici, eraan bij dat Apple nog eens goed naar het reviewproces gaat kijken. Het recente onderzoek van de FCC zal hierin waarschijnlijk ook zijn effect niet missen.
De hele blogpost van Joe Hewitt is na te lezen op zijn eigen website.
Via: Mashable
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 35 reacties