Deze data verzamelt Facebook met de Protect-app

De befaamde beveilligingsonderzoeker Will Strafach onderzocht de datapakketten die Facebook's Onavo Protect-app zoal verzamelt en vraagt zich af waarom Facebook zo nodig moet weten wanneer jouw iPhone-scherm aan of uit staat.

Facebook wil alles van je weten

Facebook heeft kortgeleden een link naar de Protect-app toegevoegd. Het leidt naar de VPN-app Onavo Protect, die ze in 2013 hebben overgenomen. Eerder waarschuwde de Consumentenbond al dat Facebook met Protect je telefoonnummer, locatie en bezochte websites verzamelt en die data doorverkoopt aan adverteerders. Nu heeft beveiligingsonderzoeker Will Strafach eens goed gekeken welke datapakketten de app nu eigenlijk verzamelt. En dat blijkt behoorlijk wat, want naast de al genoemde items uit de privacyvoorwaarden houdt Facebook ook dit in de gaten:

  • De tijdstippen waarop je je iPhone-scherm aan en uit zet.
  • Het dagelijkse datagebruik via Wi-Fi (ook als de VPN-functie uit staat)
  • Het dagelijkse mobiele datagebruik in bytes (ook als VPN uit staat)
  • Hoe lang de VPN verbonden is geweest


Normaal gebruik je een VPN-dienst om je eigen privacy te beschermen of toegang te krijgen tot diensten van thuis die je niet in het buitenland kunt gebruiken (bijvoorbeeld wanneer je Nederlandse tv-programma’s wilt kijken). Maar bij de VPN-dienst van Facebook is het doel precies omgekeerd: zoveel mogelijk data over je gedrag verzamelen, zodat dit gedeeld kan worden. Strafach schrijft:

Ik ontdekte dat Onavo Protect een Packet Tunnel Provider app-extensie gebruikt, die continu actief is zolang de VPN is verbonden, zodat er periodiek data naDeze data verzamelt Facebook met de Protect-appar Facebook (graph.facebook.com) gestuurd kan worden, als de gebruiker met zijn dagelijkse dingen bezig is.

Facebook Protect-optie

De kritiek op Onavo Facebook Protect is dat de app op een misleidende manier aan de man wordt gebracht. Onder het mom van extra privacy en veiligheid geeft je Facebook toestemming om nóg meer informatie over je te verzamelen, zoals je telefoonnummer en locatie.

Facebook Protect-info

Gek op data
Eerder deed Facebook al iets soortgelijks met de overname van de Moves-app: die registreerde automatisch op welke locaties je kwam en hoe je van A naar B bewoog: lopend, fietsend of in een gemotoriseerd vervoermiddel. Aanvankelijk zou Moves geen data delen met Facebook, maar na verloop van tijd gebeurde dat natuurlijk wél. Net zoals WhatsApp beloofde geen data te delen met Facebook, maar later toch een schakelaar daarvoor toevoegde. Met Onavo Protect kan Facebook nog veel meer bijhouden, zoals welke apps mensen gebruiken en hoe lang. Die data is nuttig voor Facebook, omdat ze daarmee de concurrentie in de gaten houden, zoals Snapchat. Ook kunnen ze precies zien welke apps in populariteit groeien, wat weer handig kan zijn bij het plannen van overnames of het inbouwen van nieuwe functies in de eigen app.

Privacy van Facebook (foto via Depositphotos)

Het complete verslag van Strafach is de moeite waard om door te lezen. Toch proberen? Je vindt de Onavo Protect-app in de App Store. Zelf even zoeken a.u.b.

Foto: everythingposs via Depositphotos.com

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.