‘Facebook gebruikt je telefoonnummer voor spamberichten via sms’

Sommige Facebook-gebruikers krijgen statusberichten van vrienden toegestuurd per sms. Facebook gebruikt hiervoor het telefoonnummer dat is ingesteld voor tweestapsverificatie. Het is nog onduidelijk of het gaat om een functie of een bug in het systeem.
Benjamin Kuijten -

Als je Facebook-gebruiker bent, is het verstandig om je account te beveiligen met tweestapsverificatie. Hiermee is niet alleen je wachtwoord, maar ook een eenmalige code nodig om ergens in te loggen. Zo voorkom je dat iemand die mogelijk jouw wachtwoord weet, eenvoudig kan inloggen. Zo’n eenmalige code kan Facebook naar je sturen via sms. Nu blijkt echter dat het telefoonnummer dat je daarvoor opgegeven hebt ook voor andere dingen gebruikt wordt. Sommige gebruikers krijgen namelijk sms’jes met daarin statusberichten van vrienden.

Facebook stuurt spam via sms

De Amerikaan Gabriel Lewis kreeg begin deze week ineens de statusberichten van vrienden doorgestuurd per sms, terwijl hij zich nooit aangemeld had voor dergelijke meldingen. Reageren op het berichtje had weinig nut, want de sms’jes bleven maar komen. Sterker nog, elke sms die hij stuurde werd als statuspost op zijn eigen profiel geplaatst. Dit is een functie die al een tijd beschikbaar is, maar door Lewis nooit is ingeschakeld.

https://twitter.com/Gabriel__Lewis/status/963121814166630400

Het is volgens The Verge nog niet helemaal duidelijk of de ontvangen sms-berichten het gevolg zijn van een bug of dat het gaat om een stille nieuwe functie gaat. Facebook zegt te kijken hoe ze de situatie kunnen verbeteren.

Telefoonnummer lastig uit te schakelen.
Heb je tweestapsverificatie voor Facebook ingeschakeld, dan is het vrij lastig om je telefoonnummer te verwijderen. Voor de extra beveiliging heb je een telefoonnummer óf een codegenerator en een beveiligingssleutel nodig. Externe apps voor tweestapsverificatie kunnen dienen als codegenerator, waarmee je codes ontvangt om mee in te loggen. Een beveiligingssleutel werkt op je mobiel echter alleen met NFC, wat niet ondersteund wordt op de iPhone. Een andere optie is een speciale USB-beveiligingssleutel, maar dit wordt weer niet ondersteunt in Safari en vereist een apart apparaat.

Je moet dus altijd een telefoonnummer opgeven om tweestapsverificatie in te schakelen. Door een codegenerator toe te voegen, zorg je er wel voor dat geen sms-berichten krijgt om in te loggen. De codegenerator voeg je toe via de Facebook-app:

  1. Open de Facebook-app en tik op het hamburgermenu rechtsonder.
  2. Kies onderaan voor Instellingen > Accountinstellingen.
  3. Tik op Beveiliging en aanmelding.
  4. Scroll naar Tweestapsverificatie gebruiken. Schakel het dan eventueel in en volg de stappen.
  5. Tik op Verificatie door derden en tik op Nu instellen. De app zal vragen om de benodigde app te openen.

Facebook tweestapsverificatie met codegenerator.

Je hebt hiervoor dus wel een app nodig die codes kan genereren. In onze gids met apps voor tweestapsverificatie vind je enkele voorbeelden. Populaire apps die dit aanbieden zijn 1Password en Google Authenticator.

Bekijk ook

Tweestapsverificatie apps gebruiken op iPhone en MacBook.

Beste apps voor tweestapsverificatie op iPhone en iPad

Je kunt je e-mail, social media-accounts en andere diensten nog beter beveiligen met tweestapsverificatie. In dit artikel vind je de beste apps die eenmalige inlogcodes bieden om veilig in te loggen.

Reacties: 10 reacties

  1. Goh echt. Die hele 2-trapsverificatie en vele andere zogenaamde beveiligingsmiddelen zijn enkel voor het stelen van persoonsgegevens. FB, Google en vele anderen misbruiken veiligheid vanaf dag 1 om meer data te verzamelen en te koppelen. Of dit nou gebeurt “per ongeluk” of iets te vroeg en ongenuanceerd uit “beta”, elk stukje data wat je deelt wordt door hun gebruik om de unieke profiel te vervolmaken en vervolgens te verkopen of te misbruiken.
    Het zijn bedrijven, die zijn niet moreel of duurzaam, dat is pertinente nonsens en wensdromen, je kunt het hun dus niet “kwalijk nemen”. Het eindeloze vertrouwen van consumenten/burgers in zowel die bedrijven als overheid en bij het woordje veiligheid meteen in het gelid springen, is wel degelijk een kwalijke zaak. Die mensen smeken om problemen, voor hunzelf of voor hun kinderen.

  2. Klopt.

    Een tijdje terug moest je overal je e-mail adres invullen, ook als het helemaal niet nodig was, nu laat je overal je telefoonnummer achterlaten, ook zonder dat dit noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij het aanmaken van een account op een app.

    Maar iedereen die ook maar een beetje nadenk snapt waarom dit is, zeker bij Facebook-achtige diensten, dus die ophef daarover is niet echt nodig.

    Je betaalt nu eenmaal die diensten met je gegevens.

  3. Ik krijg spam op Facebook zelf omdat ik ‘nog steeds’ mn nummer niet heb gegeven.
    Gezeik ook altijd.

  4. Dat hele FB is een grote farce… zeker die reacties van hun.

  5. Even via de computer in de instellingen op Facebook duiken en je kan daar alle sms-berichten zelf aan en uit zetten, en wat je wel en niet wilt ontvangen! Ergens bij meldingen!

    Probleem opgelost

  6. Origineel geplaatst door Michel
    Even via de computer in de instellingen op Facebook duiken en je kan daar alle sms-berichten zelf aan en uit zetten, en wat je wel en niet wilt ontvangen! Ergens bij meldingen!

    Probleem opgelost

    Gewoon geen smoelboek hebben en je communiceert nog eens normaal verbaal met mensen.
    Verder boeit het mij geen hol wat andere mensen delen en willen laten zien hoe een geweldig leven ze hebben één en al theater!

  7. @Demi: Inderdaad hele Facebook, Snapchat etc is 1 en al aandacht trekkerij, beetje hele leven delen nergens voor nodig.

  8. Haha Facebook… kansloos

  9. je kan ze echt niet vertrouwen. buiten apple maakt elke grote Amerikaanse Tech gigant zich schuldig aan gegevens diefstal. met of zonder jouw toestemming.

  10. Origineel geplaatst door aero
    je kan ze echt niet vertrouwen. buiten apple maakt elke grote Amerikaanse Tech gigant zich schuldig aan gegevens diefstal. met of zonder jouw toestemming.

    Apple doet dat ook hoor. Maak je maar geen illussies. Ze brengen het gewoon in een beter jasje. Maar uiteindelijk vallen ze allemaal onder de Patriot Act.