Uit een nieuw onderzoek van Telecompaper blijkt dat zowel Facebook als Twitter steeds minder populair worden onder Nederlandse tieners tussen de 12 en 15 jaar. Het percentage jongeren in deze leeftijdscategorie die de Facebook-app op zijn of haar telefoon heeft staan, is in drie jaar tijd gedaald met ruim 40%. De daling bij Twitter is nog veel groter met 67%.
Facebook en Twitter minder populair bij tieners
Facebook is nog steeds één van de grootste sociale netwerken in Nederland. Eind 2014 had 80% van de tieners tussen de 12 en 15 jaar de app van Facebook op zijn of haar smartphone geïnstalleerd. In drie jaar tijd is dit gedaald naar 46%, nog niet eens de helft van alle tieners. De gegevens zijn afkomstig van eind 2017, dus nog voordat Facebook en Cambridge Analytica in opspraak kwamen. Let er wel op dat het alleen gaat om het aantal tieners dat de app niet meer op zijn of haar telefoon heeft staan. Dat wil dus nog niet zeggen dat ze massaal hun Facebook-account verwijderd hebben. Naast Facebook zelf is er ook een daling te zien bij Facebook Messenger. Eind 2017 is dit gedaald van 50% naar 33%.
Voor Twitter is er nog minder goed nieuws. De Twitter-app staat eind 2017 nog maar bij 18% van de tieners geïnstalleerd, een daling van 67% ten opzichte van begin 2014. Toen had nog 55% van de kinderen tussen de 12 en 15 jaar de app van Twitter.
Instagram en Snapchat groeien nog steeds
Voor zowel Instagram als Snapchat is er beter nieuws. Onder deze groep jongeren groeit het percentage met de Snapchat- en Instagram-app nog steeds. Het percentage jongeren met de Instagram-app is verdubbeld in dezelfde periode als de daling bij Facebook. In drie jaar tijd is het percentage namelijk gestegen van 43% naar 86%. Voor Snapchat is de groei bij deze groep ook fors: van 48% naar 77% in drie jaar tijd. De top drie sociale apps bij deze tieners bestaat dus uit Instagram, Snapchat en WhatsApp. Laatstgenoemde staat op de eerste plek met een percentage van 98%.
Apple-apps bereiken meer jongeren
Uit een eerder onderzoek bleek al dat de iPhone de populairste smartphone onder Nederlandse jongeren was, met een percentage van 52%. Dat betekent logischerwijs ook dat meer jongeren iMessage en FaceTime op hun toestel hebben staan. Het nieuwe onderzoek zegt echter niets over het gebruik van deze apps, waardoor je over de populariteit van deze diensten onder deze groep op basis van dit onderzoek weinig kunt zeggen. Sinds iOS 10 is het mogelijk om standaardapps te verwijderen, maar dat geldt niet voor de Berichten-app waar iMessage in verwerkt zit.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Facebook Messenger werkt nu eindelijk met Siri en krijgt voicemailfunctie (21-11)
- Shazam heeft nu 100 miljard keer muzieknummers herkend: hoeveel Shazams heb jij? (20-11)
- Huidige eigenaar wil van Flitsmeister-app af (15-11)
- Google nu met Gemini-app voor iPhone: download hem hier (14-11)
- Final Cut Pro voor Mac krijgt reeks nieuwe AI-functies met nieuwste update (14-11)
Facebook is (van moederbedrijf Meta) 's werelds grootste sociale netwerk, met apps voor de iPhone, iPad en desktop. Met diverse tips en gidsen helpen we je op weg om meer uit het sociale netwerk te halen, hoe je je privacy op Facebook kan verbeteren en meer. Wil je stoppen met Facebook, dan lees je hier ook hoe je Facebook kan verwijderen en je account kan opzeggen.
- Alles over Facebook
- Privacy op Facebook verbeteren
- Alternatieven voor de Facebook-app
- Facebook-account verwijderen
- Meest recente berichten in Facebook bekijken
- Facebook fotoalbums downloaden
- Facebook-app werkt niet op je iPhone? Probeer dit
- Facebook-notificaties uitschakelen
- Snel je Facebook-status bijwerken
- Facebook tweestapsverificatie via verificatie-app
- Donkere modus in Facebook Messenger
- Hoeveel tijd besteed jij in Facebook?
- Facebook verwijderen, account opzeggen en meer
- Volg iCulture op sociale media: Facebook en meer
Reacties: 2 reacties