In iOS 11 worden 32-bit apps niet meer ondersteund. Ook vanaf macOS 10.15 werken 32-bit apps niet meer op de Mac. Dat betekent dat je je favoriete spelletjes misschien niet meer kunt spelen en dat sommige handige apps het niet meer doen. In dit artikel lopen we de verschillende opties langs, hoe je hiermee om kunt gaan. Hoe kom je in contact met de oorspronkelijke ontwikkelaar? Hoe groot is de kans dat er nog een update komt? Aan het eind van dit artikel bieden we je de mogelijkheid om op zoek te gaan naar een alternatief voor jouw favoriete app.
Verouderde app: wat kun je doen?
Sinds de komst van iOS 11 zijn er veel apps die helaas niet meer werken, omdat ze niet bijgewerkt zijn voor 64-bit. Dat geldt bijvoorbeeld voor Voice Dictation, een app waar iCulture-lezer Willy gek op is. We bespraken de app in 2012 en hij is sinds 2013 niet meer bijgewerkt. Deze 32-bit is sinds iOS 11 niet meer te gebruiken. “Het zou eeuwig zonde zijn als deze app voor gebruik verloren zou gaan. Ik ken geen enkel spraak-tekstprogramma dat zo goed werkt!”, aldus Willy voor de verschijning van iOS 11.
Wat kun je in dat geval doen? Er zijn meerdere opties:
- Opvolger van de app zoeken
- Oorspronkelijke ontwikkelaar zoeken
- Achterliggende bedrijf zoeken
- Oude iPhone of iPad gebruiken
- Blijf zolang mogelijk op een ondersteunde firmwareversie
- Alternatieve app zoeken
- Zelf een nog betere app maken
Hoe controleer ik welke 32-bits apps ik nog heb?
Er is een eenvoudige manier om te controleren welke apps 32-bits zijn, maar dat werkt alleen als je op iOS 10.3 of nieuwer zit. Sinds iOS 10.3 toont Apple in de Instellingen-app een lijst met alle apps die “verouderd” zijn. Je vindt de lijst via Instellingen > Algemeen > Info > Apps. In eerdere versies dan iOS 10.3 zie je de melding pas als je de app opent: “Deze app maakt uw toestel mogelijk trager”.
Ook op de Mac verdwijnen 32-bit apps, maar dat geldt pas vanaf macOS 10.15 die eind 2019 verschijnt. Je hebt voor de Mac dus even de tijd om naar een alternatief te zoeken. Je kan nu wel al checken welke Mac-apps 32-bit zijn.
Geen weg meer terug
Het is natuurlijk eeuwig zonde als je in een app hebt geïnvesteerd, die straks niet meer te gebruiken is. Ook al heb je er jarenlang gebruik van gemaakt en heb je de aanschafprijs er al lang uit, toch wil je het liefst dat app blijft bestaan en probleemloos werkt. Zeker als het gaat om apps die bij accessoires horen, zoals het LEGO-spelletje Life of George of de Jumbo iPad-spelletjes Pim Pam Pet, Air Hockey, Ganzenbord en dergelijke. Die worden plots onbruikbaar, omdat de bijbehorende app niet meer te gebruiken is.
Er is helaas geen weg terug; Apple heeft in iOS 11 definitief afscheid genomen van 32-bit apps (en trouwens ook van 32-bit toestellen) en doet dat in macOS 10.15 ook op de Mac.
#1 Check of er een opvolger is
Soms brengen ontwikkelaars een compleet nieuwe versie van een app uit. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Virtuagym-apps die ik zelf op mijn iPhone had staan. Naast de huidige versie bleek ik ook nog een oude app van een paar jaar geleden te hebben. Die zat ergens verborgen in een mapje, waardoor ik die verouderde app bij elke nieuwe iPhone ongemerkt in de backup meenam naar mijn nieuwste toestel.
Ook de makers van Tweetbot hebben de gewoonte om bij grote app-updates de opvolger uit te brengen als een compleet nieuwe app, die je weer opnieuw moet aanschaffen en installeren. De oude app kun je het beste verwijderen, maar het kan wel eens gebeuren dat je het vergeet. Check in de App Store of er meerdere versies van jouw favoriete app zijn, want misschien is er sindsdien een opvolger verschenen.
#2 Zoek de oorspronkelijke ontwikkelaar
Ontwikkelaars zijn gewoon mensen: op een gegeven moment zijn ze het zat om een app nog langer te onderhouden. Vijf jaar geleden zaten ze in een fase van hun leven met veel vrije tijd en maakten ze een app, gewoon voor de lol. Soms is het niet meer dan een hobby en waren er nooit plannen om een serieuze business rondom de app op te bouwen of om deze voor langere tijd te onderhouden. Inmiddels hebben ze kinderen, een vaste baan bij een groot bedrijf of zijn er andere omstandigheden waardoor het er niet meer van komt.
Eerder genoemde iCulture-lezer Willy is van plan om contact op te nemen met de ontwikkelaars van de Voice Dictation-app. Omdat we eerder over de app geschreven hebben, is al wel wat informatie te achterhalen. Er is sprake van een “hobbyproject van twee Franse ontwikkelaars”, zo schreven we in ons eerdere artikel. Hun bedrijf heette BrothersApps, maar de bijbehorende website bestaat niet meer.
Omdat we destijds één van de ontwikkelaars interviewden over problemen met de app, hebben we ook een naam: Simo Alaoui. Via Facebook, Linkedin en andere profielensites kun je deze persoon proberen op te zoeken, maar het spoor loopt daarbij grotendeels dood. De meeste Simo Alaoui’s wonen in Marokko, zijn niet werkzaam als ontwikkelaar en hebben niet in Frankrijk gewoond. Het zou in dit geval wat onzinnig zijn om alle mensen met dezelfde naam te benaderen, in de hoop dat de juiste persoon ertussen zit.
Zelfs al zou je de oorspronkelijke ontwikkelaar kunnen achterhalen, dan nog is de kans klein dat hij tijd en zin heeft om de app te updaten. Er zijn sinds 2013 veel vernieuwingen en verplichtingen bijgekomen en de hele app moet van de grond af opnieuw worden gebouwd. Bij een voormalig hobbyproject hebben mensen daar vaak geen zin in.
#3 Zoek het achterliggende bedrijf
Gelukkig is er bij de app Voice Dictation nog wel een ander spoor. Bij elke App Store-app staat een linkje naar de supportpagina van de ontwikkelaar. Daarmee ontdekten we dat de app tegenwoordig op naam staat van Quanticapps, een Brits ontwikkelbedrijfje dat nog steeds actief is. Waarschijnlijk hebben zij de app ooit overgenomen. Dat de app-screenshots de Franse providernaam Bouygues tonen is in ieder geval een aanwijzing dat er een link met Frankrijk is.
Of ze nog bereid zijn om de verouderde app bij te werken is de vraag, maar je kunt het altijd proberen. Je zou via LinkedIn, Google of de about-pagina van het bedrijf kunnen kijken of de oorspronkelijke ontwikkelaar er nog werkzaam is en proberen een e-mailadres of andere contactgegevens te achterhalen, maar je kunt ook via het algemene contactformulier informeren bij het bedrijf. Andere apps van dezelfde ontwikkelaar bekijken kan ook helpen, want misschien hebben ze een opvolger uitgebracht met een compleet andere naam.
#4 Bewaar een oude iPhone, iPad of Mac
Gaat het om een app die je niet dagelijks nodig hebt, bijvoorbeeld een spelletje, dan kun je overwegen om daarvoor een ouder toestel te blijven gebruiken. De meeste mensen hebben nog wel een oude iPad liggen, die niet te updaten is naar iOS 11 (bijvoorbeeld een iPad 3 of 4, een iPad mini 1 of een oudere iPod touch). Het kan een prima oplossing zijn voor apps die je niet meer zo vaak gebruikt.
#5 Blijf zolang mogelijk op iOS 10 en macOS Mojave
Je kunt er ook voor kiezen om niet naar iOS 11 te updaten. Je loopt dan echter wel nieuwe functies en belangrijke beveiligingsupdates mis. Je kunt beste zelf de overweging maken om wel of niet te updaten. Gebruik je de getroffen app niet vaak, dan is het niet de moeite waard om op iOS 10 te blijven. Kan je echter niet zonder, dan is het misschien beter om nog even op iOS 10 te blijven. Maar uiteindelijk zul je toch de sprong moeten maken, hetzij omdat je overstapt naar een nieuw toestel, of omdat je anders belangrijke beveiligingsupdates misloopt.
Hetzelfde geldt voor macOS. Voorlopig kun je nog tot september 2019 voort, want macOS Mojave uit 2018 ondersteunt nog wel 32-bit apps. Maar daarna is het echt over en uit. Ben je bijvoorbeeld voor je werk afhankelijk van een specifiek programma dat nog in 32-bit werkt, dan kun je zo lang mogelijk op macOS Mojave of macOS High Sierra blijven.
#6 Ga op zoek naar een alternatieve app
Zoals gezegd is er weinig kans dat ontwikkelaars een sterk verouderde app nog gaan updaten, ook al ben je een trouwe fan. Het kost domweg te veel moeite om aan alle nieuwe eisen van Apple te voldoen. Apps moeten tegenwoordig rekening houden met de nieuwste stermresoluties en moeten met de nieuwste ontwikkeltools zijn gemaakt.
Lukt het niet om de oorspronkelijke ontwikkelaar te overtuigen, dan zul je op zoek moeten naar een alternatieve app die ongeveer hetzelfde doet. We publiceren op iCulture regelmatig applijsten waarmee je makkelijk een alternatief kunt vinden, bijvoorbeeld een goede agenda-app of een goede app om slaap te analyseren. We hebben applijsten over elk denkbaar onderwerp en anders kun je in de App Store zelf op zoek gaan naar de gewenste term.
#7 Maak zelf een nóg betere app
Is er niets te vinden dat lijkt op jouw favoriete app, dan is het altijd mogelijk om zelf aan de slag te gaan. Dat het (soms met wat tegenslagen) écht wel lukt is te lezen in de vele ervaringsverhalen die we gepubliceerd hebben, zoals onlangs over de ervaringen van Erwin Oudshoorn. Zijn grootste struikelblok was het vinden van een goed idee voor een app, maar daar heb jij geen last van: je weet al wat je favoriete app doet en welke verbeteringen je er het liefst in zou willen zien. Lukt het echt niet om zelf te programmeren, dan zou je ook een inzameling (crowdfunding) kunnen organiseren om een externe ontwikkelaar te kunnen betalen.
Zoek jij een alternatief voor je favoriete app?
Heb je alle mogelijkheden uitgeput en lukt het echt niet om een alternatief te vinden voor jouw favoriete app? In de reacties kun je andere iCulture-lezers om hulp vragen. Misschien weten zij een goed 64-bit alternatief voor de app die jij zo graag gebruikt. Als je andere opties weet om nog van je 32-bit apps te kunnen genieten, helpt dat natuurlijk ook.
- 2017 - 19 juni: Info hoe je kunt zien welke apps nog 32-bits zijn toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Komt er nog een Apple TV-versie van KPN's tv-app? Dit is de nieuwste info (19-12)
- Je kan nu ook WhatsAppen met ChatGPT (19-12)
- Instagram laat je nu terugblikken op 2024 met een fotocollage (17-12)
- Monument Valley 3 nu te downloaden (maar je hebt er Netflix voor nodig) (12-12)
- App Store Awards 2024: dit zijn de winnaars volgens Apple (11-12)
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.
- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Reacties: 42 reacties