FBI en Cellebrite gaan meer iPhones uitlezen
De FBI heeft overheidsdiensten in de VS beloofd dat ze zullen helpen om iPhones te ontgrendelen, als daar door een rechter om wordt gevraagd. Daarmee heeft de FBI er een nieuwe taak bij gekregen: als dienstverlener voor het kraken van iPhones. Het inmiddels vrijwel zeker dat de FBI daarbij samenwerkt met Cellebrite, het Israelische bedrijf dat eerder de iPhone 5c van schutter Syed Rijwan Farook uit San Bernardino zou hebben ontgrendeld – al is er nog steeds geen bewijs dat de FBI daadwerkelijk toegang heeft tot data op de telefoon.
Update 13 april: Inmiddels is bekend dat het waarschijnlijk niet om Cellebrite, maar om een groep professionele hackers gaat, die ontdekte beveiligingslekken commercieel exploiteren.
Volgens insiders heeft Cellebrite de technologie geleverd om de iPhone 5c te ontgrendelen. Daarbij zou een ‘briljante hacker’ in Seattle samen met een groep ‘elite-engineers’ van Cellebrite de klus hebben geklaard.
Ook opvallend is, dat het Ministerie van Justitie op dezelfde dag dat de hack werd gemaakt een overeenkomst ter waarde van $218.000 tekende met Cellebrite. De FBI was al langer klant bij het Israëlische bedrijf, want in de afgelopen zeven jaren hebben ze tenminste 187 keer een contract met ze gesloten. De gemiddelde waarde daarvan was $10.883. De overeenkomst van afgelopen week is het twintigvoudige daarvan en wijst erop dat Cellebrite inderdaad achter de hack zit. Voor Cellebrite’s moederbedrijf Sun Corp. is het allemaal goed nieuws: de aandelenkoers steeg met maar liefst 40 procent.
Uiteindelijk is nog steeds niet bekend welke methode de FBI en Cellebrite hebben gebruikt. Apple probeert meer informatie te achterhalen, maar kan het bureau waarschijnlijk niet dwingen om opheldering te geven. Uiteindelijk beslist een commissie van het Witte Huis of bedrijven worden geïnformeerd over een beveiligingslek, waarbij de afweging wordt gemaakt tussen privacy van gebruikers en de kans dat kwaadaardige hackers het lek ook ontdekken.
FBI gaat andere overheidsdiensten helpen
De FBI is in ieder geval zeker van de zaak dat de methode ook bij andere iPhones werkt. Ze hebben daarom aangekondigd dat ze hun medewerking gaan verlenen bij soortgelijke gevallen, waarbij de wet of een rechter toestaat om data op een toestel toegankelijk te maken. De FBI stuurde hiervoor een brief naar de lokale autoriteiten in het land, waarin ze aangeven dat ze begrip hebben voor de uitdagingen waar deze diensten mee te maken hebben. Ze hebben niet de juiste tools om de communicatie van verdachten te onderscheppen, zeker als ze encryptie gebruiken.
De FBI schrijft in de brief:
As has been our longstanding policy, the FBI will of course consider any tool that might be helpful to our partners. Please know that we will continue to do everything we can to help you consistent with our legal and policy constraints.
Ze geven aan dat ze op de hoogte zijn dat er wereldwijde publiciteit aan de zaak in San Bernardino is gegeven, maar willen een open dialoog houden met de lokale rechtshandhavers. “We staan aan jullie kant”, aldus de FBI.
De rechtszaak tussen Apple en de FBI in de zaak in San Bernardino is inmiddels afgeblazen. Het abrupte einde is een overwinning voor Apple, maar tegelijk zitten ze nu ook in een moeilijk parket: de beveiliging van de iPhone is blijkbaar niet zo goed als Apple eerder heeft voorgespiegeld, en er is blijkbaar een beveiligingslek dat Apple nog niet heeft gedicht.
- 2016 - 13 april: Informatie over betrokkenheid van professionele hackers toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Reacties: 20 reacties