FBI hoeft details over iPhone-hack niet te onthullen

De FBI hoeft details over de iPhone-hack uit 2016 niet te onthullen. Daarbij draaide het om de iPhone 5c van een terrorist, waarbij Apple medewerking weigerde om toegang tot het toestel te krijgen.

De FBI hoeft geen details vrij te geven de iPhone-hack, een zaak die in 2016 veel in het nieuws was. Drie nieuwsmedia hadden de FBI aangeklaagd om te achterhalen hoe de iPhone 5c van een terrorist was ontgrendeld, maar een rechter heeft nu bepaald dat de FBI die informatie niet hoeft vrij te geven.


Congres hoorzitting FBI Comey

FBI mag hack geheimhouden

De federale rechter oordeelde zaterdag dat de FBI de naam van het bedrijf geheim mag houden. De organisatie hoeft ook niet te onthullen hoeveel er is betaald voor de ontgrendeltool. Het gaat om een iPhone 5c van Rizwan Syed Farook, een van de aanslagplegers in San Bernardino. daarbij kwamen 14 mensen om het leven. De FBI wilde dat Apple toegang zou geven tot de iPhone van de schutter, maar Apple weigerde. Halverwege de rechtszaak bleek dat de FBI via een derde partij erin was geslaagd om tot de iPhone door te dringen. Er zou daarbij geen nuttige informatie zijn gevonden op het toestel, maar toch was de FBI tevreden.

Bekijk ook
FBI krijgt toegang tot iPhone, rechtszaak afgeblazen

FBI krijgt toegang tot iPhone, rechtszaak afgeblazen

De FBI heeft toegang gekregen tot de iPhone 5c van een terrorist in de San Bernardino-zaak. Ze willen de rechtszaak tegen Apple daarom afblazen.

De FBI-zaak was een van de grootste rechtszaken waar Apple bij betrokken was. Apple verzette zich tegen medewerking, omdat ze de privacy van gebruikers niet in gevaar wilden brengen. Tegelijk heeft Apple ook imagoschade geleden, want uiteindelijk bleek de betreffende iPhone 5c (een model uit het pre-Touch ID-tijdperk) wel te kraken door een onbekende partij.

Wel bleef Apple voet bij stuk houden dat ze geen achterdeurtje in software wilden inbouwen, waarmee de overheid makkelijk in versleutelde toestellen van gebruikers kan kijken.

De toegepaste methode is waarschijnlijk niet te gebruiken op nieuwere modellen, die beter zijn beveiligd met Touch ID en een speciale chip, de Secure Enclave. De naam van het Israëlische bedrijf Cellebrite werd regelmatig in verband gebracht met deze zaak, maar later ontstond de indruk dat de FBI een groep professionele hackers uit het ‘grijze circuit’ had ingeschakeld.

Zes maanden nadat de zaak speelde klaagden The Associated Press, USA Today en Vice Media de FBI aan, om te achterhalen welk bedrijf verantwoordelijk is geweest voor de iPhone-hack. Daarbij beriepen ze zich op de Freedom of Information Act, waarbij ze ook wilden weten hoeveel belastinggeld er voor de hack is betaald. Maar de Amerikaanse districtsrechter Tanya S. Chutkan (Columbia) vindt dat het onthullen van die informatie het betreffende bedrijf en de tools die ze gebruiken gevoelig maakt voor een ‘cyberaanval’. Het onthullen van het bedrag dat ermee gemoeid was, zou volgens de rechter de nationale veiligheid in gevaar brengen.

In april 2016 suggereerde toenmalig directeur James Comey dat er meer dan 1,3 miljoen dollar was betaald voor het ontgrendelen van de iPhone 5c. Comey is inmiddels aan de kant gezet door Trump.

Bekijk ook
FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

Apple is verwikkeld in een conflict met de FBI. Ze weigeren om een iPhone 5c van een terrorist te ontgrendelen, maar deze zaak kan vergaande consequenties hebben voor de privacy van alle iPhone-gebruikers. Hoe kwam de zaak tot stand en wat zijn de gevolgen? Dat lees je in dit uitlegartikel.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.