Er was al eerder een vermoeden, maar CNN bericht nu dat de FBI inderdaad geen nieuwe informatie gevonden heeft op de iPhone 5c van de terrorist uit San Bernardino. Toch is de FBI tevreden, want doordat er geen informatie gevonden is, kunnen ze uitsluiten dat de dader samenwerkte met andere partijen. De moeite van de FBI om de iPhone 5c te ontgrendelen zonder Apple’s hulp is daarom niet helemaal voor niets geweest.
Ontgrendelen iPhone 5c niet helemaal voor niets
De terrorist die in het Amerikaanse San Bernardino een aanslag pleegde, heeft met zijn iPhone 5c geen contact gelegd met andere terroristen om de aanslag voor te bereiden. Er was voor de FBI een gat van ongeveer 18 minuten. Gedurende deze periode was onduidelijk waar de terrorist was en met wie hij contact gehad heeft. Nu blijkt dus dat hij gedurende deze periode in ieder geval geen contact had met anderen. De terrorist heeft bijvoorbeeld geen contact gehad met IS-leden en maakte ook geen gebruik van extra beveiligde communicatie. Zonder het ontgrendelen van de iPhone had de FBI deze informatie niet kunnen verzamelen, meldt CNN. Toch is nog onduidelijk wat er gedurende deze 18 minuten precies gebeurd is.
De FBI gaat dus nog even door met het onderzoeken van de iPhone 5c, ook al is er tot nu toe nog niks concreets uit gekomen. In de hoorzitting van gisteren gaf de FBI aan dat het ontgrendelen nodig was om bovenstaande informatie te achterhalen, ook al waren ze wel al in het bezit van een iCloud-backup dankzij de hulp van Apple. Deze backup was echter van enkele weken voor de aanslag, waardoor er voor de FBI niet voldoende informatie beschikbaar was. De nieuwe ontdekkingen van de FBI sluiten echter niet uit dat de terrorist een andere vorm van communicatie gebruikt zou kunnen hebben.
Geen toegang tot broncode iOS
Tijdens de hoorzitting van gisteren werd ook gesproken over China. Zo werd gedacht dat Apple China speciale behandelingen gegeven heeft door de broncode van iOS te overhandigen. Bruce Sewell, de advocaat van Apple, gaf aan dat Apple dit nooit gedaan heeft. Hoewel de Chinese overheid het verzoek de afgelopen twee jaar meerdere malen gedaan heeft, heeft Apple nooit toegang verleend tot de broncode van iOS. Dit is niet bepaald verwonderlijk, gezien de focus op beveiliging van Apple. Als Apple de broncode zomaar toegankelijk zou maken, kunnen hackers en experts methoden ontwikkelen om de beveiliging te omzeilen, waarna ze toegang tot gebruikersgegevens zouden kunnen krijgen.
De nieuwe ontwikkelingen betekenen niet dat de strijd om encryptie van smartphones ten einde is. Zo loopt er nog steeds een zaak in New York, waar Apple weigert om de iPhone 5s te ontgrendelen. Bovendien ligt er een Amerikaans wetsvoorstel waarin staat hoe overheidsdiensten makkelijker toegang kunnen krijgen tot persoonlijke informatie. Dit zou encryptie een stuk lastiger maken, iets waar Apple niet blij mee is. De strijd tussen de FBI en Apple loopt daarom nog wel even door, al ziet de advocaat van Apple dat de gesprekken tussen beide partijen liever buiten de rechtszaal plaatsvinden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 7 reacties