Dit zijn de belangrijkste cijfers:
- Kwartaalomzet: $53,3 miljard (2017: $45,4 miljard)
- Kwartaalwinst: $11,5 miljard (FQ3 2017: $9 miljard)
- Aantal iPhones verkocht: 41,3 miljoen (FQ3 2017: 41,0 miljoen)
- Aantal iPads verkocht: 11,6 miljoen (FQ3 2017: 11,4 miljoen)
- Aantal Macs verkocht: 3,7 miljoen (FQ3 2017: 4,3 miljoen)
Interessante weetjes uit de kwartaalcijfers
Na afloop van de presentatie van de kwartaalcijfers zijn er nog allerlei interessante feitjes te ontdekken. Tim Cook en CFO Luca Maestri beantwoorden vragen van analisten en uit hun (uitvoerige) antwoorden zijn vaak nog wat wetenswaardigheden te plukken. Had je zelf geen tijd om naar de 1 uur durende nabespreking te luisteren, dan hebben we de belangrijkste punten hieronder voor je op een rijtje gezet. Eerder schreven we al dat Apple ruim 4 miljoen betatesters heeft en dat Apple Pay naar Duitsland komt.
De iPhone-verkoop bleek maar met 1% gestegen, maar toch is er goed nieuws bij Apple. De omzet was hoger dan ooit en het gaat goed met de Apple Watch, AirPods en diensten. Na de bekendmaking schoot de aandelenkoers omhoog naar $204 waardoor Apple wel eens de eerste ‘trillion dollar company’ zou kunnen worden. Tim Cook klonk dan ook erg ontspannen tijdens de nabespreking en noemde de smartphonemarkt ‘gezond’. Er is niets om je zorgen over te maken.
#1 De iPhone X is een groot succes
Volgens veel mensen was de iPhone X te duur, maar uit de verkoopcijfers blijkt dat Apple de juiste keuze heeft gemaakt. In aantallen steeg de iPhone maar een magere 1% maar de omzet uit iPhones steeg in vergelijking met vorig jaar met maar liefst 20%. Dat laat zien dat er vooral duurdere iPhones zijn verkocht. De groei wordt vooral veroorzaakt door mensen die switchen of voor het eerst een iPhone kopen. Ook mensen die aan een nieuwe iPhone toe zijn droegen bij aan de groei.
Hoe anders is het bij Samsung: een dag eerder moest Samsung toegeven dat de Galaxy S9 en S9+ minder goed verkopen dan gedacht. Daarom gaat het bedrijf de Galaxy Note 9 eerder uitbrengen dan gepland, om nog iets van de cijfers goed te maken. Volgens onderzoeksbedrijf IDC groeit de iPhone sneller dan de wereldwijde smartphone-markt. De iPhone X is daarbij het populairste model van afgelopen kwartaal. Apple krijgt wel eens kritiek dat het bedrijf te sterk afhankelijk is van de iPhone, maar dat is in dit geval niet erg. Terwijl de hele markt voor smartphones worstelt, gaat het bij Apple eigenlijk prima.
#2 Wearables doen het goed
Apple kondigde aan dat de verkoop van ‘wearables’ met 60% sinds vorig jaar is gegroeid. Daarbij moet je denken aan de Apple Watch, maar ook aan de AirPods en andere kleine elektronica die je op je lichaam draagt, zoals Beats-koptelefoons. Tim Cook vertelde dat de Apple Watch ervoor zorgt dat er ook meer iPhones worden verkocht. Er werd meer dan 10 miljard dollar in omzet geboekt wat wearables betreft. Tim Cook vertelde dat de AirPods hem doen denken aan de begindagen van de iPod, waarbij die bekende witte oordopjes overal op straat te zien waren.
#3 Minder Macs verkocht
Het is niet alleen maar feest bij Apple. De Mac-verkopen zijn gedaald en dat komt waarschijnlijk omdat de MacBook Pro 2018 wat later kwam dan voorheen. Apple praatte nauwelijks over de Mac en analisten vroegen er ook niet maar. Maar er is wel een interessante trend te zien. Het aantal Mac-gebruikers groeide met dubbele cijfers in vergelijking met vorig jaar. Maar toch werden er minder verkocht. CFO Luca Maestri had wel een verklaring waarom de Mac-cijfers minder goed zijn. Vorig jaar werden de MacBooks en iPads al tijdens WWDC 2017 aangekondigd en telden de verkopen nog mee in het juni-kwartaal. Dit jaar was dat niet zo. Veel MacBook-gebruikers hebben gewacht op de nieuwe Pro’s die pas in juli in de winkel lagen.
#4 Tim Cook hint naar tv-dienst
We weten dat Apple druk bezig is met het produceren van tv-series. Maar waarom? Op de vraag wat Apple van plan is met de deals die ze met Oprah Winfrey en andere kopstukken hebben gesloten gaf Cook een wat ontwijkend antwoord. Maar het is meer dan we tot nu toe van hem hebben gehoord: hij gaf aan dat er iets groots aan de horizon te bekennen is. Cook gaf aan dat hij “supergelukkig” is dat hij een deal met Oprah heeft weten te sluiten. Ook gaf hij aan dat mensen in rap tempo kabel-tv opzeggen, veel sneller dan aanvankelijk was gedacht. Alles wijst op “dramatische veranderingen in de contentindustrie”, aldus Cook in vage bewoordingen. Daarna werd hij concreter: “We zijn erg blij dat we ergens aan werken. We zijn alleen nog niet klaar om er vandaag al in detail over te praten.” Cook gaf daarbij hints naar een eigen tv-aanbod en benadrukte dat meerdere “belangrijke katalysatoren” ervoor zorgen dat de entertainmentindustrie verandert. Ook gaf hij aan: “Ik heb een goed gevoel over wat we uiteindelijk gaan aanbieden.”
Apple heeft ook een oplossing gevonden voor de wat aanmodderende Apple TV: door deals te sluiten met tv-aanbieders die het kastje als settopbox leveren aan klanten, lukt het om dubbele groeicijfers te schrijven. Na een deal met Orange in Frankrijk zal ook Charter Communications in de VS de tv-kastjes gaan uitdelen aan klanten.
#5 Diensten groeit 31%
Met zo’n nieuwe tv-dienst hoopt Apple nieuwe inkomstenbronnen aan te boren. Tot nu toe gaat de groei van de dienstencategorie voorspoedig: Apple boekte een groei van 31% vergeleken met vorig jaar en het bedrijf is “thrilled” over de nieuwe diensten die er nog aan zitten te komen. In het derde fiscale kwartaal van 2018 leverden diensten bijna 10 miljard dollar omzet op (9,55 miljard dollar om precies te zijn). Dat is 31% meer dan de 7,27 miljard die vorig jaar werd geboekt. Bij diensten gaat het om iTunes, de App Store, de Mac App Store, Apple Music, iCloud, Apple Pay en AppleCare. Volgens Tim Cook is het een “fijn gevoel” om in de dienstensector te zitten. Abonnementen van Apple en externe partijen leverden meer dan 300 miljoen dollar omzet op, een groei van 60 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit is een steeds grotere inkomstenbron van Apple. Ook de Apple Store levert enorm veel geld op, meer dan Apple’s “wildste verwachtingen”.
#6 R&D-uitgaven naar 7 procent
De line-up voor het najaar komt eraan en dat betekent dat Apple extra geld uitgeeft aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten. Apple gaf 3,7 miljard dollar uit aan de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Dat is een schijntje in vergelijking met de 53,3 miljard dollar aan omzet die in een kwartaal wordt geboekt. Apple geeft gebruikelijk tussen de 4 en 5 procent van de nettoverkoop uit aan R&D, waardoor de 7% van afgelopen kwartaal een uitzondering is. Bij de ontwikkeling van de vernieuwende iPhone X gaf Apple 6,4% uit aan R&D. Er wordt dus intern flink gewerkt aan nieuwe producten. Het gaat daarbij om de iPhone 2018’s maar ook om projecten als een eigen tv-dienst en technologie voor zelfrijdende auto’s. Als je R&D meerekent gaf Apple 7,8 miljard dollar aan operationele kosten uit, oftewel 15 procent van de netto omzet.
#7 Apple heeft 4 miljoen betatesters
De beta’s van Apple zijn inmiddels een vaste gewoonte: voordat belangrijke software-updates uitkomen biedt Apple mensen de mogelijkheid om ze alvast te testen. Dat wordt massaal gedaan. In totaal doen meer dan 4 miljoen betatesters eraan mee. Dit zijn mensen die de software al vroegtijdig uitproberen, zodat de uiteindelijke versie hopelijk geen bugs meer bevat. Het betaprogramma bestaat al een paar jaar en wordt steeds verder uitgebreid. Alleen voor de Apple Watch zijn er nog geen publieke beta’s.
#8 Apple Pay komt naar Duitsland
Er zijn al vaak hints geweest, dat Apple Pay naar Duitsland zou komen. Dit najaar is het eindelijk zover: dan kunnen onze oosterburen ook mobiel betalen met Apple Pay. Helaas werden Nederland en België deze keer opnieuw overgeslagen. Het volgende sprankje hoop zijn de kwartaalcijfers die over drie maanden bekend worden gemaakt. Behalve naar Duitsland zal Apple Pay in de VS ook naar drogisterijketen CVS en naar winkelketen 7-Eleven worden uitgerold.
Nog wat andere feitjes:
- Er waren meer Apple Pay-transacties dan Square afgelopen kwartaal.
- De mijlpaal van 30 landen met Apple Pay is bijna bereikt. Apple Pay in Duitsland wordt het dertigste land.
- Aantal gelezen artikelen in Apple News is meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.
- App Store-ontwikkelaars hebben meer dan $100 miljard verdiend sinds de App Store van start ging.
- Met diensten werd een record van $9,55 miljard gehaald. Dit was nog nooit zo hoog.
- Apple verwacht volgend kwartaal 60 tot 62 miljard dollar omzet te draaien, zo’n 10 miljard dollar meer dan een jaar eerder.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Op welke Apple-events kun je in 2025 rekenen? Dit zijn onze verwachtingen (14-01)
- iCulture peilt: naar welke nieuwe Apple-producten van 2025 ben jij het meest benieuwd? (10-01)
- Apple betaalt in rechtszaak, maar benadrukt: bij Siri draait alles om privacy (09-01)
- Vanaf 3 februari kun je weer meedoen aan Apple's Swift Student Challenge (08-01)
- Apple's verlengde retourtermijn voor de feestdagen is bijna voorbij (07-01)
Reacties: 0 reacties