Fietsen met een iPhone in de hand wordt niet erg gewaardeerd door andere verkeersdeelnemers. Maar om de nieuwe Fiets Telweek-app van de Fietsersbond te kunnen gebruiken kun je natuurlijk ook gewoon je iPhone in je tas of jaszak stoppen. Van 19 tot 25 september kun je weer meedoen met het project om het fietsgedrag van de Nederlanders in kaart te brengen, zo schrijft Numrush. Daarvoor moet je wel je locatie delen met de makers.

Fiets Telweek: fietsgedrag meten met een app
Vorig jaar organiseerde de Fietsersbond voor het eerst een groot onderzoek met een iOS-app. Dit jaar hebben ze besloten om het te herhalen. Met de vernieuwde Fiets Telweek-app op je iPhone kan de Fietsersbond nog beter zien waar en hoe Nederland fietst. Welke routes nemen ze bijvoorbeeld vaak, waar zijn de knelpunten? “Dat moet vooral inzicht geven in het fietsgedrag”, aldus Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond. “Afhankelijk van de situatie kunnen we de data bijvoorbeeld optellen bij of vergelijken met de resultaten van vorig jaar.”
Alleen tijdens de Fiets Telweek zal de app je GPS-locatie constant volgen. De eerste en laatste 200 meter trekken ze van de meting af, zodat je privacy iets beter beschermd wordt. De Fietsersbond weet daardoor niet precies waar je uiteindelijk naar binnen bent gegaan. Om te weten welke ritten met de fiets zijn gemaakt, kijkt de Fietsersbond naar de snelheid en de mate waarin je slingert.
Gemiddeld 2,4 kilometer per dag
Vorig jaar verzamelde de Fietsersbond ook op een soortgelijke manier informatie en daar zijn al interessante conclusies uit gekomen. Mensen blijken op drukke punten veel langzamer te fietsen. Ontwerpers kunnen daarmee rekening houden bij het ontwerpen van een fietspad. Ook bleek dat we gemiddeld per jaar 2,4 kilometer per dag afleggen op de fiets. Meer dan vier op de vijf Nederlanders heeft een fiets, dus hoe meer mensen deelnemen aan de Fiets Telweek, hoe nauwkeuriger de gegevens zijn. Vorig jaar installeerden 51.000 mensen de app op hun smartphone, terwijl slechts 38.000 mensen ook daadwerkelijk hun data deelden. Dat niet iedereen meedeed komt door technische problemen, of omdat mensen uiteindelijk besloten om hun data niet te delen. Op termijn denkt de Fietsersbond data po een nog slimmere manier te verzamelen, bijvoorbeeld buiten de fietsers om. Met e-bikes waar al standaard GPS zit ingebouwd zouden ze met de fabrikanten kunnen afspreken om de data uit te lezen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Waarom je geen Apple Intelligence kan gebruiken in WhatsApp en Instagram (en andere apps) (17-04)
- AI gebruiken met de iPhone 3GS? Met deze app lukt het (11-04)
- WhatsApp verbetert oproepen op drie manieren: dit is nieuw (10-04)
- Eindelijk: 'Meta werkt aan Instagram-app voor iPad' (09-04)
- Apple brengt nieuwe Mac- en Vision Pro-app uit: dit kun je met de Immersive Video Utility (08-04)
Je hoeft geen fiets tel app te hebben om te weten dat (amateur)wielrenners de meest asociale fietsers zijn..Misschien moeten ze een app ontwikkelen speciaal voor (amateur)wielrenners zodat ze kunnen leren hoe zij zich op sociale en(semi)professionele manier horen te gedragen in het verkeer…Maar goed als dat al niet als basis in je zit vraag ik me af of een app je dat kan aan leren..
@Arthur: volgens mij is dat niet het punt van de fietstelapp. Ze willen gewoon data hebben zodat er uiteindelijk beter fietsbeleid gemaakt kan worden.
Ik doe dus van harte mee en sta plaats 11 in mijn dorp. Hoop dat er nog veel volgen.
Het probleem ligt niet alleen bij de wielrenners, maar ook bij de gewone fietsers. Mensen mogen ook best rekening houden met de veel hogere snelheid van wielrenners. Ook ouderen met e-Bikes veroorzaken veel gevaarlijke situatie
Opeens probeert iedereen een graantje mee te pikken uit de data-voederbak, lijkt het. Maar voor het verzamelen van data is nog steeds toestemming van de gebruiker nodig. Een fiets die automatisch data doorgeeft, zonder instemming van de fietser, lijkt me een slecht idee. Totnutoe was je lekker vrij op de fiets en dan ben je dat niet meer.
Het is ook onduidelijk wat ze precies willen verzamelen en waar de de gegevens naartoe gaan, wie ze opslaat. Gaat de Fietsersbond ze verkopen aan gemeenten? Min of meer slingerend fietsen maakt, dat er andere fietspaden komen? Lijkt een drogreden. Ik fiets graag, maar wil beslist niet ‘geteld’ worden.
Klopt je hebt gelijkt zij verstaan onder”fietsgedrag” iets anders(helaas).
Ik kan hetzelfde roepen over automobilisten, maar ik geloof niet dat dat de bedoeling is van deze site.
@Klara: het is maar waar jij je druk om maakt.
Alsof je gevolgd word.
Je fietst buiten, iedereen ziet je… Maar jou volgen gaat te ver?
Ergens klopt er hier iets niet.
De enigste plek waar je privacy nodig heb, is in je bad en slaapkamer.
@Niels: Ben je verzekerd bij de Europeesche Verzekeringen? Dat is de sponsor van de Fietsersbond. Hoe zit het met de privacyvoorwaarden van de app? Wil ik altijd even zien voordat ik iets download. Bij de app van de Fietsersbond krijg je niks te zien. Het is een zooitje op het ogenblik, vooral bij Nederlandse apps.
Beetje kort door de bocht. Het probleem ligt niet (alleen) bij deze of gene (groep) fietsers maar vooral ook in de infrastructuur voor fietsers die eigenlijk nog steeds vrijwel alleen is berekend op rustig recreatief gebruik, over korte afstanden. En (anders dan bv de diverse soorten autowegen) niet of nauwelijks scheiding kent van doorgaand en lokaal verkeer, snel en langzaam verkeer etc.
_
@Klara: ‘de’ sponsor?! Kennelijk weet jij -vriendelijk uitgedrukt – niet zoveel van de fietsersbond. Naast een belangenverening met leden is het ook een erkende ANBI met (dus) donateurs en vrijwilligers. En ja, daarnaast ook nog verschillende sponsoren die natuurlijk niet zomaar in ledenbestand of onderzoeksgegevens mogen grasduinen in ruil voor hun steun…
Op zich is het verstandig om kritisch te kijken naar hoe bedrijven en instellingen met je (privacy-gevoelige) gegevens omgaan, zelfs als je ‘niets te verbergen hebt’ 😁,
maar paranoia is (iig in dit geval) weer wat overdreven 🤔
Als je ff de moeite had genomen door te klikken in de appstore naar de website van de ontwikkelaar had je daar deze aan duidelijkheid weinig te wensen overlatende voorwaarden van het onderzoek gevonden… en hier geen ongefundeerde zorgen hoeven roeptoeteren. 😕