Filmreview Steve Jobs: meer dan de zoveelste Jobs-vertelling

'Steve Jobs' vertelt het verhaal over Apple's oprichter op een originele manier. Drie keer krijgen we een kijkje achter de schermen vlak voordat Jobs een van zijn beroemde Keynotes geeft. Wij zagen de film alvast en bespreken hem uitgebreid in dit artikel.

Steve-Jobs-Film

De keynotes van Apple. Honderdduizenden mensen kijken er reikhalzend naar uit. Zelfs als je niet kijkt kom je te weten wat er is aangekondigd. Wijlen Steve Jobs en later Tim Cook komen in alle rust het podium op, terwijl jij als kijker geen idee hebt wat er zich vlak daarvoor achter het podium heeft afgespeeld. Steve Jobs, is de naam van de nieuwste film over de grote man achter Apple. Deze film hangt als het ware een cameraatje backstage bij drie van Jobs’ belangrijkste presentaties. iCulture kreeg de mogelijkheid om bij de vroege Nederlandse persvoorstelling van deze film aanwezig te zijn.


Update: vanaf 3 december draait de Steve Jobs-film in de Nederlandse bioscopen. Om te kijken waar de film draait kijk je op MrMovie.

Ik hoor je bijna denken: ‘alweer een Steve Jobs-film?’ en daar kan ik je geen ongelijk in geven. Of het nu boeken, documentaires of films zijn: iedereen die wilde weten wat voor man Steve Jobs was, heeft dat ondertussen al gedaan. Gelukkig maar dat regisseur Danny Boyle zich hier ook bewust van is, en dus niet het complete leven van Apple’s oprichter in een twee uur durende film probeert te proppen.

Apple 2, NeXT en iMac

Boyle licht drie keerpunten in het leven van Jobs uit en zoomt in op de momenten vlak voordat hij een van zijn beroemde presentaties geeft: die van de Apple 2-onthulling, het moment dat hij de NeXT presenteert en tot slot de iMac-keynote. Geen iPods, iPhones en iPads dus en ook geen romantische vertelling over Jobs en Wozniak die in een garage geschiedenis schrijven.

Steve-Jobs-Film

In Steve Jobs is er verrassend weinig aandacht voor Apple’s producten zelf. De momenten dat we een Apple-product in actie zien, is het meer een middel om een belangrijk punt van het plot extra kracht bij te zetten. De relatie tussen Steve Jobs en Lisa bijvoorbeeld, zijn dochter waarvan hij jarenlang heeft ontkend de vader te zijn.

In de drie tijdsopnamen waarin we Jobs te zien krijgen, is naast Lisa ook een belangrijke rol weggelegd voor Joanna Hoffman (Kate Winslet): de rechterhand van Jobs die ook de overstap maakte naar NeXT, en later samen met Jobs weer terugkeerde bij Apple. Hoffman stond bekend als een van de weinigen die Jobs (succesvol) van tegengeluid kon voorzien, en de confrontaties tussen deze twee personages behoren tot de sterkste momenten uit de film.

Michael Fassbender is een geweldige Jobs

De film zet Jobs weg als een krachtige visionair, maar schroomt daarbij niet om ook een kritisch beeld te schetsen. Aan de ene kant kom je er tijdens de film achter waarom Steve Jobs uitgroeide tot een fenomeen, maar wordt de keerzijde van dit succes ook pijnlijk duidelijk.

Steve-Jobs-Film

De twijfel die wij op voorhand hadden over Michael Fassbender als Jobs wordt in de eerste minuut al weggenomen. De enerzijds strenge, gedreven CEO en anderzijds onzekere vaderfiguur worden overtuigend in beeld gebracht, en dat Fassbender wat uiterlijk betreft weinig overeenkomsten met Jobs heeft maakt dan ook niets meer uit.

Steve Jobs is ook een toegankelijke film voor mensen die niet dagelijks een website met Applenieuws lezen, maar mensen die met enige voorkennis over het leven van Jobs de bioscoopzaal inlopen zullen er ongetwijfeld meer plezier aan beleven.

Daarnaast kan de film het zich veroorloven om verwijzingen te maken naar Apple’s producten die niet aan bod komen. Als Jobs het over ‘muziek in je broekzak’ heeft weet iedereen dat hij op de iPod doelt. Dat we er vanuit mogen gaan dat dit soort dingen tot basiskennis behoren, onderstreept de enorme invloed die Steve Jobs met Apple had.

Steve-Jobs-Film

Conclusie Steve Jobs

Steve Jobs is een combinatie van drie dagen uit het leven van Jobs, zonder onnodig tijd te besteden aan de uitleg wie Steve Jobs nou eigenlijk is. Het is wat gek dat alle drie de ‘hoofdstukken’ stoppen net als de persconferentie begint, en door het gebruik van krantenkoppen en nieuwsberichten over Jobs heb je soms het gevoel dat je naar een documentaire zit te kijken in plaats van naar een speelfilm.

Het meest bijzondere aan Steve Jobs is dat het zijn plek rechtvaardigt in het overvolle aanbod aan Steve Jobs-vertellingen, wat vooral te danken is aan de ijzersterke rol van Fassbender en Winslet. Het ultieme bewijs van de geloofwaardigheid van de film is misschien wel dat we na afloop van de film direct de neiging hadden om de originele keynotes van Steve Jobs weer eens te bekijken.

Steve Jobs draait al een tijdje in de Verenigde Staten, en is vanaf 3 december te zien in de Nederlandse bioscopen.

Bekijk ook
Première Steve Jobs-film op 30 oktober in Nederland

Première Steve Jobs-film op 30 oktober in Nederland

De Steve Jobs-film met Michael Fassbender in de hoofdrol gaat op 30 oktober in Nederland in première. Daarna draait hij op 3 december in Nederlandse bioscopen door heel het land.

Revisiegeschiedenis:

  • 2015 - 03 december: Dit artikel verscheen op 30 oktober op iCulture. Vanwege de Nederlandse premiere van de film publiceren we deze review opnieuw.

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.