Als je graag inzicht wil hebben in je eigen boekhouding en uitgavenpatroon, dan zijn daar heel veel apps voor beschikbaar die je daarbij op weg helpen. Veel van deze apps willen je het zo makkelijk mogelijk maken, maar er zijn ook serieuzere apps voor je persoonlijke boekhouding die ook nog zakelijk gebruikt kunnen worden. Finances 2 (een compleet nieuwe versie van de eerste My Finances) is zo’n app, afkomstig van dezelfde ontwikkelaar als de alternatieve HomeKit-app Home. Finances 2 werkt volgens het principe van dubbel boekhouden: geld moet altijd ergens vandaan komen en naartoe gaan. Hoe handig is dat in de praktijk?
Finances voor je persoonlijke boekhouding
Veel apps die je kunt gebruiken als huishoudboekje werken met categorieën om uitgaven makkelijker terug te vinden. Finances 2 doet dit iets anders en werkt volgens het principe van dubbel boekhouden. Dat betekent dat bijvoorbeeld je salaris afgetrokken wordt van de rekening ‘Salaris’ en bijgeschreven wordt bij je eigen rekening ‘Bank’. Dit geldt ook de andere kant op voor bijvoorbeeld allerlei bestedingen: je boodschappen worden afgetrokken van ‘Bank’, maar wordt bijgeschreven bij ‘Boodschappen’. Dit zorgt ervoor dat je bestedingen snel terug kunt vinden. In het begin is deze manier van boekhouden wel even wennen (ook omdat de app nog niet in het Nederlands beschikbaar is), maar als je het eenmaal doorhebt, dan is het een handige manier van je uitgaven bijhouden. Zoek je een wat meer toegankelijke boekhoudapp, dan zijn er betere alternatieven beschikbaar.
In Finances 2 wordt dit principe dus ook toegepast en dat maakt de app een behoorlijk serieuze manier voor het bijhouden van je eigen inkomsten en uitgaven. Finances 2 is daardoor niet voor iedereen even geschikt, maar geeft wel een kijk op je uitgavenpatroon. Finances 2 is niet opgeleukt met allerlei icoontjes of een kleurrijk design, maar houdt het zo zakelijk mogelijk, zonder enorm ingewikkeld te zijn. Dit geeft de app wel een wat saai uiterlijk en is vergelijkbaar met de Home-app die de ontwikkelaar eerder op de markt gebracht heeft. Ondanks dat het uiterlijk wat saai is, is de manier van boekhouden wel efficiënt als je tot in detail wil weten waar je geld zoal naartoe gaat en vandaan komt.
Finances 2 synchroniseert met Mac-app
Behalve de iOS-app, heeft Finances 2 ook een app voor de Mac. Momenteel bevindt deze zich nog in een publieke beta, waardoor hij nog niet helemaal bugvrij is. De Mac-versie, die te downloaden is via de website van Finances, is verder net zo compleet als de iOS-versie. Ook deze biedt een mooi overzicht van al je inkomsten en uitgaven en wordt dankzij iCloud gewoon gesynchroniseerd met de iOS-versie van Finances 2.
De iOS-versie van Finances 2 biedt daarnaast ook nog allerlei opties die gebruikmaken van iOS. De iPad-versie werkt bijvoorbeeld met Split View, zodat je de app kunt gebruiken naast een andere iPad-app die Split View ondersteunt. Ook werkt Finances 2 samen met Spotlight, zodat je de zoekfunctie kunt gebruiken voor alles wat je in Finances 2 ingevoerd hebt. De app ondersteunt verder ook 3D Touch op zowel het appicoon als in de app zelf met Peek en Pop. Een nadeel is dat je de app niet kunt beveiligen met een pincode of Touch ID.
Finances 2 is momenteel met korting te downloaden voor €9,99. De publieke beta van de Mac-versie is te downloaden vanaf de site van Finances.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Gewoon een goede boekhouder nemen en niet met dit soort appjes gebruiken
Voor een ondernemer misschien. Voor je persoonlijke “huishoudboekje?” wat een onzin.
Klinkt alsof Henk zelf boekhouder is, graag mensen tegen betaling helpt en zijn brood zie verdwijnen 🙂
Toegegeven, zo’n app is zeker niet voor iedereen. Dus als je helemaal niets, nada met administratie whatsoever te maken wilt hebben, dan zoek je idd een boekhouder op. Maar sommige apps / sites kunnen je wel degelijk op een vrij simpele manier helpen zelf je boekhouding te doen.
Ondanks dat de Exact’s van deze wereld serieuze boekhoudpakketten maken, zijn er ook nog die het meer begrijpelijk voor ‘de gewone’ man willen maken.
En die zouden het juist voor een veel lager bedrag dan wat een boekhouder kost, mogelijk maken om toch aan administratieve verplichtingen te voldoen.
Gelukkig heeft iedereen een andere mening en gedachten.
@Mike: eens!
Dus als je naar de bakker bent geweest voor een brood ga je naar je boekhouder? Wat een onzin!!
Denk niet dat het daarvoor bedoeld is, er zijn speciale apps om simpele (voor particulieren) financiën bij te houden.
Een app waarin je uitgaven kunt invoeren, bijhouden maar ook vooruit kijken dmv al je vaste lasten en inkomsten in te voeren zou handig zijn! Zo kun je veel beter bepalen of je aankopen kunt doen of niet.. ik gebruik dit nu via een excel sheet met allemaal formules er in en dat is reuze handig! Ik weet mijn saldo voor eind dit jaar al bijvoorbeeld!
Ik zou graag een meer administratieve app hebben. Waarin je ook je verzekerings polissen kan opbergen.
En eventueel in de boekhout app een link naar de bonnetjes of garantie bewijzen. Maar dat zal er wel niet zijn.
Ik heb dit programma al een tijdje gebruikt als testpersoon en moet zeggen dat het heel bruikbaar is.
Geen verzekeringen maar bij elke bewerking kan men een bijlage bijvoegen zoals de rekening.
Een aanrader!
Hiervoor gebruik ik Money Pro. Die neemt dit ook allemaal mee. Top app
@Jeroen: Kijk maar eens naar Afas Personal. Die kan dat denk ik wel!
@Steven: Ah oké top Thx!