Zoals sommige iPhone-gebruikers helaas al hebben moeten ontdekken, brengt iPhone firmware 2.2 niet alleen vooruitgang. De nieuwste softwareversie voor de iPhone zorgt er ook voor dat de hardware-unlockmethoden niet meer werken, zoals de adapterkaartjes die je op de SIM-kaart in je iPhone plakt, waarna je de iPhone met elk netwerk kunt gebruiken.
Onder andere gebruikers van Yes-Sim, Furiousim en iFoneguide 3G Sim melden dat hun iPhone met de 2.2 update niet meer kan bellen, sms’en en/of niet meer met internet willen verbinden. Op het iPhoneclub-forum heeft men, tot dusver mogelijke, maar onbevestigde oplossingen voor het probleem neergezet.
Zo valt te lezen dat het wellicht helpt om niet iTunes 7.7.1, maar versie 7.7.0.43 te gebruiken. De makers van Yes-Sim zeggen dat dit bij andere gebruikers van hun simkaart succes heeft gehad. Iemand anders meldt op het forum dat het helpt om een instelling van de Furiousim te veranderen, namelijk de patchcode. Deze moet de waarde ‘5’ krijgen.
De oorzaak van de problemen lijkt de nieuwe baseband te zijn, die bij versie 2.2 van de iPhone-firmware wordt meegeïnstalleerd. De baseband is te beschouwen als het modem van de iPhone; deze verwerkt alle mobiele signalen. Op iFoneguide, bekend van de gelijknamige unlocksim, valt te lezen dat men niet verwacht dat de door hun verkochte iFoneguide SIM ooit nog zal werken met deze baseband en eventuele volgende basebandversies. Het wordt wellicht in de toekomst wel mogelijk om de baseband te downgraden, maar daarvoor zullen we moeten wachten op het iPhone Dev Team.
Voor gebruikers van een iPhone met unlocksim die nog een firmwareversie lager dan 2.2 draaien en toch willen updaten is dan ook het advies Pwnage Tool of QuickPwn te gebruiken en een custom firmware te maken waarbij de baseband niet wordt aangepast. Of download een custom firmware via het forum.
Op Hackint0sh [link 1, link 2] zijn voor- en tegenstanders van deze hardwarematige oplossingen in een (soms felle) discussie gewikkeld, waarbij de voorstanders continu werkende combinaties melden en de tegenstanders uitgebreid uit de doeken doen waarom zo’n sim-oplossing feitelijk nooit feilloos kan werken. Dit heeft er volgens hen (waaronder Dev Team-lid zf_ en Hackint0sh-moderator Deco) mee te maken dat de sim’s veel te afhankelijk zijn van het specifieke mobiele netwerk en de timings die daarvoor gelden, waardoor het ene moment het kaartje wel werkt en het volgende moment niets meer doet. Andere klachten die veel worden genoemd zijn het wegvallen van de 3G-verbinding of het niet werken van de simadapteroplossing in het buitenland (roaming).
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 66 reacties