Fitbit Aria Air man in badkamer

Hoe lang gaat een weegschaal mee? Gebruikers van Fitbit Aria zijn boos

Een personenweegschaal gaat bij normaal gebruik toch gemakkelijk zo'n twintig tot dertig jaar mee. Tenzij je een slimme variant zoals de Fitbit Aria hebt, want dan gaat de levensduur van de software een rol spelen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl -

Geen support meer voor Fitbit Aria

De Fitbit Aria was een van de eerste slimme weegschalen die je kon kopen. Hij verscheen in 2012 en kon niet alleen het gewicht van meerdere personen meten, maar ook de body mass index (BMI) en het percentage lichaamsvet. De weegschaal herkende wie erop stond en kon de metingen via WiFi doorsturen naar je iPhone. Tot voor kort, want opeens werd bekend dat de Fitbit Aria niet meer werd ondersteund. Wil je (na een reset) de weegschaal weer toevoegen aan je Fitbit-account, dan krijg je een bericht dat Fitbit is gestopt met ondersteuning van de software en dat je een nieuwe weegschaal moet kopen. Terwijl het oude model nog lang niet is afgeschreven en nog in prima staat is. Gebruikers zijn boos en grijpen naar het toetsenbord om hun ongenoegen te uiten.


Er waren al in 2021 en in 2022 klachten te vinden over Fitbit Aria’s die plotseling niet meer hun data synchroniseerden. Gebruikers liepen bij de supportafdeling vaak tegen een dichte deur aan. Nu de weegschaal helemaal niet meer ondersteund wordt, kun je de Fitbit Aria alleen nog als niet-slimme weegschaal gebruiken. Er zou een workaround zijn waarbij je een third party-app installeert, maar ideaal is dat niet.

Fitbit Aria

De originele Fitbit Air is inmiddels opgevolgd door de Aria 2 uit 2017, met nauwkeuriger metingen en makkelijker koppelen via Bluetooth. Dit model kostte rond de 129 euro, maar is nergens meer verkrijgbaar. Wel is er nog de goedkopere Fitbit Air uit 2019 die ca. 55 euro kost. Veel mensen van het eerste uur zien echter geen reden om hun technisch nog prima functionerende Aria te vervangen. Het enige punt is dat de software het niet meer doet. Fitbit had een allerlaatste software-update kunnen uitbrengen, die ervoor zorgt dat deze weegschaal in ieder geval de basisfuncties behoudt (metingen doen en doorsturen naar de iPhone).

Geen prioriteit
Was het anders geweest als Fitbit niet was overgenomen door Google? Misschien. Google lijkt zich vooral te richten op de Pixel-smartwatch en heeft veel functies uit de Fitbit-smartwatches weggehaald (waaronder de mogelijkheid om third party-apps te installeren). De weegschaal was voor Fitbit altijd al leuk-voor-erbij, maar geen belangrijke spil in het assortiment. Dat bleek ook wel uit de vele klachten over synchronisatieproblemen die al zeker twee jaar spelen. Je kunt beter kiezen voor een aanbieder die het wat langer volhoudt met updates. Bij relatief nieuwe aanbieders zoals Eufy en Xiaomi ben je daar ook nooit zeker van: die brengen in zo’n rap tempo nieuwe modellen uit dat het nog maar de vraag is of ze over vijf jaar nog zicht hebben op hun eerder uitgebrachte assortiment.

Bekijk ook

Nokia Body weegschaal

Deze slimme weegschalen houden automatisch je gewicht bij

Wil je afvallen? Met een goede weegschaal meet je of alle moeite effect heeft. Deze slimme weegschalen met iPhone-apps meten meer dan alleen gewichtsverlies en houden bijvoorbeeld ook je botmassa, hartslag en luchtkwaliteit in de gaten. Wij bespreken de beste slimme weegschalen die met de iPhone samenwerken.

Reacties: 4 reacties

  1. Verwachten dat een gadget met software, zonder abonnement, 10+ jaar lang blijft werken, dat is naïef (Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel). Maar zeker als Google iets overneemt, dan doen ze dat om IP eruit te vissen en later in hun eigen producten te stoppen. Google is sowieso meester in producten killen.

    Voor mij is dit ook een van de hoofdredenen alles bij Apple te houden. Apple heeft een visie en leeft deze zo lang mogelijk na, elke keer met kleine verbeteringen. Alle diensten in de iCloud bijvoorbeeld. Deze werken prachtig samen (niet foutloos overigens) op al mijn Apple apparaten. Van horloge tot Macbook. Ik kan er redelijk vanuit gaan dat over 10 jaar Apple Photos nog steeds bestaat. Ter vergelijking: Google Picasa werd gewoon de nek omgedraaid.

  2. Je kan het naïef vinden om te verwachten dat producten langer dan 10 jaar meegaan, maar ik deel deze mening niet. Wat ik naïef vind is dat fabrikanten het vandaag nog steeds doodnormaal vinden om op deze manier met grondstoffen om te springen: versleten of niet versleten, producten worden botweg afgeschreven. Als we de planeet nog sneller willen uitputten moeten we vooral zo verder doen. Om die reden weiger ik om nog ‘smart’ apparaten te kopen die mij nog afhankelijker maken van de domheid van fabrikanten. Want dat is pas naïef.

  3. @Jeroen: Ik ben het met je eens, wat betreft dat het verspilling is, al is dat soms niet te voorkomen door de snelheid waarmee hardware verandert (bijvoorbeeld hardware die nieuwere vormen van encryptie niet meer aan kan, en daarom niet meer veilig kan communiceren, met bijvoorbeeld de clouddienst waar je gewichtsdata heen moet).

    Ik ben daarom (en vanwege privacy) heel terughoudend met het kopen van dingen waar smart op staat. Tenzij het van een merk is met een goede reputatie op dat vlak. Dingen die niet smart hoeven, neem ik dan ook niet smart.

    Maar van welk geld denk je dat een product dat 10 jaar geleden is uitgebracht qua software up to date gehouden gaat worden zonder dat je daar periodiek voor betaalt? De winst die een fabrikant maakt op een stuk hardware kan niet jarenlang leeg worden gemelkt. Ik moet de eerste gratis software developer nog tegenkomen…

  4. En maar zeuren over het milieu, maar ondertussen je prima werkende luidsprekers, lichtschakelaars koelkasten, weegschalen enz bij het grofvuil zetten zodra de fabrikant dat nodig vindt.

    Lekker bezig! Ik doe er niet aan mee. Mijn luidsprekers, lichtschakelaars, koelkast enz hebben geen software nodig en mijn weegschaal al helemaal niet!