Fitbit en Garmin willen in 2017 eigen appwinkel voor smartwatches
Fitbit is van plan om dit jaar een eigen appwinkel te openen, heeft oprichter en CEO James Park bekendgemaakt. De appwinkel is gebaseerd op de technologie van Pebble, het bedrijf dat Fitbit kortgeleden overnam. Dat zoiets lastig te realiseren is blijkt wel uit de ervaringen van concurrent Garmin: zij hebben eindelijk wat grote namen zoals Uber voor hun appwinkel weten te strikken. Beide fabrikanten willen met apps zorgen dat hun sporthorloges voor meer toepassingen te gebruiken zijn dan alleen hardlopen en zwemmen. Op die manier willen ze een inhaalslag maken op de Apple Watch en horloges met Android Wear, die wél de mogelijkheid bieden om met apps allerlei nieuwe functies toe te voegen.
Garmin’s appwinkel: moeizaam begin
Garmin brengt sporthorloges, fietscomputers en fitnesswearables op de markt, zoals de Forerunner en de pas vernieuwde Fenix 5-smartwatches, die uitgebreid op CES 2017 te zien waren. Ze zijn vooral bedoeld om te sporten en notificaties te ontvangen. Veel meer kun je er ook niet mee, maar dit jaar wil Garmin daar verandering in brengen. Er moeten meer apps van bekende partijen beschikbaar komen, zodat je je Garmin-sporthorloge ook kunt gebruiken om een taxi te bestellen.
Uber heeft de app UberETA ontwikkeld voor de Garmin-sporthorloges, waarmee je op je Garmin-smartwatch kunt zien waar de taxi is. Trek heeft een app voor de Garmin-fietscomputers gemaakt waarmee je de batterijstatus van je Bontrager-fietslampje kunt opvragen en de instellingen kunt aanpassen. Garmin heeft hiervoor het Connect IQ-platform waar externe bedrijven zoals GU Energy Labs en Nuun Active Hydration op kunnen aanhaken. Toch liggen de toepassingen nog vaak in het verlengde van sport: GU maakt sportvoeding en Nuun maakt tabletten om energiedrank te maken. Met de apps die ze hebben gemaakt kun krijg je een seintje wanneer het weer tijd is om een energiereep of energiedrankje te nemen.
Een andere aanbieder is Stryd, die met de Strijd IQ-app een stappenteller aanbiedt. Al deze apps zijn gratis verkrijgbaar via de Connect IQ-store.
Fitbit: zo snel mogelijk eigen appwinkel
Fitbit volgt het voorbeeld van Garmin en kondigde op CES 2017 aan dat ze zo snel mogelijk een eigen appwinkel willen openen. Fitbit is marktleider en vooral bekend van de fitnessarmbandjes, zoals de Fitbit Charge 2 die we onlangs reviewden. Maar de laatste tijd probeert Fitbit zich ook een positie te verwerven op het gebied van sporthorloges en sportieve smartwatches. Zelf ontwikkelden ze de Fitbit Blaze en dankzij de overname van Pebble hebben ze nog meer mogelijkheden om smartwatches te gaan maken.
In de vijf jaar dat Pebble heeft bestaan bouwden ze een appwinkel met rond de 14.000 apps van externe partijen op. Fitbit wil dat nu ook. “Zo snel mogelijk”, beloofde CEO Parker in een interview op CES 2017. Pebble had al “veel obstakels opgelost” die bij het bouwen van zo’n app store komen kijken. Maar de CEO is zo enthousiast over het idee, dat hij van plan is om in zijn vrije tijd alvast zelf wat apps te gaan maken.
Volgens Park is een eigen appwinkel vooral nuttig voor de plannen die Fitbit heeft op zakelijk gebied. Bedrijven en zorgaanbieders gebruiken Fitbit in zakelijke wellnessprogramma’s, in medewerkers te stimuleren om meer te gaan bewegen. Afgelopen week sloot Fitbit bijvoorbeeld een samenwerking met Qualcomm en UnitedHealthCare, waarbij gebruikers van een Charge 2-armbandje honderden dollars korting krijgen vanwege hun actievere levensstijl. Volgens Park kunnen we een grote variatie aan apps verwachten, bijvoorbeeld een app om je te herinneren aan de inname van medicijnen. “We hebben daarvoor nog niet de support of de software-infrastructuur op onze apparaten om apps te kunnen draaien”, geeft Park toe. De huidige Fitbit Blaze-smartwatch (zie foto’s) ondersteunt geen apps van derden.
De plannen van Fitbit wijzen erop dat het bedrijf ook een ‘normale’ smartwatch wil gaan maken, die meer op productiviteit dan op sport is gericht. De Blaze ging al een stuk in die richting, maar werd nog gepromoot als fitnesshorloge. Fitbit heeft door de overname van Coin een betaalmethode in huis en kan dankzij de overname van Pebble ook makkelijker smartwatches met een productiviteitsinsteek maken.
Fitbit kondigde op CES 2017 alvast software-updates voor de bestaande wearables aan, die de ervaring socialer en persoonlijker moeten maken. Ook wordt het binnenkort mogelijk om fietsritten in VR te laten meetellen bij je dagelijkse portie beweging.
Zijn Garmin en Fitbit nog op tijd?
De grote vraag is of Garmin en Fitbit het voor elkaar krijgen om met een eigen app store te concurreren met de Apple Watch. Het grote voordeel van beide partijen is wel dat ze een grote schare fans hebben, die al gewend zijn om het merk te kopen. Fitbit is marktleider in fitnessarmbanden, Garmin is de koning als het om sporthorloges, fietscomputers en andere sportaccessoires gaat. Als je een wearable zoekt die je ook overdag op kantoor kunt dragen, is de sprong snel gemaakt. Toch zal het lastig zijn om voldoende ontwikkelaars mee te krijgen én om rekening te houden met de beperkingen die Apple stelt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple verkoopt nu een Thunderbolt 5-kabel voor de Mac mini (en aanstaande MacBook Pro) (30-10)
- Deze Apple-producten met Lightning verkoopt Apple nog steeds (29-10)
- Met deze stekelige iPhone-hoes schrik je dieven pas echt af (26-10)
- Astropad Bookcase maakt van je iPhone een e-reader (24-10)
- AirPods 4 vs AirPods 3: de verschillen op een rij (23-10)
Reacties: 3 reacties