Trend: ook Fitbit wil gegevens delen met zorgverleners

Fitbit gaat gebruikmaken van Google's Cloud Healthcare API, een tool voor bedrijven waarmee gezondheidsgegevens gedeeld kunnen worden met zorgverleners. Steeds meer bedrijven zetten in op dit soort systemen, waaronder ook Apple zelf.

Fitbit, de maker van de activiteitentrackers en smartwatches, gaat gebruikmaken van Google’s nieuwe Cloud Healthcare API. Hierdoor kunnen gegevens van deze apparaten bij zorgverleners terechtkomen. Fitbit is daarmee niet het eerste bedrijf dat de koppeling wil maken tussen haar producten en ziekenhuizen.

Fitbit wil gegevens delen

De fitnesstrackers van onder andere Fitbit verzamelen allerlei bruikbare data. Denk hierbij aan het meten van je hartslag. Dit soort informatie is niet alleen handig voor jezelf, maar kan ook van pas komen bij specialisten, bijvoorbeeld voor het vaststellen van aandoeningen. Google heeft daarvoor een de Cloud Healtcare, een tool waarmee dit soort gegevens verzameld kunnen worden, zodat dit gebruikt kan worden door zorginstellingen.

Fitbit gaat hiervoor gebruikmaken van een soort dashboard, zodat zorgverleners allerlei informatie van patiënten kunnen verzamelen en bekijken. Via dit dashboard kan bijvoorbeeld gecommuniceerd worden met de patiënten, maar het werkt ook samen met patientendossiers voor een completer beeld van de gezondheidstoestand van een patiënt. Dit type dashboard is ontstaan uit een overname van Twine Health, dat Fitbit in februari over nam. We weten nog niet in hoeverre dit uiteindelijk ook voor Nederland van toepassing is, maar het is desalniettemin een interessante ontwikkeling.

Meer koppelingen met je gezondheidsgegevens
Behalve Fitbit wil ook Apple steeds meer doen met je gezondheidsgegevens. In iOS 11.3 introduceerde Apple in de Gezondheid-app bijvoorbeeld de Medische dossiers. Apple werkt hiervoor samen met enkele Amerikaanse ziekenhuizen en zorginstellingen, zodat data uitgewisseld kan worden via de iPhone. Met tools als HealthKit, CareKit en ResearchKit wordt gezondheid een steeds belangrijker onderdeel voor Apple. Er zijn al allerlei apps die gemaakt zijn met ResearchKit, waarmee informatie voor wetenschappelijk onderzoek verzameld wordt. In Nederland is er bijvoorbeeld de ReumaMeter-app die samenwerkt met ResearchKit.

https://www.iculture.nl/gids/researchkit-apps-onderzoek-ziektes/

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.