Fitmo: nieuwe Nederlandse app wil personal trainer bereikbaar maken voor iedereen

Fitmo is een nieuwe Nederlandse app waarmee sporters gekoppeld worden aan een personal trainer. Via een app krijg je oefeningen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

fitmo plaatjeSporten met apps zijn we op iCulture wel gewend. Maar een app maakt zich niet druk of je je wel aan het trainingsschema houdt en als je een notificatie van een app binnen krijgt, kun je die makkelijk wegklikken. Het Nederlandse bedrijf Fitmo probeert daar iets aan te doen. Ze hebben een app ontwikkeld die binnenkort wordt opengesteld voor het publiek, waarmee je gekoppeld wordt aan een personal trainer. Die menselijke trainer maakt voor jou een trainingsschema en houdt in de gaten of je de trainingen wel uitvoert. Je houdt digitaal contact en de trainer kan jouw gegevens inlezen van apps en trackers zoals Fitbit, Jawbone en RunKeeper. iCulture ging op bezoek bij Fitmo en sprak met oprichter Dave Roeloffs.


Roeloffs: “Ik heb voorheen een e-mailbedrijf gehad en besloot na een aantal jaren werken een sabbatical te nemen. Zo kwam ik terecht in Australië, waar mijn huisgenoot iemand was die om zes uur ’s ochtends opstond om te gaan hardlopen. Hij vroeg me om ook mee te gaan. Na een paar keer vragen, gaf ik toe.” Roeloffs besefte dat mensen zoals zijn huisgenoot intrinsiek gemotiveerd zijn en zichzelf een schop onder de kont geven om te gaan sporten. Maar de meeste mensen hebben er wat extra hulp bij nodig.

http://vimeo.com/92232760

Roeloffs begon in 2010 met het maken van een app, waarbij aanvankelijk gebaseerd op een algoritme. Dat bleek niet goed te werken, want een app kun je nog steeds voor de gek houden. Ook bleek dat de app vooral werd gebruikt door coaches. Zo ontstond het idee voor de huidige insteek van Fitmo: een app waarmee je veel goedkoper gebruik kunt maken van de diensten van een personal coach, zonder dat je een paar tientjes per sessies kwijt bent. Een ander voordeel: de coach hoeft er niet bij te zijn als jij de oefeningen uitvoert, dus je kunt op elk moment bezig gaan met de trainingen die de coach voor je heeft klaargezet. Omgekeerd kunnen coaches iets bijverdienen tijdens rustige momenten op de dag. Personal trainers hebben bepaalde periodes op de dag dat ze veel afspraken met klanten hebben, maar er zijn ook momenten waarop ze even niets te doen hebben. Zeker als coaches over de hele wereld zijn verspreid, kan je slim gebruik maken van het tijdsverschil: als jij ’s middags wil gaan trainen, is jouw Amerikaanse trainer net wakker en klaar om je wat begeleiding te geven. Fitmo heeft naar eigen zeggen 40 trainers, waarvan een aantal in Nederland. Wil je liever in het Nederlands communiceren met je personal trainer, dan kan dat dus ook.

fitmo_4 fitmo_3

Fitmo wil de diensten van een personal trainer dus bereikbaar maken voor een grotere groep. Wat Roeloffs als grootste concurrent ziet? “Sportscholen en apps met coachingfuncties.” Maar die geven natuurlijk zelden advies op maat en roepen je ook niet ter verantwoording als je een training overslaat. De coaches van Fitmo lezen via een app de gegevens uit van RunKeeper, Jawbone en Fitbit en binnenkort ook Apple’s Gezondheid-app. Coaches zijn vanaf 30 euro per maand te boeken, maar er zitten ook coaches tussen die 75 euro per maand kosten. De coach bepaalt zelf de prijs die hij hanteert een draagt een percentage af aan Fitmo. Een coach kan met Fitmo zijn of haar klantenkring vergoten naar 100 mensen tegelijk, dus reken maar uit hoeveel ze op die manier kunnen bijverdienen. Een gemiddelde coach kost volgens Fitmo 40 euro per maand.

Momenteel is Fitmo nog in een besloten beta, met 400 gebruikers. Binnenkort gaat de website voor iedereen open. Om de proef op de som nemen kreeg ik van Fitmo een invite om de app alvast te proberen. Na het installeren van de app kies je een personal trainer, die je een berichtje kunt sturen. Ik kreeg tien trainers voorgeschoteld, waarvan zes in Nederland zijn gevestigd. Eén zit in Engeland en drie in de Verenigde Staten. Bij het kiezen van de coach kun je het beste kijken wat het best bij jou past: een Amerikaan kan handig zijn als je graag later op de avond nog contact wilt hebben met je coach.

fitmo_2 fitmo app dashboard

Hoe snel en persoonlijk het contact met de coach is en hoe effectief de trainingen zijn, daar kan ik nog niet zoveel over zeggen. De coach die ik uitkoos en een berichtje stuurde, was na 18 uur nog niet tot actie te porren, laat staan dat hij al een trainingsplan voor me had opgesteld.

Update 20 november 2014: Inmiddels heb ik een nieuwe coach, die wel heel goed bereikbaar is en meteen reageert als ik weer oefeningen moet gaan doen.

Want dat is toch wel het idee achter digitaal coachen, dat je niet hoeft te wachten tot een face-to-face afspraak met je personal trainer. Het idee is dat je met de trainer afspreekt wat jouw doelen zijn, bijvoorbeeld om weer een strak lichaam krijgen na een zwangerschap of het trainen voor een marathon of halve triathlon. De trainer maakt vervolgens een trainingsschema en zet die klaar in de app. Je voert de oefeningen uit en registreert als je de oefeningen hebt uitgevoerd. Apps zoals RunKeeper kunnen ook meten of je genoeg hebt gesport en hoe je hebt gepresteerd.

Zoals je aan de screenshots ziet, zitten er nog wel wat foutjes in de app, zoals knopteksten. Dat moet de komende tijd nog worden aangepast, voordat de app officieel wordt opengezet. Koppeling met RunKeeper lukte me al wel, maar bij de koppeling met Fitbit ging er bij mij nog wat mis, waardoor gegevens als gewicht en dergelijke nog niet werden overgenomen. Je kunt de app via onderstaande link al installeren en toegang vragen en afwachten tot je een invite krijgt.

Informatie

Laatst bijgewerkt
20 november 2014 om 15:32
Onderwerp
Categorieën
Apps, Diensten

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.