Waarom Apple zou moeten overstappen op flexibele LCD-schermen
Terwijl iPhone-bezitters uitkijken naar OLED-schermen is er nóg een schermtechnologie om enthousiast over te worden: flexibele LCD. En dan bedoelen we niet gimmicks zoals een oprolbare smartphone die je in je broekzak steekt, maar een scherm dat meebuigt, zodat het minder snel breekt.
Vooral de iPhone 4 en 4s waren berucht om hun glasbreuk: als de voorkant niet aan diggelen ging, dan was het wel de achterkant. Bij latere modellen is dat wel verbeterd, maar als je iPhone met het glas naar beneden net iets verkeerd terechtkomt heb je een breuk zoals op de foto hierboven. Flexibele schermen die niet meer van glas zijn gemaakt, bieden wellicht de oplossing.
Oprolbare en opvouwbare schermen
Futuristische ideeën voor flexibele schermen zijn er genoeg: LG heeft bijvoorbeeld een oprolbaar scherm, Xiaomi werkt aan gebogen schermen en Samsung wil zelfs een opvouwbaar scherm maken. Meestal gaat het daarbij om OLED-schermen, maar die zijn vrij duur om te produceren, waardoor ze niet voor iedereen zijn weggelegd. Japan Display Inc. heeft mogelijk de oplossing (zie foto hieronder): zij lieten weten dat ze een Full Active Flex LCD-scherm hebben ontwikkeld waar geen glas meer aan te pas komt. In plaats daarvan is gekozen voor een plastic substraat, dat makkelijk meebuigt bij een klap. Eerdere LCD-schermen kunnen niet buigen, omdat er een glaslaag wordt gebruikt. Dat is ook de reden waarom de LCD-schermen in de iPhone vlak zijn (de bovenste glaslaag loopt wel door naar de zijkant, maar daarin zit geen scherm verwerkt).
Edge-design
Japan Display is een bedrijf waar Apple regelmatig mee samenwerkt. Volgens het bedrijf breken deze schermen minder snel als je je toestel laat vallen. Ze zijn niet oprolbaar, maar daar zitten veel mensen waarschijnlijk ook niet op te wachten. Wat wel mogelijk is, is om smartphones te maken met een ‘edge’-design, dus waarbij het scherm aan de zijkant doorloopt zoals bij Samsung’s Galaxy Edge-modellen.
Japan Display zal pas in 2018 beginnen met de massaproductie van de flexibele LCD-schermen, dus het is te laat voor de iPhone 8. De weg die Apple zou kunnen bewandelen is om een iPhone 8 met flexibel OLED-scherm en ‘edge’-design uit te brengen, terwijl de iPhone 7s hetzelfde blijft. In 2018 kan dan een goedkopere variant van de iPhone 8 verschijnen met flexibel LCD-scherm.
Energiezuiniger en zorgelozer voor gebruikers
Mooi meegenomen is dat de flexibele LCD-schermen niet alleen breukbestendiger zijn, maar ook minder energie verbruiken. In plaats van 60Hz is te kiezen voor 15Hz bij apps die geen hoge verversingsgraad nodig hebben, zoals bij het lezen van een digitaal boek. Volgens bronnen van de Wall Street Journal (€0,45 via Blendle) overweegt Apple de flexibele LCD’s te gaan gebruiken voor toekomstige iPhones. Niets is nog zeker, maar het zou wel een mooie oplossing zijn voor een veelvoorkomend probleem. Apple verdient weliswaar geld met het repareren van schermen, maar de belofte van een scherm dat niet breekt zou juist weer extra klanten kunnen trekken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Afscheid na 18 jaar: Jean-Paul en Gonny gaan vertrekken (maar iCulture blijft!) (15-01)
- iCulture krijgt een nieuw thuis (15-01)
- Ken jij deze Apple-klassiekers nog? (14-01)
- Locatiegegevens van miljoenen gebruikers populaire apps gelekt: met deze iPhone-instelling bescherm je jezelf (14-01)
- 'EU heroverweegt DMA-onderzoeken naar Apple en andere techbedrijven' (14-01)
Reacties: 4 reacties