Flo weet waar de beste automobilisten wonen
We discussiëren er al jaren over: wie rijden er beter, mannen of vrouwen? De Nederlandse startup Flo geeft ons het antwoord op deze en andere vragen over ons rijgedrag.

Rijden mannen of vrouwen beter? Flo weet het
Flo ontwikkelde de Flo-score, die je via de gelijknamige app kunt raadplegen. De app legt automatisch ritten vast en analyseert je rijgedrag. Het kan zelfs korting op je autoverzekering opleveren. Op basis van een miljoen wereldwijde vastgelegde ritten ontstaat een duidelijk beeld in welke landen de beste automobilisten wonen.
Amerikanen zijn wegpiraten
Dankzij deze data weten we nu dat de beste automobilisten uit Mexico komen en Amerika bij de slechtste landen ter wereld hoort. Een opvallende conclusie, want je zou misschien verwachten dat de uitslag precies omgekeerd is. Dat de Mexicanen zo hoog scoren, kan te maken hebben met het hoge aantal tolwegen in het land. Waarom de Amerikanen bij de slechtste automobilisten horen, weten we echter niet. Flo kan dat niet uit de cijfers afleiden, maar noemt het wel schokkend.
Noord-Nederland rijdt het best, Zuid-Nederland het slechtst
We vroegen aan Flo of ze ook wat cijfers hebben over het rijgedrag in Nederland en België. De Nederlanders (gemiddelde score 60,3) blijken iets beter te rijden dan de Belgen (55,1). In Duitsland ligt de gemiddelde score overigens ook rond de 55.
In Nederland zijn de verschillen overigens niet heel groot, al is wel duidelijk dat er in het hoge Noorden beter wordt gereden. Groningers zijn de beste automobilisten van ons land, volgens de cijfers van Flo, gevolgd door Flevoland en Utrecht. In Noord-Brabant vinden we de slechtste bestuurders, al mogen mensen uit Zeeland en Overijssel ook nog wel wat extra rijlessen volgen.
Verder heeft Flo onderzocht wanneer je het beste kunt autorijden, namelijk rond een uur of vijf ’s ochtends. Op dat moment rijden we blijkbaar het netste. ’s Avonds slaat dit echter snel om: hoe later het wordt, hoe slechter de Flo Scores. Hier zou vermoeidheid wat mee te maken kunnen hebben, maar ook de drang om zo snel mogelijk thuis te zijn is een verklaring.
Maar wie rijdt er nu beter?
En dan het antwoord op de brandende vraag: wie rijden er beter, mannen of vrouwen? Helaas mannen, de vrouwen doen het iets beter! De cijfers verschillen echter vrij weinig. Wat ook meespeelt, is dat er relatief weinig vrouwen zijn die de Flo-app gebruiken. Vandaar dat de start-up een zo groot mogelijke steekproef heeft genomen. Willen de mannen de vrouwen toch nog verslaan, dan heeft Flo een tip: rij rustig en stabiel.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Deze transparante AirPods kun je niet kopen (11-04)
- Opinie: Aankomende WWDC-keynote wordt belangrijkste Apple-presentatie in jaren (en dit is waarom) (13-03)
- Het einde van de vijftig tinten spacegrijs: overzicht van een van Apple's meestgebruikte kleur (06-03)
- ELEGNT is Apple's robotlamp met menselijke gedragstrekjes (07-02)
- Matter-organisatie belooft beterschap en focust in 2025 op bugfixes bij smart home-standaard (23-01)
Dit is nou PRECIES de reden dat ik het niet wil gebruiken. Lekker alle data gebruiken om te benchmarken.
Ik citeer een reactie van 5 maanden geleden, ook mijn bezwaar.
Ik ga de app wel proberen, maar aub, doe iets aan die locatievoorziening.
ben benieuwd of de app ook rekening houd met het feit dat mannen over het algemeen meer kilometers rijden per jaar dan vrouwen en daarom dus statistisch vaker betrokken zijn bij een ongeluk.
Het is niet voor niets dat de algemene aanname is dat vrouwen slechter rijden dan mannen, en ook dat kan te maken hebben met het aantal kilometers per jaar dat gereden wordt.
Ik zie ook automerken ertussen staan, terwijl je in de app deze niet kan aangeven in je profiel, waar halen ze die gegeven dan vandaan?
@JP: De data is anoniem hè, we zouden nooit gegevens over individuen vrijgeven.
@Tjeu: Dit is een standaardpermissie in iOS. We registreren je rit automatisch, en gebruiken GPS. ALs we je locatie niet hebben, dan valt er weinig te registreren… Je kan de autorecord wel uitzetten in je instellingen en je ritten met de hand aan en uit zetten.
@Mark: We hebben naar ritten (1 miljoen) gekeken, niet naar de gemiddelde ritlengte per geslacht. Wel een leuke om eens in kaart te brengen. Dank voor je opmerking!
@Sylvester: In de Android app kan dat wel. Coming soon to iOS! (eind juni of begin juli)
Ow… Ik ken er nog een paar….
Noorden de beste rijders… Houd men er ook rekening mee met de drukte op de weg. In het noorden en polders is nou eenmaal veel minder verkeer waardoor je als je bv 80 rijd en deze snelheid constant aanhoud zeer snel bent ipv in de drukke gebieden waar men veel meer met de snelheid wisselt.
In de vroeg ochtend…. idem. In het NW staat het verkeer vaak stil tijdens drukke tijden… je kunt dan amper van rijden spreken 🙂
Nee … ik vind de app meer voor verzekeraars welke een reden krijgen om de premies te verhogen… Ga de app dus zeker niet gebruiken.
Hoezo beter auto rijden? Volgens mij is dat nogal subjectief.
Wat is dan ‘goed’ rijden, praktisch stil gaan staan voor iedere bocht, het nieuwe rijden, racelijnen?
Dat is ook mijn probleem met verzekeraars die naar je rijgedrag willen kijken. Zij bepalen de maatstaven en daar heb ik als consument geen enkele democratische invloed op. Ik moet me dus naar het gewenste gedrag volgens een bedrijf voegen om geen boetebedrag op mijn premie te hoeven betalen.
@Andreas Willemse: Bedankt, de ritten handmatig starten laat niet constant de gps positie aan, prima. Ik ga deze app zeker gebruiken om mijn rijstijl te verbeteren / in kaart te brengen, leuk.
Conclusies zijn wel erg snel door de bocht.
Allereerst, is het de vraag of de Flo-Score wel representatief is voor “goed” rijgedrag. Vervolgens zijn de Flo gebruikers een slechte afspiegeling van alle weggebruikers; ik zie mijn opa nog niet zo snel aan de Flo gaan. Dan zijn er nog regionale verschillen; de wegen, weer, bebouwing etc zijn sterk verschillend. We weten dan ook niet hoe de gemiddelde amerikaanse automobilist het er van af zou brengen op de duitse wegen of hoe mexicaanse autorijdsters het in Australie doen.
Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Flo wil slechts data verzamelen om verder te verkopen: “if you are not paying you are the product”.