Het is vanaf nu mogelijk om f.lux te installeren op de iPhone en iPad, via sideloading. f.lux zorgt ervoor dat de helderheid en kleurtint van je scherm wordt aangepast aan het tijdstip van de dag. Je krijgt dan niet langer een fel blauw scherm te zien als je ‘s avonds nog even op je iPhone-scherm wilt kijken. Omdat f.lux gebruik maakt van zogenaamde private API’s (die ontwikkelaars niet mogen gebruiken in hun apps) was het niet mogelijk om f.lux op de normale wijze via de App Store aan te bieden. Via sideloading lukt het echter wel.
Update 12 november: f.lux is niet langer beschikbaar op verzoek van Apple.
f.lux: zacht geel licht op iPhone en iPad
f.lux zorgt voor een gedimd, geel scherm later op de avond. Je kunt de app al installeren op de Mac, waarbij je de app downloadt via de website van de ontwikkelaar. Bij iOS is die werkwijze niet mogelijk en dus is er gekozen voor sideloading. Daarvoor zul je Xcode 7 op de Mac moeten installeren.
De app is gratis, maar het installeren ervan kost wel een aantal stappen, zeker als je geen ontwikkelaar bent. In onderstaande gids hebben we het zo duidelijk mogelijk uitgelegd.
In de app vind je twee schuifknoppen, waarmee je de kleurtemperatuur van het scherm kunt aanpassen. Standaard staat het ingesteld op 3400 Kelvin ‘s avonds en 6500 Kelvin overdag. Wil je tijdens het werken overdag ook een wat minder fel scherm, dan kun je de waardes aanpassen. Je kunt met knoppen ook aangeven of je bij zonsopgang, 6:00, 7:00, 8:00, 9:00 of 10:00 uur opstaat zodat de app ook daarmee rekening kan houden.
Darkroom-modus voor extra duistere plekken
Met de optie Darkroom onderin het scherm krijg je een zwart scherm met rode letters, wat wellicht wat prettiger leest als je in het donker zit. Daarmee kun je nog beter zorgen dat je geen verstoring van je slaapritme krijgt als je te lang naar het scherm staart, als je in bed ligt. Maar eerlijk gezegd: wij vonden die Darkroom-stand alleen prettig als je lange teksten moet lezen. Op het homescreen zit zo’n zwart-rode interface er toch een beetje vreemd uit.
Het sideloaden van apps heeft twee nadelen. In de eerste plaats is er geen controle vanuit Apple, dus je weet niet of je mogelijk schadelijke software binnenhaalt. Je kunt dit risico verkleinen door alleen apps te installeren van gerenommeerde partijen (zoals f.lux). Ben je handig met code, dan kun je de code van een project doorlopen om te kijken of er geen vreemde dingen in staan. Je kunt ook afgaan op het oordeel van betrouwbare ontwikkelaars, die de code hebben doorgespit.
Verder heeft het sideloaden van apps het nadeel dat de apps niet automatisch worden geüpdatet. Je zult dus zelf de app via Xcode opnieuw moeten installeren. Bij f.lux krijg je gelukkig wel een pop-up zodra er een nieuwe versie beschikbaar is, maar dat is lang niet bij alle apps het geval.
De makers van f.lux hadden echter geen andere mogelijkheid dan de app op deze wijze beschikbaar stellen. Ze maken gebruik van private API’s en de app moet voortdurend op de achtergrond actief blijven. Dat heeft ook effecten op je batterijduur.
- 2015 - 12 november: f.lux is op verzoek van Apple niet langer beschikbaar.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 19 reacties