Sinds augustus 2020 is er een strijd gaande tussen Apple enerzijds en Fortnite-maker Epic Games anderzijds. Het gaat voornamelijk om de macht die Apple volgens Epic Games heeft, wat nu al sinds 2020 via een rechtszaak uitgevochten wordt. De rechter heeft eind 2021 een uitspraak gedaan, grotendeels in het voordeel van Apple, waar Epic Games het niet mee eens was. Daarna tekenden beide bedrijven meermaals beroep aan. Wie heeft er nu eindelijk gewonnen? Alles over de belangrijkste gebeurtenissen, antwoorden op vragen en het laatste nieuws in het conflict tussen Apple en Epic Games.
- Laatste nieuws
- 10 vragen beantwoord
- #1 Wie heeft er nou eigenlijk gewonnen?
- #2 Wat gaat er veranderen voor gebruikers?
- #3 Worden apps goedkoper?
- #4 Waarom hebben Epic Games en Apple een conflict?
- #5 Waarom vindt Epic Games dat er sprake is van een monopolie?
- #6 Waarom stopt Epic Games niet gewoon met iOS-games?
- #7 Het is toch Apple’s eigen App Store, dan mag Apple toch zelf de regels bepalen?
- #8 Wat wil Epic Games met de rechtszaak bereiken?
- #9 Hoe lang duurde de rechtszaak en komt er nog een vervolg?
- #10 Hoe snel gaan we veranderingen zien?
- Tijdlijn
Laatste nieuws over Apple vs Epic Games
Update 26 januari 2024: Fortnite komt terug op de iPhone, maar alleen in de EU-landen. Epic Games gaat een eigen appwinkel openen om de game te kunnen aanbieden. Onder de nieuwe EU-regels van Apple is dit toegestaan.
Update 16 januari 2024: De zaak Apple vs Epic is afgelopen. Apple tekende afgelopen zomer bij het Hooggerechtshof beroep aan tegen de uitspraak van de bevoegde rechter. Maar het Hooggerechtshof heeft dat beroep afgewezen. Dat betekent dat de eerdere uitspraak van de rechter gehandhaafd blijft. Apple moet alternatieve betaalsystemen toestaan en moet het beleid voor aanbieders zoals Epic Games versoepelen.
De beslissing van de rechter betekent dat ontwikkelaars gebruikers nu mogen wijzen op andere betaalmethoden en daarbij een directe link naar een bepaalde webpagina mogen geven. Als gebruikers ervoor kiezen om van de alternatieve betaalmethoden gebruik te maken, dan kunnen ze in theorie meer verdienen, omdat ze geen commissie aan Apple hoeven af te dragen.
In de praktijk zou het nog wel eens anders kunnen uitpakken, omdat Apple ontwikkelaars toch kan dwingen om commissie te betalen. Zo moeten datingapps in Nederland toch nog 27% commissie afdragen, ook als ze een alternatieve betaalmethode gebruiken.
Het is echter niet zo eenvoudig, omdat Apple van ontwikkelaars kan eisen dat ze toch commissies delen. In Nederland mogen datingapps bijvoorbeeld alternatieve betaalmethoden gebruiken, maar Apple eist nog steeds dat ontwikkelaars een commissie betalen die overeenkomt met 27% van de inkomsten. Apple zoekt daarbij de mazen van de regelgeving op. Overheden hebben geoordeeld dat Apple de ontwikkelaars geen in-app aankopen mag opdringen, maar ze hebben nog geen uitspraken gedaan over andere manieren om commissie te innen. Mogelijk gaat de Digital Markets Act, die dit voorjaar van kracht wordt in de EU, daar veranderingen in brengen. Het zorgt er in ieder geval voor dat er een afgesplitste App Store komt, speciaal voor Europa.
Na meer dan 3 jaar is de juridische strijd tussen Apple en Epic Games voorbij.
Update 18 juli 2023: Apple hoeft voorlopig geen wijzigingen door te voeren als het gaat om het toestaan van alternatieve betaalmethodes voor apps in de App Store. Apple heeft hiertegen een motie ingediend. Afgelopen april was besloten dat Apple alsnog wijzigingen aan moet brengen zodat apps mogen verwijzen naar andere betaalmethodes buiten de App Store, zoals deze in de uitspraak in 2021 gedaan zijn. Maar Apple gaat in hoger beroep tegen dit deel van de uitspraak en verzocht de Supreme Court om dit te behandelen. Dit besluit is nu toegekend en daarom hoeft Apple in ieder geval de komende 90 dagen geen wijzigingen aan te brengen.
Dit geeft Apple de tijd om het besluit aan te vechten bij de Supreme Court. Als besloten wordt om dit verder in behandeling te nemen, hoeft Apple pas eventuele wijzigingen door te voeren tot de uiteindelijke beslissing genomen wordt. Wordt dit niet verder inhoudelijk behandeld, dan moet Apple alsnog de gevraagde wijzigingen doorvoeren.
Update 24 april 2023: Na de uitspraak van november 2021, ging Epic Games in hoger beroep. De rechter besloot destijds dat Apple geen monopolist is, terwijl Epic Games van mening is dat daar wel degelijk sprake van is. Volgens Epic Games overtreedt Apple de antitrustwetgeving. Maar nu heeft een rechter opnieuw besloten dat daar geen sprake van is en dat Apple haar regels voor de App Store dus mag hanteren zoals ze dat de afgelopen jaren gedaan heeft. Daarmee is uitspraak van november 2021 overeind gebleven.
Daarentegen beslist ook deze rechter dat Apple ontwikkelaars wel de mogelijkheid moet bieden om in hun apps te linken naar websites buiten de App Store om, zodat gebruikers daar aankopen voor apps kunnen doen. Momenteel mag dat alleen bij zogenaamde “reader apps”, zoals apps voor digitale tijdschriften, boeken en audio en video. Netflix en Spotify mogen dus in hun apps rechtstreeks verwijzen naar hun eigen website voor het afsluiten van een abonnement of het doen van aankopen. Games, zoals Epic Games’ Fortnite, mogen dat nog niet. Apple werd gedwongen om dat wel toe te staan, maar ging hiertegen in beroep en kreeg uitstel. De regels hiervoor worden nog door de partijen nader bekeken.
Update 8 december 2021: Apple is er op het nippertje in geslaagd om uitstel te vragen voor de App Store-wijzigingen. De rechter wees Apple’s verzoek om uitstel vorige maand nog af, waarna Apple meteen een nieuw verzoekschrift indiende bij een hogere rechtbank. Op 9 december zou Apple de App Store moeten aanpassen, zodat externe betaalmethoden mogelijk zijn. Het uitstel duurt totdat de zaak is afgerond. Overigens geldt het uitstel niet voor een ander aspect, namelijk het feit dat ontwikkelaars met gebruikers mogen communiceren over alternatieve betaalmethoden. Ze mogen die betaalmethoden alleen (nog) niet aanbieden binnen hun eigen apps.
Update 2 december 2021: Apple wil voorkomen dat op 9 december al aanpassingen moeten worden gedaan en heeft daarom een verzoekschrift voor uitstel ingediend.
Update 10 november 2021: Apple ging in oktober in hoger beroep tegen de uitspraak in de rechtszaak tegen Epic Games. De maand ervoor oordeelde de rechter dat Apple per december betaalsystemen van anderen moet toestaan in de App Store. Apple verzocht de rechter om extra tijd omdat het bedrijf zogezegd veiligheidsmaatregelen voor kinderen, ontwikkelaars en Apple zelf moet ontwikkelen en uitwerken. Het bedrijf wil de uitspraak van het hoger beroep afwachten. De rechter gaat hier niet in mee en oordeelt dat Apple tot en met 9 december de tijd heeft om de aanpassingen door te voeren.
Het kan jaren duren tot het hoger beroep is behandeld. Ook Epic Games is immers in hoger beroep gegaan. Daar wil de rechter niet op wachten en daarmee is Apple verplicht om vanaf december de regels voor alternatieve betaalmethodes te veranderen. Eerder voerde Apple al wijzigingen in de App Store richtlijnen door. Apple gaf daarmee ontwikkelaars de mogelijkheid om gebruikers via e-mail op de hoogte te brengen van andere betaalmethodes, maar volgens de rechter in de Epic Games-zaak moet dat ook direct via apps toegestaan worden.
De rechter bepaalde dat Apple ontwikkelaars moet toestaan om aankopen buiten de App Store af te rekenen, maar oordeelde ook dat Apple geen monopolist is. Ook Epic Games is in beroep gegaan tegen de uitspraak, voornamelijk omdat het bedrijf Fortnite weer wil terug hebben in de App Store.
Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 10 september 2021.
Op 10 september 2021 oordeelde de rechter in de zaak Apple vs. Epic Games. Rechter Yvonne Gonzalez Rogers heeft bepaald dat Apple ontwikkelaars moet toestaan om App Store-gebruikers door te sturen naar een ander betaalsysteem. Er waren kort hiervoor al veranderingen voor de App Store aangekondigd, waarbij zogenaamde ‘Reader’-apps naar buiten mogen linken voor het beheer van je account. Maar deze uitspraak gaat een stuk verder.
Dit is de kern van de uitspraak:
Apple Inc. and its officers, agents, servants, employees, and any person in active concert or participation with them (“Apple”), are hereby permanently restrained and enjoined from prohibiting developers from (i) including in their apps and their metadata buttons, external links, or other calls to action that direct customers to purchasing mechanisms, in addition to In-App Purchasing and (ii) communicating with customers through points of contact obtained voluntarily from customers through account registration within the app.
Volgens Apple’s huidige richtlijnen mogen ontwikkelaars consumenten niet naar digitale aankopen buiten de App Store doorsturen. Rechter Rogers liet eerder al doorschemeren dat ze daar tegenstander van is. Apple ging in hoger beroep en verzocht de rechter in oktober om meer tijd dan de geoordeelde maand december om de veranderingen door te voeren.
Daar gaat de rechter dus niet in mee. Apple moet ontwikkelaars daarom in december toestaan om in apps door te verwijzen naar andere betaalmethodes. Het is nog niet helemaal duidelijk of dit zowel in de Amerikaanse als Europese App Store moet, maar we verwachten dat Apple de regels in alle landen zal aanpassen.
Apple vs Epic Games: 10 vragen beantwoord
Het de rechter heeft dus uitspraak gedaan in het conflict tussen Apple en Epic Games, maar wie heeft nu eiggenlijk gewonnen? Wat wilden Epic Games en Apple bereiken en is dat eigenlijk gelukt? Wat gaat er veranderen? We geven hier antwoorden op 10 veelgestelde vragen.
#1 Wie heeft er nou eigenlijk gewonnen?
De uitspraak van de rechter is nogal ingewikkeld en heeft meerdere kanten. Apple beschouwt de uitspraak als een grote overwinning voor de App Store, terwijl Epic beroep gaat aantekenen omdat ze niet tevreden zijn met de uitspraak. Maar Spotify, dat voorheen grote kritiek had op Apple’s monopoliepositie, is wél blij met de uitspraak. Dat maakt het wat verwarrend. Heeft Apple echt gewonnen, of hebben de ontwikkelaars gewonnen?
In feite hebben Apple en Epic beide verloren. Apple loopt het risico om miljarden geld mis te lopen, omdat het bedrijf doorverwijzingen naar andere betaalmethoden moet toestaan. Tegelijk heeft Apple op een ander punt grote winst behaald: de rechter oordeelde dat de App Store géén monopolie is, iets wat in de nog lopende antitrust-zaken nog cruciaal kan zijn.
Epic heeft van beide echter de grootste nederlaag geleden, aangezien de missie om Fortnite terug te brengen in de App Store niet is gelukt. Epic’s developeraccount zal ook niet worden hersteld en het wordt niet mogelijk om een eigen betaalmethode in te bouwen in apps. Dat laatste is waar het hele conflict mee is begonnen. De rechter gaf aan dat Epic in overtreding was en het contract met Apple heeft geschonden door een eigen betaalmethode in te bouwen. De verbanning van Fortnite uit de App Store was volgens de rechter terecht. Verder moet Epic direct $3.6 miljoen aan gederfde inkomsten overmaken aan Apple. Epic CEO Tim Sweeney blijft echter strijdbaar en wil doorvechten.
#2 Wat gaat er veranderen voor gebruikers?
Voor ontwikkelaars die nog wél in de App Store zijn (en dat geldt dus niet voor Epic) is de uitspraak een grote overwinning. Zij krijgen de mogelijkheid om naar alternatieve betaalwijzen door te sturen. Ontwikkelaars kunnen dan (in theorie) hun eigen afrekenmechanisme in een app stoppen.
Het hangt nog wel sterk af van de vraag hoe de rechtbank een ‘knop’ en een ‘linkje’ definieert.
Interessant is dat de uitspraak ook een reeks woorden bevat die afkomstig zijn uit Apple’s reviewrichtlijn 3.1.1 (“Apps and their metadata may not include buttons, external links, or other calls to action that direct customers to purchasing mechanisms other than in-app purchase.”). Tot nu toe mocht Apple zelf bepalen hoe dit werd geïnterpreteerd, maar de rechter heeft dit nu expliciet doorgestreept met de woorden “[Apple is] permanently restrained and enjoined from prohibiting developers from…”.
Dit heeft te maken met Apple’s anti-steering rules, het feit dat het tot voor kort verboden was om gebruikers te informeren over andere betaalmethoden. De rechter was vanaf het begin van de rechtszaak al heel kritisch hierover.
Er komen dus grote veranderingen voor de App Store aan, maar Epic zal daar niet van profiteren. Apple zal er ook niet van profiteren, want van de huidige $19 miljard omzet die met apps wordt gemaakt komt zo’n $6,3 miljard uit de VS. Niet alle ontwikkelaars zullen nu de moeite nemen om een eigen betaalmethode op te tuigen, maar voor grootverdieners van games zoals Candy Crush en streaming diensten zoals Spotify en Netflix is gunstiger om voortaan zelf af te rekenen met de klant.
#3 Worden apps goedkoper?
Als ontwikkelaars geen 30% meer hoeven afdragen aan Apple, zou je verwachten dat apps goedkoper kunnen worden. Of dat gebeurt is nog zeer de vraag. De rechter heeft in de uitspraak aangegeven dat het ‘nationwide’ geldt, dus het is nog maar de vraag of dit buiten de VS meteen impact gaat hebben.
Een andere vraag is of ontwikkelaars het prijsverschil gaan doorrekenen aan de klant. Sommige zullen misschien maar 10% korting geven als je rechtstreeks via ze koopt. Ook zullen veel ontwikkelaars gewoon via de App Store blijven afrekenen. De maker van de Halide-app heeft aangegeven dat hij de uitspraak toejuicht, maar dat Halide gewoon gebruik zal blijven maken van Apple’s in-app aankopen. Het is voor kleine ontwikkelaars te ingewikkeld om honderden valuta en betaalmethoden te gaan ondersteunen, terwijl de App Store dat automatisch voor ze regelt.
#4 Waarom hebben Epic Games en Apple een conflict?
Epic Games is de maker van de razendpopulaire game Fortnite. In de gratis te spelen game kunnen spelers hun personages upgraden en nieuwe onderdelen voor de game kopen met zogenaamde V-Bucks. Dat is de valuta die in de game gebruikt wordt, die je met echt geld kunt kopen via zogenaamde in-app aankopen.
Volgens de regels van de App Store mogen makers van apps alleen gebruikmaken van het aankopensysteem van de App Store voor het aanschaffen van deze in-app aankopen, maar daardoor moet Epic Games van alle inkomsten 30% afdragen aan Apple. Epic Games is het daar niet mee eens en vindt dat Apple daarmee haar machtspositie misbruikt en er sprake is van een monopolie.
In augustus 2020 voegde Epic Games een eigen betaaloptie toe aan Fortnite. Dat is tegen de regels van de App Store, waardoor Apple Fortnite uit de App Store verwijderde. Epic Games wil zich niet aan de regels houden, waardoor de app al maanden niet meer beschikbaar is op iPhone en iPad.
#5 Waarom vindt Epic Games dat er sprake is van een monopolie?
Ontwikkelaars moeten gebruikmaken van de App Store als ze apps en games op iPhone en iPad willen aanbieden. Er is geen mogelijkheid om een eigen App Store te maken, zoals dat op Android wel kan. Je moet je daardoor aan de regels van de App Store houden, zonder dat er een alternatief is.
#6 Waarom stopt Epic Games niet gewoon met iOS-games?
Er zijn miljoenen spelers die Fortnite spelen via de iPhone en iPad en vaak ook geen andere manier hebben om het spel te spelen. Er wordt veel geld verdiend met dergelijke games op iPhone en iPad, waardoor ontwikkelaars deze groep van spelers graag wil bereiken. Je laat miljoenen spelers in de steek als je game niet op iPhone en iPad beschikbaar is.
Epic is inmiddels onvrijwillig gestopt met iOS-games, omdat het developeraccount is ingetrokken. Daardoor kunnen ze geen games meer in de App Store uitbrengen. Epic’s missie is om met #FreeFortnite de game toch weer terug te krijgen in de App Store.
#7 Het is toch Apple’s eigen App Store, dan mag Apple toch zelf de regels bepalen?
De vraag is niet of Apple zelf de regels mag bepalen of niet. Het probleem is vooral dat Apple eigen rechter speelt en zelf de regels bepaalt, maar tegelijkertijd geen alternatieven toestaat als je het niet eens bent met deze regels.
Bovendien is het argument vaak dat Apple oneerlijke concurrentie toepast, omdat de regels niet gelden voor Apple’s eigen apps en diensten. Zo hoeft Apple geen 30% commissie aan zichzelf af te dragen, waardoor appmakers niet met dezelfde regels met elkaar kunnen concurreren. Dat is ook het conflict dat speelt tussen Apple en Spotify. Inmiddels concludeerde de EU dat Apple de Europese concurrentieregels overtreedt.
#8 Wat wil Epic Games met de rechtszaak bereiken?
Epic Games wil dat Apple op zijn minst andere betaalsystemen mogelijk maakt voor apps die via de App Store aangeboden worden. Dat zal Apple niet zomaar toestaan, omdat het bedrijf dan veel inkomsten misloopt. De enige manier om dit voor elkaar te krijgen is als Apple gedwongen wordt via de rechter. Dat is nu gelukt. Alleen heeft Epic er zelf niets aan, omdat hun developeraccount is ingetrokken.
Apple verdedigt zich door te stellen dat met het eigen betaalsysteem de privacy van gebruikers gewaarborgd blijft en persoonsgegevens niet bij andere betaalsystemen achtergelaten hoeven te worden. Epic Games wil ook gebruikers kunnen verwijzen naar andere aankoopmanieren buiten de App Store om, bijvoorbeeld via de eigen website. Maar ook dat is volgens de regels van Apple verboden.
#9 Hoe lang duurde de rechtszaak en komt er nog een vervolg?
De rechtszaak tussen Epic Games en Apple is op 3 mei 2021 begonnen met het aanhoren van alle standpunten. Dit nam drie weken in beslag. Op vrijdag 10 september 2021 werd de uitspraak van de rechter bekendgemaakt.
Hierna gingen beide bedrijven nog in hoger beroep. Apple heeft aangegeven het als een overwinning te beschouwen, maar is alsnog in hoger beroep gegaan. Het bedrijf verzocht de rechter ook om de maatregelen pas in te voeren als ook de beroepszaak heeft gediend, maar dat verzoek is afgewezen. Omdat ook Epic Games in beroep ging, kan het jaren duren tot alles is behandeld. Daarop wilde de rechter in eerste instantie niet wachten.
Apple’s hoofd juridische zaken Katherine Adams”
The Court correctly rejected Epic’s ‘artificial’ view of the competitive environment in which Apple operates and determined that ‘developers like Epic Games have benefited from Apple’s development and cultivation of the iOS ecosystem, including its devices and underlying software,'” Adams said in the statement. “Underlying the App Store business is a framework, including App Review, curation and protection of the security and privacy of our users. The Court has ruled that this framework is lawful and Apple was justified in terminating Epic’s status as a developer on the App Store.
Epic heeft aangegeven wél in beroep te gaan, omdat zij de grootste nederlaag hebben geleden. Ze zullen naar het Hooggerechtshof stappen waardoor de zaak nog een tijdje kan doorlopen.
Tim Sweeney, Epic Games CEO:
Today’s ruling isn’t a win for developers or for consumers. Epic is fighting for fair competition among in-app payment methods and app stores for a billion consumers. Fortnite will return to the iOS App Store when and where Epic can offer in-app payment in fair competition with Apple in-app payment, passing along the savings to consumers.
Thanks to everyone who put so much time and effort into the battle over fair competition on digital platforms, and thanks especially to the court for managing a very complex case on a speedy timeline. We will fight on.
#10 Hoe snel gaan we veranderingen zien?
De rechter had oorspronkelijk geoordeeld dat Apple uiterlijk op 10 december 2021 het nieuwe beleid moest invoeren. Apple’s verzoek om extra tijd was eerst afgewezen, maar vlak voor de deadline kreeg Apple toch uitstel. Apple is ook nog in beroep gegaan en de uitspraak daarvan is er nog niet. Apple heeft dus nog geen grote concrete wijzigingen voor de App Store door hoeven voeren. Maar dat de uitspraak grote gevolgen heeft voor het businessmodel van de App Store is duidelijk. De impact zou nog groter zijn geweest als Apple was gedwongen om alternatieve app stores toe te laten, iets wat op Android al langer mogelijk is. Maar dat is volgens deze uitspraak niet het geval.
Maar toch komen er naar verwachting grote veranderingen aan. Tegelijkertijd is in die EU namelijk de Digital Markets Act goedgekeurd, waardoor Apple alternatieve App Stores toe zou moeten staan. Vermoedelijk wordt sideloading daarmee vanaf iOS 17 ingevoerd, maar alleen in de EU.
Tijdlijn: de zaak Apple vs Epic Games
Hieronder zie je belangrijke updates sinds de start van het conflict tussen beide bedrijven, chronologisch gesorteerd.
Update 10 november 2021: De rechter heeft Apple’s verzoek voor uitstel voor het wijzigen van de App Store richtlijnen afgewezen. Dat betekent dat Apple vanaf 10 december ontwikkelaars moet toestaan om in apps te linken naar andere betaalmethodes. Het hoger beroep van Apple (en ook van Epic Games) gaat door, maar aan de deadline voor december moet Apple zich houden.
Update 9 oktober 2021: Apple kondigde aan in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak en vroeg tegelijkertijd om uitstel voor het invoeren van de nieuwe richtlijnen. De rechter had besloten dat Apple in december ontwikkelaars moet toestaan om in apps te linken naar andere betaalsystemen, maar Apple wil eerst het hoger beroep afwachten.
Update 10 september 2021: De rechter heeft uitspraak gedaan in de zaak. Volgens de rechter is Apple geen monopolist, maar moet Apple ontwikkelaars wel toestaan om te linken naar betaalsystemen buiten de App Store om. Dit gaat verder dan de aangepaste App Store-richtlijnen die Apple zelf eind oktober al doorvoerde.
Update 4 mei 2021: De eerste dag van de rechtszaak zit erop. De rechtszaak zal zo’n drie weken duren, waarin diverse kopstukken van zowel Epic Games als Apple aan het woord komen om zich te verdedigen. Epic Games zette de aanval in met een aantal interne e-mails tussen Apple’s Phil Schiller en Eddy Cue. Daarin vraagt Schiller zich af of Apple de 70/30-verdeling van de commissie van inkomsten uit de App Store nog wel langer kan hanteren als Apple meer dan $1 miljard winst per jaar haalt uit de App Store. Ook wordt er een mail van Schiller over een Temple Run-kloon aangehaald, als bewijsmateriaal dat Apple weet van scam-apps maar er niet alles tegen zou doen.
Als openingsstatement geeft Apple aan dat ze ontwikkelaars allerlei voordelen geven met de App Store, zoals het bieden van de nodige tools om apps te kunnen maken. Apple benadrukt ook dat de aanval van Epic Games een vooropgezet plan is om Apple als de slechterik af te schilderen. Tegelijkertijd is er een interne e-mail tussen Tim Sweeney van Epic Games en Phil Spencer van Microsoft uit augustus 2020 naar voren gekomen, waarin Sweeney al bij voorbaat laat weten dat er ‘in augustus unieke kansen liggen voor consoles en pc’s, om het voordeel ten opzichte van mobiele devices te benadrukken’, wijzend naar de geplande aanval tegen Apple (en ook Google).
Apple zegt vervolgens dat Epic Games wil dat Apple van iOS een soort Android moet maken, maar dat daarmee ook de beveiliging van gebruikers in het geding komt. Apple zegt ook dat het de de 30% commissie standaard is in de industrie en dat dit ook geldt voor Sony, Nintendo, Google en Samsung. Tot slot benadrukt Apple dat ook Epic Games bij Apple aanklopte voor een speciale behandeling. Er was zelfs een plan om een bundel aan te bieden van Fortnite Club, Apple Music en Apple TV+.
Uit documenten is ook gebleken dat Apple met de App Store een winstmarge van 75% haalt. Hieruit blijkt dat de App Store voor Apple extreem winstgevend is.
Update 29 september 2020: De dienstdoend rechter Yvonne Gonzalez Rogers heeft forse kritiek geuit op Epic Games tijdens een zitting met Apple. Ze adviseert om de zaak door een jury te laten beoordelen. Volgens Rogers was Epic op de hoogte dat ze regels overtraden door een eigen betaalsysteem in te bouwen. “Het blijft oneerlijk” vindt de rechter, die niet vindt dat Epic een heldenrol op zich neemt.
De rechtszaak zou op z’n vroegst pas in juli 2021 van start kunnen gaan en het kan een lange strijd worden. Rogers wil er graag een jury bij inschakelen.
Momenteel zijn de vooruitzichten voor Apple goed. Volgens Rogers zou Epic de regels bewust hebben overtreden, terwijl mensen genoeg andere opties hebben om Fortnite te spelen en dat er al decennialang afgeschermde platformen bestaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor Nintendo, Sony en Microsoft. Volgens Rogers werkt de industrie al jarenlang zo en wordt er nu pas een punt van gemaakt.
Update 10 september 2020: Apple gaat de functie Sign in with Apple blokkeren voor Epic Games. Je moet e-mailadres en wachtwoord wijzigen als je na 11 september je account wilt houden en je voortgang en aankopen in Fortnite wilt behouden.
Update 9 september 2020: Apple heeft nu een tegenrechtszaak aangespannen tegen Epic Games. Apple wil schadevergoeding wegens contractbreuk. Volgens Apple heeft Epic meer dan $600 miljoen in de App Store verdiend met Fortnite. Epic zou zichzelf beschouwen als een Robin Hood, die het voor de kleintjes opneemt. Maar in werkelijkheid “is het een multimiljarden-bedrijf, dat niets wil betalen voor de enorme waarde die de App Store vertegenwoordigd”, aldus Apple.
Update 6 september 2020: Epic heeft de rechtbank gevraagd om Fortnite terug te brengen in de App Store, een week nadat het ontwikkelaarsaccount van Epic werd verwijderd. In een verklaring legt Epic Games uit dat het betwisten van Apple “het juiste ding om te doen was” en dat het “beter dan veel andere bedrijven in staat is de storm te doorstaan”. Epic beschrijft Apple als een monopolist, die zijn dominante positie kan vasthouden door concurrentie te voorkomen.
Epic vindt dat er “onherstelbare schade” optreedt als Fortnite niet meer terugkomt in de App Store. Het aantal dagelijkse actieve iOS-gebruikers is volgens het bedrijf al met 60% gedaald sinds de app werd verwijderd uit de Store.
Update 28 augustus 2020: Apple heeft het developeraccount van Epic verwijderd. Het bedrijf kan nu geen updates en nieuwe apps meer uitbrengen.
Update 22 augustus 2020: Apple claimt dat Epic Games een speciale behandeling voor Fortnite vroeg, vlak voordat de juridische strijd tussen beide bedrijven losbarstte. Dat is de bewering die Apple nu in rechtbankstukken naar voren schuift. Apple’s Phil Schiller zegt dat Epic in drie verschillende e-mailberichten een speciale deal vroeg.
Epic CEO Tim Sweeney beweert echter het tegendeel. Hij zegt te hebben benadrukt dat de gunstiger voorwaarden voor alle ontwikkelaars zouden moeten gaan gelden. Apple heeft gedreigd Epic’s ontwikkelaarsaccount op 28 augustus op te heffen.
Update 18 augustus 2020: Apple heeft in een reactie laten weten dat er geen uitzondering op de regels zal worden gemaakt voor Epic Games. Apple zegt dat ze zoveel mogelijk ontwikkelaars toegang willen geven tot de App Store, “maar iedereen moet zich aan de regels houden, zonder uitzondering”. Apple zegt de apps van Epic Games graag te willen houden in de App Store, maar vindt ook: “Het probleem dat Epic voor zichzelf heeft gecreëerd is gemakkelijk op te lossen als het bedrijf een update voor de app uitbrengt, waarmee ze weer voldoen aan de regels. Die regels gelden voor iedereen en daar gaan ontwikkelaars vooraf mee akkoord.” Verder benadrukt Apple nog even dat de regels bedoeld zijn voor het beschermen van klanten en dat die boven de zakelijke belangen gaan. Ironisch genoeg gaat het conflict juist over inkomsten die Apple zou mislopen als Epic zelf de betaling afhandelt.
Update 18 augustus 2020: Wordt het Apple tegen de rest? Epic is bezig een coalitie te vormen met andere bedrijven, om te protesteren tegen het App Store-beleid. Volgens The Information is Epic bezig om andere bedrijven te interesseren voor een gezamenlijke strijd. Onder andere Spotify is ook sterk tegenstander van het bedrijfsmodel van Apple, waarbij 30% wordt afgedragen. Spotify zegt de strijd van Epic te steunen, maar heeft niet aangegeven zich officieel te hebben aangesloten bij een anti-Apple-groepering.
Update 17 augustus 2020: Er zijn weer nieuwe ontwikkelingen in de strijd tussen Epic Games en Apple. In een tweet laat Epic Games weten dat Apple nog verregaande maatregelen genomen heeft. Apple is van plan om op 28 augustus alle ontwikkelaccounts van Epic Games stop te zetten, waardoor de ontwikkelaar geen toegang meer heeft tot tools om apps en games te maken voor iPhone, iPad en Mac.
Epic Games heeft bij de rechtbank een verzoek ingediend om deze blokkade tegen te gaan. Het stopzetten heeft mogelijk ook gevolgen voor andere games. Epic Games is namelijk ook de ontwikkelaar van de Unreal Engine, de ‘motor’ waar veel andere apps op draaien. Als Epic Games geen toegang meer heeft tot ontwikkeltools, kan de engine niet verder ontwikkeld worden.
Apple zegt dat het stopzetten van het account voorkomen kan worden als Epic Games zich aan de regels van de App Store houdt. Gezien de aanval die Epic Games ingezet heeft, lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat de ontwikkelaar zich nu ineens wel aan de regels houdt. Daarom hebben ze nu dus opnieuw een verzoek bij de rechtbank gedaan, maar het is nog afwachten hoeveel kans van slagen dit heeft.
Update 13 augustus 2020, 22:00:: Fortnite ontwikkelaar Epic Games gaat nu een rechtszaak aanspannen tegen Apple. De volledige aanklacht tegen Apple is hier te lezen. Gezien het grote document lijkt het erop dat Epic Games al geanticipeerd heeft op het verwijderen van Fortnite uit de App Store.
Fortnite gaat vol in de aanval, want in de game zelf heeft het bedrijf een parodie gemaakt op de bekende Apple 1984 reclame. Je bekijkt de aanval van de makers hieronder:
Update 13 augustus 2020, 21:00: Apple heeft, niet geheel onverwacht, Fortnite uit de App Store verwijderd. Het is daarom niet mogelijk om de game te downloaden uit de App Store. Via het aankopenoverzicht is de app nog wel beschikbaar. Ook als je hem al geïnstalleerd had, kun je de game nog spelen.
Vermoedelijk gaan Epic Games en Apple om de tafel zitten om het probleem op te lossen. Eerder vandaag voegde de ontwikkelaar een optie toe om in-app valuta te kopen buiten de App Store om, wat tegen de regels is.
Hieronder lees je Apple’s statement:
Today, Epic Games took the unfortunate step of violating the App Store guidelines that are applied equally to every developer and designed to keep the store safe for our users. As a result, their Fortnite app has been removed from the store. Epic enabled a feature in its app which was not reviewed or approved by Apple, and they did so with the express intent of violating the App Store guidelines regarding in-app payments that apply to every developer who sells digital goods or services.
Epic has had apps on the App Store for a decade, and have benefited from the App Store ecosystem – including its tools, testing, and distribution that Apple provides to all developers. Epic agreed to the App Store terms and guidelines freely and we’re glad they’ve built such a successful business on the App Store. The fact that their business interests now lead them to push for a special arrangement does not change the fact that these guidelines create a level playing field for all developers and make the store safe for all users. We will make every effort to work with Epic to resolve these violations so they can return Fortnite to the App Store.
13 augustus 2020, het begin van het conflict
Epic Games, het bedrijf achter Fortnite, maakt vandaag bekend dat het gaat om een permanente verandering voor alle platformen waarop Fortnite beschikbaar is. Hiermee betaal je niet €9,99, maar €7,99 voor 1000 V-Bucks. Een korting van 20%.
Fortnite omzeilt App Store regels met nieuwe aankoopmethode
In artikel 3.1.1 van de App Store regels staat duidelijk dat het verboden is om in-app aankopen buiten het systeem van de App Store aan te bieden. Toch is dit juist hetgeen wat Fortnite nu doet. De regel verbiedt het om virtuele goederen aan te bieden buiten Apple’s systeem voor in-app aankopen om:
If you want to unlock features or functionality within your app, (by way of example: subscriptions, in-game currencies, game levels, access to premium content, or unlocking a full version), you must use in-app purchase. Apps may not use their own mechanisms to unlock content or functionality, such as license keys, augmented reality markers, QR codes, etc. Apps and their metadata may not include buttons, external links, or other calls to action that direct customers to purchasing mechanisms other than in-app purchase.
Hierin wordt dus expliciet gezegd dat in-game geld per se via Apple gekocht moet worden. Dat betekent niet alleen dat de aankoop veilig en makkelijk verloopt, maar ook dat Apple 30% van de opbrengst mag snoepen. Het gaat in het geval van Fortnite om V-Bucks – het virtuele geld in de game. Epic Games voert als argument dat andere apps die goederen verkopen het ook op deze manier mogen doen, dus dan mag Fortnite het ook. Er is volgens Epic Games geen enkel verschil tussen fysieke en digitale goederen.
Epic Games noemt de apps van McDonald’s, Uber, en Amazon en meer als voorbeelden. In deze apps kunnen klanten betalingen doen via systemen die niet van Apple zijn en dat mag gewoon van Apple. Het gaat namelijk om fysieke goederen of diensten die worden geleverd en dat is het verschil met Fortnite, waar alles digitaal is.
Dit is een expliciete aanval op Apple’s beleid rondom in-app aankopen. Epic Games zegt dat Apple (en Google) ‘exorbitant hoge vergoedingen’ vragen voor hun diensten. Als de bedrijven hun vergoedingen van 30% verlagen zullen gebruikers dit terugzien in het aantal V-Bucks wat ze voor hun geld krijgen indien deze via het in-app aankopensysteem gekocht zijn.
Spotify wil het ook, maar Apple verbiedt het
Er is al een flinke tijd strijd tussen Apple enerzijds en ontwikkelaars anderzijds over het beleid van de App Store. Spotify is niet blij met de vergoedingen die Apple vraagt. Het liefst wil het bedrijf gebruikers via de app laten abonneren via een eigen betaalsysteem, maar dat is verboden. Daarom biedt het bedrijf helemaal geen abonnementen meer aan via Apple’s in-app aankopen systeem. Dat is ook de reden dat Spotify via iTunes destijds 30% duurder was dan een Premium-abonnement via de website.
In plaats daarvan moeten gebruikers nu via de Spotify website een lidmaatschap aanschaffen, want Apple staat dit dus niet toe binnen de app. Spotify mag haar gebruikers daar echter niet op wijzen in haar eigen app. Het is tegen de App Store-regels om gebruikers te wijzen op het doen van aankopen van digitale goederen buiten de App Store om.
Het wordt spannend wat dit betekent voor andere apps die ook buiten de App Store om digitale goederen willen aanbieden.
Onlangs vond ook een hoorzitting met Apple CEO Tim Cook en andere tech-CEO’s plaats. Hier werd besproken dat het bedrijf in 2011 de vergoeding van 30% zelfs wilde verhogen naar 40%, maar zover kwam het nooit. Overigens hoeven doorlopende diensten als Spotify na het eerste jaar 15% af te staan.
Spotify houdt zich dus aan de regels, maar daar lijkt Epic Games lak aan te hebben. Het is nog onduidelijk hoe het Fortnite-ontwikkelaar Epic Games gelukt is om de app goed te laten keuren. We verwachten dat Apple actie gaat ondernemen, maar daarover is op het moment van schrijven nog niks bekend. In theorie zou Apple de game uit de App Store kunnen halen tot er verandering is gekomen in het aankoopsysteem.
- 2024 - 16 januari: Deze juridische strijd is afgelopen, omdat het Hooggerechtshof het beroep van Apple heeft afgewezen.
- 2024 - 16 januari: Deze juridische strijd is afgelopen, omdat het Hooggerechtshof het beroep van Apple heeft afgewezen.
- 2024 - 16 januari: Deze juridische strijd is afgelopen, omdat het Hooggerechtshof het beroep van Apple heeft afgewezen.
- 2024 - 16 januari: Deze juridische strijd is afgelopen, omdat het Hooggerechtshof het beroep van Apple heeft afgewezen.
- 2024 - 16 januari: Deze juridische strijd is afgelopen, omdat het Hooggerechtshof het beroep van Apple heeft afgewezen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Komt er nog een Apple TV-versie van KPN's tv-app? Dit is de nieuwste info (19-12)
- Je kan nu ook WhatsAppen met ChatGPT (19-12)
- Instagram laat je nu terugblikken op 2024 met een fotocollage (17-12)
- Monument Valley 3 nu te downloaden (maar je hebt er Netflix voor nodig) (12-12)
- App Store Awards 2024: dit zijn de winnaars volgens Apple (11-12)
Reacties: 89 reacties