Deze fotograaf maakt iPhone-portretten van daklozen
Je kunt natuurlijk de straat op gaan met een dure camera. Maar als je daklozen wilt fotograferen, kun je het misschien beter iets bescheidener aanpakken. Jeremy Cowart is fotograaf en initiatiefnemer van Help-Portrait. Bij dit wereldwijde evenement gaan fotografen de straat op om portretten van daklozen te maken en het gevoel te geven dat ze erbij horen. Het heeft meer dan 40.000 portretten wereldwijd opgeleverd, die natuurlijk niet allemaal door Cowart zijn gemaakt. Maar de man zelf heeft ook een interessant verhaal te vertellen. Hij gaat niet met een indrukwekkende camera de straat op, maar met een iPhone en een zelfgemaakte, programmeerbare lichtring met ledlampjes.
Zelf gaat Cowart in zijn woonplaats Nashville de straat op, de laatste tijd met zelf geknutselde apparatuur. De belichting die hij gemaakt heeft, bestaat uit een ring met programmeerbare LIFX-lampjes, die je via de iPhone kunt bedienen. Hij kan op die manier de helderheid en de kleur van de belichting aanpassen vanaf de iPhone. De portretten schiet hij vervolgens door de ring. Omdat hij zo snel mogelijk wil werken stuurt hij de foto’s naar Lightroom of naar een Epson-printer die hij op locatie meeneemt. “Het doel is dat mensen niet hoeven te wachten en dat het zo snel mogelijk gaat, zonder in te leveren op kwaliteit”, aldus de fotograaf. Met een Olloclip maakt hij van de 35mm iPhone-lens een 75mm- of 100mm-lens.
In de ogen van de gefotografeerden kun je de lichtring duidelijk zien, als reflectie:
Cowart werd bekend door het fotograferen van beroemdheden, maar besloot in 2008 om iets zinvols te doen. Door Cowart’s project krijgen daklozen een gezicht en zelf haalt hij voldoening uit het fotograferen van doodgewone mensen en ze een gevoel van trots mee te geven. Deze mensen hebben zelf geen geld om een portretfotograaf in te huren, maar willen wel een tastbare herinnering aan een moeilijke periode. Of ze willen even hun misere vergeten en gewoon mooi op de foto staan, net als iedereen. Toen Cowart zich realiseerde dat zoiets op veel bredere schaal kon worden opgepakt, greep hij sociale media aan om andere fotografen ook in beweging te krijgen. En dat lukte. In 2009 deden al duizenden fotografen uit verschillende landen mee. Dit jaar waren er 10.000 fotografen in 28 landen die belangeloos portretten maakten.
Meer info: Help-Portrait
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 5 reacties